Alles met niets

“A painting is not about an experience. It is an experience.” (Mark Rothko)

Mark Rothko (1903 – 1970) is een Amerikaans “colorfield painting” kunstenaar die op 10-jarige leeftijd met zijn familie uit Letland in de Verenigde Staten kwam wonen en op 23-jarige leeftijd naar New York trok om er te blijven tot zijn zelfgekozen levenseinde.

Zijn groot formaat doeken zijn overweldigend indrukwekkend, terwijl ze amper iets bevatten. Ze bevatten vorm en kleur, in hun meest pure vorm. Op een egaal gekleurde ondergrond, schildert hij twee of drie rechthoeken in verschillende kleuren, variërend in breedte of hoogte, maar zelden in beide tegelijk. En hiermee heb je alles. Daar was het hem om te doen, om de ervaring van het kijken naar kunst. Kunst om de kunst.

“A painting is not about an experience. It is an experience.” (Mark Rothko)

Zes van zijn werken werden afgelopen week getoond in zijn geboorteland Letland. Zijn zoon Christopher deelt enkele opmerkelijke gedachten bij deze gelegenheid. De kunstenaar zou hier heel erg verheugd om zijn, veel meer dan dat zijn werken tot de duurste ter wereld behoren. Het record voor een Rothko is 66 miljoen euro. Hij zou deze duizelingwekkende bedragen als een afleiding beschouwen van het werk op zich. Mensen zouden naar de schilderwerken kijken omwille van de bedragen. Terwijl hij zijn kijkers een direct contact met zijn werk toewenst, zonder bijgedachten over verkoops-en verzekeringsbedragen. Hij wil dat zijn kijkers een oprechte ervaring beleven. De hoge prijzen zouden hem zelfs ongelukkig maken.

 “No. 7 (Orange and Chocolate)” (1957), Mark Rothko. Mark Rothko Centre in Daugavpils

Mark Rothko is één van de hoogst geprezen kunstenaars in de internationale kunstmarkt. Volgens de database van Artnet genereerde hij $187.2 miljoen in verkoop via veilingen in 2012, waardoor hij de vijfde beste verkochte kunstenaar geboren na 1880 is.

Een aansluitende anekdote is het verhaal achter de Rothko Room in Tate Modern. In deze zaal hangen de negen zogenaamde Seagram Murals. Ze maken deel uit van de suite die Rothko voor het Four Seasons Restaurant in het Seagram Building in New York maakte. Ze hebben daar nooit gehangen, de kunstenaar vond de pretentieuze atmosfeer van het restaurant niet passend en verbrak het contract. Rothko schonk ze in 1969 aan de Tate Gallery. De doeken arriveerden in Londen op de dag van Rothko’s dood. Sinds de scheiding van zijn echtgenote in 1969, leefde hij in zijn studio, waar hij op 25 februari 1970 dood werd aangetroffen door een overdosis antidepressiva en doorgesneden polsen. Dit brengt me bij wat ik deze week ergens las en in mijn hoofd blijft kleven. Succes is hebben wat je verlangt. Geluk is verlangen wat je hebt.

Bron: http://www.bloomberg.com/news/2013-04-29/rothko-s-family-brings-burning-red-paintings-to-latvia.html

6 reacties op “Alles met niets

 1. Deel je bewondering voor Rothko. Ik kan niet zeggen waarom, maar telkens als ik voor één sta – iets wat,ik dikwijls probeer te doen – is dat een onuitlegbare maar fantastische ervaring

  1. Hey Piet, leuk je hier te lezen. Zijn werk is voor mij ook een onverklaarbaar mysterie. En zo mag het nog lang blijven.

 2. Ben ook grote fan van Rothko!
  Op het eerste zicht lijkt zijn werk heel eenvoudig, gewoon wat kleurvlakken.
  Maar k heb ook eens zo’n werken proberen te schilderen en dan zie je pas hoe complex en rijk zijn werken eigenlijk zijn. Wat een egaal kleurvlak lijkt is eigenlijk een serie van verschillende lagen boven elkaar, verschillende kleuren, apart geborsteld. Helemaal niet eenvoudig! En zo is het leven ook: wat eenvoudig lijkt kan heel complex zijn, en omgekeerd 🙂

  1. Wat we toch allemaal kunnen leren van Mark en Bart 🙂

  2. Tof dat jij het werkelijk eens hebt proberen na te schilderen. Die ervaring heeft je veel geleerd blijkbaar. Super!

 3. […] jullie weten ben ik fan van Mark Rothko. Hij is in staat alles met niets te zeggen en zijn doeken aanschouwen is werkelijk een ervaring op zich. Een ervaring die ik na het […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *