Absolute beginners

Mijn helden David Bowie (1947) en Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) zijn beide gestart als absolute beginners. Een mindset die bijzonder krachtig is voor elke ondernemende creatieve ziel. En die je toegang verleent tot een bron van ongeziene creativiteit.

Maria Popova van Brainpickings schreef een erg interessant stuk gebaseerd op het werk van Leonard Shlain “Leonardo’s Brain: Understanding Da Vinci’s Creative Genius die de unieke neuroanatomie onderzocht van het grootste creatieve genie uit de geschiedenis. Om uit te komen bij de essentie van creativiteit. Wat ik hieruit met jullie wil delen is het volgende.

Als gewone plattelandsjongen uit Vinci was Leonardo op verschillende manieren een buitenbeentje, zowel sociaal, cultureel als biologisch.

  • Hij was vegetariër met respect en verbondenheid voor elke vorm van leven, wat een complete anomalie was in een vleesetend tijdperk.
  • Hij schreef in spiegelhandschrift en was linkshandig, alhoewel hij evengoed rechtshandig werkte en af en toe normaal schrift invoegde. Beiden lukten even vlot en tonen geen onderscheidt in signatuur.
  • Hij was dandy & homoseksueel, waarvoor hij kon veroordeeld worden tot de doodstraf in die tijd.
  • Hij toonde een ongewone versmelting van kunst en wetenschap, twee totaal verschillende werelden en culturen.
  • Hij kende een ongewone kindertijd die van invloed was op zijn ontwikkeling. Hij was het kind van een rijke rokkenjager van de stad en een arm plattelandsmeisje uit het Toscaanse stadje Vinci. Hij groeide op zonder vader, want die weigerde zijn moeder te huwen omwille van zijn sociale status. Zijn vader regelde een huwelijk voor zijn moeder en nam Leonardo op in zijn gezin (hij huwde een zestienjarig meisje) als buitenechtelijk kind. In zijn geliefde nonkel Francesco vond Leonardo zijn vaderfiguur en hij bleef voor de rest van zijn leven in contact met zijn moeder. Het gevolg van deze hele situatie was dat Leonardo geen school kon lopen als buitenechtelijk kind, want dat werd niet aanvaard door de Kerk. Dus, geen kennis van het Latijn en Grieks, wat een voorwaarde was voor de studie der letteren. Maar net dat had wellicht een gunstig effect op de leergierige en uitzonderlijke Leonardo. Hij had een absolute beginners mind. Elke vorm van indoctrinatie was afwezig en hij vertrouwde uitsluitend op het experiment, de werkelijkheid, de ervaring. Wat hem toeliet de juiste vragen te stellen en heldere antwoorden te formuleren. Bovendien werd zijn linkshandigheid hem niet afgeleerd. Wat op school wel zou gebeurd zijn en een verband zou houden met zijn creativiteit.

Vele analyses en onderzoeken verder komt Shlain tot de conclusie dat zijn twee hersenhelften (via het gender gevoelig corpus callosum) innig verbonden zijn. Wat Leonardo toeliet dankzij zijn mysterieuze creativiteit de waarheid achter natuurlijke fenomenen te achterhalen en deze uit te drukken met een verbluffend kunstenaarstalent.

En de oorzaak van zijn uitzonderlijke creativiteit was zijn mogelijkheid toegang te krijgen tot verschillende manieren van denken, om met meer helderheid de verbanden te zien tussen alles, en hierdoor een andere vorm van bewustzijn te bekomen.

Leonardo Da Vinci_codex(Leonardo da Vinci, pg uit de codex Leicester, Firenze Italië, Italiaans handschrift, +/- 1510, 72 pg’s)

Als we het over absolute beginners hebben, mag David Bowie niet ontbreken natuurlijk. Deze zomer las ik “Bowie, de biografie” (Wendy Leigh). Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het boek niet bijzonder boeiend vond, wat volgens mij niet kan liggen aan David Bowie’s levensloop. Maar ik vind er een mooie illustratie in terug van de beginnersgeest van David Bowie. Hij groeide op in een kil gezin met een koele moederband, al bleef ze lang aanwezig in zijn leven. Op jonge leeftijd ontdekte hij zijn liefde voor muziek en de entertainment industrie. Dankzij Little Richard en andere Amerikaanse zangers maakte hij kennis met Amerika. Little Richard vertegenwoordigde de komst van de rock-‘n-roll naar Engeland en speelde saxofoon. Ook al kende David er niks van, hij was vastbesloten saxofoon te leren spelen. Zo kwam het dat hij op een dag Ronnie Ross (een bekend Brits jazz saxofonist die maar een paar kilometer verderop woonde) telefoneerde met de vraag: “Hoi, mijn naam is David Jones, ik ben twaalf en wil graag saxofoon spelen. Kunt u het me leren?” En de rest is geschiedenis. Van een absolute beginner gesproken. Bekijk hier de videoclip van de soundtrack bij de film “Absolute Beginners” (starring David Bowie, Eddie O’Connel, Patsy Kensit, James Fox en Ray Davies) gebaseerd op het boek van Colin MacInnes, gepubliceerd in 1959,

Dus de volgende keer dat je voor een opdracht of ambitie staat waarbij je groen achter je oren aan de start verschijnt, laat dat dan geen reden tot aarzeling of opgeven zijn. Maar een vertrouwen in de krachtige mindset van de absolute beginner.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *