Volkomen OK

Er zijn weinig dingen zo moeilijk als volkomen content te zijn met wie je bent, wat je doet, hoe je dat doet, waarom en waartoe dat leidt. Inclusief onze talenten en beperkingen. Terwijl, als we wat afstand nemen en er ook maar even bij stil staan, het duidelijk is dat het veruit het beste is wat we kunnen doen. Voor onszelf en onze omgeving. Gewoon blij en dankbaar zijn om wie we zijn en waar we staan. Vandaag.

Maar neen hoor. Velen willen perfect zijn. Vergelijken zichzelf voortdurend. En zijn nooit content. Dat is onder andere omdat we zo hard bezig zijn overal te willen bij passen. En dat is net het tegenovergestelde van wat ik aanmoedig. In de plaats van uit te vissen waar we bij passen, is het zoveel leuker te ontdekken wat er bij ons past. En daar helemaal voor te gaan. En dus niet alleen ons hoofd hierbij in te schakelen, maar evengoed ons hart en onze buik. Misschien kan onderstaande man wat meer gewicht in de schaal leggen.

 “De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar eert en het geschenk is vergeten.” (Albert Einstein: 1879 – 1955)

De lieve perfectionisten onder ons hopen met hun zo goed als perfect gedrag elke vorm van afwijzing of verwijt te vermijden. En daarvoor moeten ze vanalles. Dat allemaal opsommen, daar begin ik hier niet aan. Maar sommigen zullen zich vast herkennen als “moeter”. Dat moeten is natuurlijk een krachtige motor. Het blijft voortdurend in ons hoofd spoken. Maar is het de enige motor? Misschien dat Picasso het wel wist. Hij zei

“The less art there is in painting, the more painting there is.”

Met andere woorden, gewoon doen. Niet teveel nadenken of dit nu kunst is of wordt en hoe dan. Niemand kan dat zeggen. Gewoon doen. En dat deed hij uitvoerig. Hij maakte 50.000 kunstwerken in zijn leven, dat waren er gemiddeld twee per dag. Is een hoge productiviteit een voorwaarde tot creatief succes kan je je afvragen? Zou kunnen. Voor sommigen wel. En voor Picasso alleszins. Laat wat anderen zeggen, denken, vinden en verwachten gewoon voor wat het is. Want je zou er wel eens in kunnen vastlopen. En doe gewoon jouw ding op jouw manier. Maar wel doen, niet enkel bedenken, herdenken, wakker liggen, analyseren, vergelijken, herkauwen, twijfelen, herdefiniëren, onderzoeken enz.

Ik ben volop aan het leren super content te zijn met wat er is, te beginnen met mezelf. En ik kan het iedereen aanraden. Sinds een poos heb ik de gewoonte genomen elke avond te schetsen waarvoor ik dankbaar ben die dag. Dat leerde ik van Hannes Couvreur tijdens een inspirerende workshop sketchnoting in de coworking space Likebirds waar ik sinds vorige maand één dag per week te vinden ben. Heel geestig om je gedachten eens uit te drukken in een schets. Het gewoon vorm te geven en het analyseren te laten voor wat het is. Moet je hiervoor kunnen tekenen was mijn vraag. Neen dus. Met een lijn, een rechthoek, een cirkel, een punt en een driehoek kan je alles tekenen kreeg ik als antwoord. En ik begin het stilaan te geloven. Elke avond tover ik er ééntje tevoorschijn. Verre van perfect. Maar die dankbaarheid is zo’n leuke manier om blij te zijn met wie je bent en hoe je in het leven staat, hier en nu. Dag per dag.

DolorosiNijn (eentje speciaal voor mijn allerdierbaarsten, omdat we vandaag 19 jaar samen vieren en ons meisjes de laatste negen jaar echt onvergelijkbaar maakten)

Dus, laat dit je inspireren. Doet het dat niet, sluit het venster en doe gezellig iets anders. Laat mijn schrijfsels vooral jouw werk niet onderbreken. En de moeters al helemaal niet met een schuldgevoel opzadelen.

6 reacties op “Volkomen OK

  1. Merci Charlotte, heel inspirerend!
    Ik probeer er aan te denken om meer ‘mogen’ dan ‘moeten’ te gebruiken, maar soms vergeet ik het. Bijvoorbeeld: ‘Ik mag naar een feest.’ en niet ‘Ik moet naar een feest.’

    1. Mogen en willen en kunnen is zoveel leuker dan moeten. Dat heb je vast ook wel al ondervonden. En dat soms vergeten, dat is ook volkomen OK natuurlijk. We zijn mensen, geen robots die perfect geprogrammeerd staan.

  2. Onlangs ergens opgepikt: “Willen is het beste medicijn voor moeten” 🙂

    1. Mooi geformuleerd Wendy!

  3. Bedankt om dit te delen! Heel inspirerend!

    1. Dank je wel Mira, fijne werkweek!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *