Het beste geschenk voor jezelf en anderen.

Vooraleer we tot de cadeautjes over gaan, sta ik eerst stil bij wat was en denk ik na over wat volgt. Net zoals vorig jaar heb ik mijn jaar afgerond met een compacte evaluatie aan de hand van 7 eenvoudige vragen:

 1. Waar ging het goed in 2013?
 2. Waar ging het mis in 2013?
 3. Wat leer ik hier uit?
 4. Wat is mijn doel voor 2014?
 5. Wat heb ik hiervoor nodig?
 6. Wie kan me hierbij helpen?
 7. Wie kan ik helpen?

De antwoorden op vraag 1 zijn gelukkig langer dan de antwoorden op vraag 2. Of ik mijn doel bereikt heb voor 2013? Niet echt, eerlijk toegegeven. Want de omstandigheden veranderden. En dus mijn doel ook. Maar ik kijk er met een meer dan goed gevoel op terug. En dat is precies wat ik nodig heb vooraleer ik er voor de laatste dagen van het jaar eventjes de stekker uit trek. En hopelijk rust vind om mijn inspiratiezaadjes te planten. Zo kan ik met een schone lei aan 2014 beginnen. En wel in actiemodus. Want beter niet in denkmodus, want dan durft mijn criticus al eens met me aan de haal gaan, en daar verlies ik energie aan.

Maar wanneer ik bij vraag 7 aankom, word ik telkens wat onzeker.

Hoe kan ik de mensen die ik belangrijk vind wezenlijk helpen en van betekenis zijn voor hen? 

Hoe kan ik het beste mijn man, kinderen, collega’s, klanten, vrienden en familie helpen?

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik in 2014 echt mijn bijdrage heb geleverd aan hun geluk en voldoening?

En het antwoord hierop kwam gisteren ongevraagd mijn mailbox binnen vallen. Het kwam van Jim Rohn en was precies wat ik nodig had. Zomaar een cadeautje. De sleutel in het helpen van anderen is eerst jezelf te helpen. Net zoals de voorschriften bij het zuurstofmasker in het vliegtuig. Eerst jezelf voorzien van het masker, dan pas de kinderen. En hij heeft gelijk want:

 • Een gelukkigere moeder, betekent gelukkigere kinderen.
 • Een evenwichtige vrouw maakt veel kans op een evenwichtige relatie.
 • Een geïnspireerd ontwerper of vakman heeft vaak geïnspireerde klanten en collega’s.
 • Een wijzere man heeft wijzere kleinkinderen.
 • En gezonde mensen trekken gezonde vrienden aan.

De beste bijdrage die je kan leveren aan iemand anders’ geluk en succes is je eigen persoonlijke ontwikkeling. Non stop.

Dus heb ik alvast mijn opleidingschema voor 2014 opgemaakt. Heb jij al eens bedacht in welke domeinen je wil groeien het komende jaar en wat de mogelijkheden zijn?

En verder heb ik in 2013 ook mogen ondervinden dat je grote stappen kan zetten in je persoonlijke ontwikkeling dankzij de aanpassing van je gewoontes. Gewoontes zijn krachtige succesfactoren.

 • Ik heb sinds januari 2013 bijna dagelijks en meer dan wekelijks mijn persoonlijke ontwikkeling gedocumenteerd in mijn dagboek. Een beetje Da Vinci, Munch en Warhol achterna.
 • En  sinds een tweetal maanden ben ik van mijn suikerbom als ontbijt af. Ik was me al jaren (vooral in stilte) aan het overtuigen van deze noodzaak. En nu is het eindelijk gelukt. Dankzij een sportieve uitdaging samen met vriendinnen. Dat was precies de juiste en motiverende context voor me om het te doen. En het is me gelukt die slechte gewoonte te vervangen door een goede gewoonte.

Waarom al die moeite vraag je je misschien wel eens af? Wel, wanneer je voortdurend aan jezelf blijft werken, dan wordt je steeds aantrekkelijker voor je omgeving, zowel professioneel als privé. Zo zal je kansen aantrekken die je kan grijpen en kan omzetten in succes.

Dus doe of beslis vandaag iets waar je toekomstige zelf je dankbaar voor zal zijn! Op 2014. Op jullie!

(Al zingend in de regen desnoods)

VivianMaier_winter_NYJanuary, 1953, New York, NY door Vivian Maier

HenriCartierBresson_London, 1951 by HCB London, 1951, door Henri Cartier Bresson

 

 

 

4 reacties op “Het beste geschenk voor jezelf en anderen.

 1. Zoals altijd Charlotte, een leuke blog
  Ik wens je fijne feestdagen en een fantastisch 2014.
  Voor mezelf mag 2014 alvast een stuk beter zijn dan 2013, maar ik ben vastbesloten om hard aan mezelf te werken…

  groeten

  Geert

 2. Hey Geert, dank je wel voor je leuke feedback en regelmatige aanmoedigingen. Het doet me wat. 2014 wordt vast een pak beter dan 2013, en dat begint bij jezelf, zoals je zelf zegt. Ik kijk uit naar ons volgende koffietje ergens.
  groetjes
  Charlotte

 3. Before you can love somebody else first you must love yourelf= you only can share what you do posess yourself! Dus ekel de liefde die je reeds bezit kan je uitdelen, is de boodschap!

 4. Ik vind Charlotte De Mey een vree wijze madam en iedereen mag het weten !!!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *