Tekenen met licht op lucht

Voor Picasso (1881 – 1973) was elk medium het proberen waard. Ook licht op lucht. Op 68-jarige leeftijd kreeg hij het voorstel van de fotograaf Gjon Mili (1904 – 1984) om deel te nemen aan een experiment. Dit was gebaseerd op diens beelden van de schaatster Carol Lynne met licht aangebracht op de tippen van haar schaatsen. Na het bekijken van deze beelden was Picasso meteen gewonnen voor het idee om met licht te tekenen op een canvas van lucht. En zo stemde hij in met een eerste oefening van 15 minuten. Wat leidde tot vijf extra sessies en resulteerde in 30 beelden waaronder stieren, centauren en zijn handtekening. Mili beheerste de techniek om in de beelden het voor- en zijaanzicht gelijktijdig te tonen.

Shirtless artist Pablo Picasso, w. cigarette in onGjon Mili, The life picture collection, Getty Images

Maar wat de beelden verder nog opmerkelijk maken, is dat ze Picasso tonen in de volle actie van zijn creatie. Je ziet Picasso beelden schetsen in de ruimte die onzichtbaar bleven tot aan de ontwikkeling ervan door de fotograaf. In volle overgave van het proces. De beelden werden in 1950 in het MOMA in New York tentoongesteld.

Pablo Picasso;Pablo Picasso [Misc.]Gjon Mili, The life picture collection, Getty Images

Pablo Picasso Works With LightGjon Mili, The life picture collection, Getty Images

Pablo PicassoGjon Mili, The life picture collection, Getty Images

En ze liegen er niet om. We lezen de toewijding, de concentratie, de overgave en de energie van een sterke creatieve geest en fit lichaam. Zijn blik en lichaamshouding spreken boekdelen.

Bij het bezoek aan het lichtfestival in Gent eind januari lieten deze lichtschetsen van Picasso me maar niet los. Met welk enthousiasme zou hij welke bijdrage leveren aan zo’n prachtig initiatief? Stel je voor dat hij toegang had tot de technologische mogelijkheden van vandaag. In mijn verbeelding zag ik hem tussen de menigte het parcours bezoeken en luidop zijn mening delen. En met trots kijkend naar geprojecteerd filmmateriaal van dit experiment, een soort van performancekunst avant la lettre.

Picasso Uses Light PenGjon Mili, The life picture collection, Getty Images

Dit is wat we vandaag een mooi voorbeeld van co-creatie zouden noemen.

Sta jij open voor een experiment? Wat doet het met jou wanneer je de kans krijgt jouw ideeën, vakmanschap of kennis in te zetten in een compleet nieuwe context of met compleet andere materialen?

Het proberen waard zou ik zeggen. Geef je volledige over aan het proces en het resultaat zou je wel eens kunnen verrassen.

Bron: Chris Wild, Picasso Paints in Light Invisible art on a canvas of air.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *