Anders dan anders

Ik hou van anders. Van dwarsdenkers, rebellen, creatieve durvers en opmerkelijke uitspraken van buitengewone mensen. Meer zelfs, ik heb daar veel bewondering voor. Het bezorgt ons een interessante uniciteit en rijke diversiteit.

Bij het onder de loep nemen van onze definitie van succes en de impact ervan op ons leven, had ik het al over de universele behoefte ergens bij te willen horen. Dat leren we van kinds af aan. Het biedt ons zekerheid en veiligheid. Want dan worden we niet anders dan de anderen behandeld. Niet gepest op de speelplaats, niet genegeerd op de dansvloer en telkens overwogen op de werkvloer.

De social media bieden ons hier een zee van mogelijkheden. Door het verhandelen van de “sociale valuta” horen we rechtmatig ergens bij. Waardoor we voornamelijk onder gelijkgestemden vertoeven. We weten dat we ons daar niet tonen zoals we echt zijn. We blijven onze geheimen voor ons houden. We vergeten wie we echt zijn. Al worden we blij van de likes en de appreciaties. Men begint meer en meer in te zien dat die sociale valuta ons niet persé gelukkiger maakt of beter informeert. Integendeel zelfs. Ik vind het geruststellend dat sinds ons nationaal voornemen bij het begin van dit jaar om minder tijd te spenderen op de social media, de activiteit daar ook voelbaar gedaald is.

Anders zijn gaat over aanvaarden en omarmen wie je bent en dat tonen aan de buitenwereld. Omdat je er trots op bent, inclusief de rol die je in jouw leven en bij uitbreiding in de maatschappij opneemt. Anders in je denken, doen en laten, in de echte en de online wereld. En daar is moed voor nodig. Geweldig als dit kan doorheen je creaties en opdrachten, even goed als dat gaat via de manier waarop je met anderen omgaat. Dat tonen aan de buitenwereld is van belang. Voor je vrienden, familie en ook voor je professionele contacten.

You are what you share zegt Seth Godin in een warm (maar beknopt, zo kennen we hem) pleidooi voor ieders bijdrage aan de snel veranderende cultuur waarin we leven. Het verspreiden van ideeën van persoon tot persoon, één per één zou vandaag de krachtigste manier zijn om dingen te veranderen als we hem mogen geloven. Het vraagt moed om te zeggen “ik las dit boek en jij zou het ook moeten lezen”. De moed om ergens voor te staan omdat je voldoende om onze cultuur geeft. We zullen vooral beoordeeld worden of we wel voldoende geven om het teweeg brengen van verandering volgens Seth. En dat vind ik zo slecht nog niet.

Oscar Wilde

“Be yourself; everyone else is already taken.”

is mijn favoriete quote van de Ierse schrijver en dandy Oscar Wilde (1854 – 1900). Hij had de moed om openlijk anders te zijn: flamboyant, Bohémien, homoseksueel en met een rappe tong. Zijn reputatie berust voornamelijk op zijn meesterwerken “Lady Windermere’s Fan” en “The Importance of Being Earnest”. Maar hij werd ook beroemd door de rechtszaken die tegen hem werden aangespannen vanwege zijn homoseksualiteit. Dit deed hem in de gevangenis belanden. Na zijn vrijlating in 1897 vertrok hij bankroet naar Frankrijk om zijn schrijversschap nieuw leven in te blazen. In Berneval-le-Grand schreef hij de gedichtenbundel “The Ballad of Reading Gaol”, die onder schuilnaam werd gepubliceerd in Engeland. Het is zijn krachtigste dichtwerk en beschrijft de mensonterende toestanden in een negentiende-eeuwse gevangenis. Een door een oorontsteking ontstane hersenvliesontsteking resulteerde in Wilde’s vroege dood in 1900.

 

 

 

Bronnen:

Tim Mullen, Love the fact you’re different

Seth Godin, you are what you share

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *