©Fred van Hoof
Wat?
Een totale kunstbeleving bezit de kracht ons te vervolledigen als mens. Totaal betekent niet uitsluitend met onze ogen en hersenen. Maar ook met ons hart, onze buik en al onze zintuigen. Deze persoonlijke verdieping van de kunstbeleving vertrekt van het gewaarworden van de interactie tussen de kijker en het kunstwerk. En deze interactie brengt een zelfreflectie teweeg die van onschatbare waarde is. Bovendien zorgt deze gedeelde ervaring (in jouw team, groep, gezin) voor een unieke verbinding met de andere kijkers.
Waarom?
Geïnspireerd op “Art as Therapy” van Alain de Botton (The School of Life) bied ik een positief alternatief op de overconsumptie van visuele kunst, waarbij ingezet wordt op kunst als tool tot zelfreflectie en verbinding. Maar zonder de morele invulling. En met de verbeelding voorop.
” The aim of art is to represent not the outward appearance of things, but their inward significance.” (Aristoteles)
Hoe?
Ieder gaat op zoek naar die werken die tot jou ‘spreken’ en neemt de tijd om stil te staan bij een persoonlijke selectie van kunstwerken en jezelf. Met behulp van enkele eenvoudige associatietechnieken verschuift de focus van het cognitieve naar een totaalbeleving.
Hoe beleefden je voorgangers het?
“Een nieuwe en verrassende manier om naar kunst te kijken. Iets wat ik in de toekomst voor mezelf vaker zal toepassen.” (Rozemarijn De Keyser, zaakvoerder Intervent)
“De workshop kunstbeleving die ik bij Charlotte volgde, heeft nog lang nagezinderd. Het is een originele manier om jezelf beter te leren kennen en tegelijkertijd op een andere manier naar kunst te kijken. Ik hou van de manier waarop Charlotte dit doet: met authentiek en veilig contact, voldoende diepgaand met respect, inspirerend en op geen enkel moment belerend. Een aanrader!” (Meredith Van Overloop, Founder & Managing Partner Triangis)
Praktisch: