2014, wat wel en wat niet?

Wat mag 2014 brengen voor jou? Alle cliché antwoorden (die ontegensprekelijk waarheden als koeien zijn) niet meegerekend, wat zijn je concrete plannen en dromen voor 2014? En nog meer, wat wil ik hierover delen met jullie in deze eerste blogpost van het jaar? En wat niet?

Laat ik beginnen met te verduidelijken wat de selectie alvast niet heeft gehaald:

 1. Een uiteenzetting over het belang van doelen en hoe je die definieert en realiseert. Eind vorig jaar bracht ik doelen reeds ter sprake in “closing time”. Ik zie doelen als richtingaanwijzers, zodat je kan aftoetsen of jouw inspanningen je in de juiste richting sturen. De snelheid waarmee je deze richting uitgaat, ligt niet vervat in je doel. Nee, deze wordt bepaald door je daadkracht en je dagelijkse vooruitgang.
 2. Een lijstje over de meest gelezen en/of beste blogposts van het afgelopen jaar. De meesten onder jullie hebben de eerste categorie vast gelezen. En de tweede categorie is heel persoonlijk. Wat ik de beste vind, zijn daarom niet de meest gelezen. En wellicht ook niet welke jij de beste vindt. Willen jullie nog wat door de blog snuisteren, super. Maar ik gebruik deze kostbare minuten die jullie me gunnen liever om nieuwe hersenspinsels te delen. Hopelijk hebben jullie wel één of enkele blogposts die je het meeste aanspraken en iets voor je teweeg hebben gebracht. Ik mag het hopen.

Waar ik het wel graag over wil hebben met jullie zijn de volgende 3 punten:

 1. Het nadeel van het alomtegenwoordige meten en weten. Vandaag kan je zo goed als alles meten en weten met betrekking tot je zakelijke kant van je creatieve praktijk. Zoals het succes van je blogposts bijvoorbeeld. Je kent je website of portfolio statistieken tot in onbegrijpbare en irrelevante graad van detail, idem voor die van je newsletter. Je hebt evaluatiegesprekken en -formulieren van opdrachtgevers en klanten. En dan zijn er nog al de cijfers achter je social media profielen, de rapportering van je boekhouder, rankings, award opsommingen, performantiescores, tijdmachines die je prestatietijd registreren, en ga zo maar door. Een indrukwekkend lijstje is trouwens dat van de top kunstdeals van 2013 . Je voelt het al, ik ben niet zo’n cijfermaniak. Ik erken het belang ervan en zet al deze tools bedachtzaam maar beknopt in. Maar ik word er ook werkelijk kierewiet van bij momenten. En soms een beetje down zelfs. Het zadelt me op met het gevoel dat er nog zoveel is dat ik niet meet en dus niet weet. Wat me dan onzeker en twijfelachtig maakt. En bovendien vergelijk je jezelf voortdurend met anderen. En dat, dat is nu eenmaal de beste manier om depressief te worden. Dus meet en weet, maar met mate en gezond verstand is mijn motto.
 2. De noodzaak van een actieplan. Plannen, dromen, doelstellingen, ja natuurlijk zijn we daar allemaal mee bezig. De één al wat formeler dan de ander. Soms uitsluitend in onze verbeelding, of in onze geheime gedachten, anderen op papier, in cijfers, beelden, verhalen of bullet points. Of in overleg met anderen. Ieder op zijn manier. Maar zonder een concreet actieplan, zwart op wit op papier, komt er van je plannen helemaal niks in huis. Mijn voorjaar kondigt zich goed aan. Binnenkort start mijn opdracht als gastdocent aan Sint-Lucas Gent. Spannend. Ik trakteer mezelf op de masteropleiding NLP. Verder komen er verbeteringen en updates aan mijn lopende opdrachten en manier van werken. En bovendien zal ik enkele lopende activiteiten ontwikkelen tot formats (one-to-one personal positioning workshop, groeien in doen, progress coaching, life en business coaching). Mijn blog kreeg deze ochtend een eigen publishing plan. Dat publishing plan is de garantie voor een wekelijkse publicatie, vooral wanneer de routine wegvalt. Op die manier hoop ik onze interactie non-stop gaande te houden, wat een erg belangrijke inspiratie en motivatie is. Dus voilà, dat zijn mijn plannen voor de eerste helft van dit jaar. Wat zijn de jouwe? Wat hoop jij te realiseren het komende (half) jaar? Je kan op deze mail replyen en dan komt jouw antwoord rechtstreeks in mijn mailbox.
 3. Mijn inspiratie en motivatie. Wat me het afgelopen jaar het meeste heeft gevoed, is jullie steun door deel uit te maken van mijn blog en newsletter. Gewoon door jullie interesse in wat ik poog te doen via mijn schrijven en coaching. Het is een enorm plezier dit verder te zetten wetende dat ik zulke inspirerende en interessante mensen rond me heb. Dus tijd voor verzoekjes. Mijn publishing plan voor het eerste kwartaal is gemaakt, maar open voor suggesties. Dus hoor ik graag waar jullie me wel eens over aan het schrijven willen zetten. Idem hier, jouw reply op deze mail brengt jullie verzoekjes rechtsreeks in mijn mailbox. Dus alle suggesties en feedback zijn welkom en worden beantwoord.

Om in schoonheid te eindigen, enkele van mijn favoriete kunstenaars uit het lijstje van de top 10 kunstdeals van 2013.

Dit jaar zit er geen werk van Picasso in de top 10, maar is hij er te vinden als inspiratie voor Roy Lichtenstein.  Als felle verdediger van “actie” blijft hij onovertroffen.

PabloPicasso_portret_jpgPortret Picasso door Willy Maywald

“Our goals can only be reached through a vehicle of a plan, in which we must fervently believe, and upon which we must vigorously act. There is no other route to success.”

MarkRothko_no11Mark Rothko, Nr. 11

 FrancisBacon_LucianFreudHet drieluik “Drie studies van Lucian Freud” van de Britse kunstenaar Francis Bacon – 1969

“Write down the thoughts of the moment. Those that come unsought for are commonly the most valuable.”

 JacksonPollock_19Jackson Pollock, drip painting nr. 19

“When I say artist I mean the man who is building things – creating molding the earth – whether it be the plains of the west – or the iron ore of Penn. It’s all a big game of construction – some with a brush – some with a shovel – some choose a pen.”

 

 

 

1 reactie op “2014, wat wel en wat niet?

 1. Charlotte,

  2013 was een beetje een annus horribilis voor mij… (eerder nog om mijn gevecht met de fiscus dan om de messteken).
  Dat ik jou heb leren kennen was wel een lichtpuntje. Ik hoop – naast een oplossing voor mijn fiscusprobleem – op meer derdelijke lichtpuntjes in 2014
  grtz
  Geert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *