Lang leve de arbeid, lang leve de vrijheid!

Wie van jullie vindt dat hij arbeid verricht? Dat hij zwoegt? Wie gaat gaan werken, elke dag opnieuw, naar dezelfde plek? Ik niet. Dat gevoel ben ik verloren sinds ik van mijn verslaving aan het loonbriefje af ben.

Ik vind wel dat ik veel moet. Van mezelf dan. In mijn hoofd is het de hele tijd van moeten. Ik moet mails beantwoorden, moet lessen voorbereiden, moet studenten begeleiden, moet rapporten schrijven, moet sommige dagen naar kantoor bij een klant… En dan moet ik ook nog tijdens de lange weekends werken. Want er zijn publishing plannen op te stellen, blogposts te schrijven, zelfstudie te doen, papers te schrijven, interviews af te nemen. Plus al dat moeten voor ons gezin. En voor mijn fysieke conditie. En ga zo maar door. En dan raak ik overweldigd.

Maar dat gevoel van moeten, dat valt meteen weg zodra ik bezig ben. Behalve bij het in orde brengen van mijn administratie. Dat blijft “van moeten”. Eens ik in de flow van een taak zit, gaat het vanzelf en begint de energie te stromen. Actie is de sleutel die mijn “moeten” in mijn hoofd omzet in “kunnen” en “willen” en “kiezen”.

  • Ja, want ik kan een publishing plan maken per kwartaal zodat ik wekelijks denk- en researchtijd bespaar. Heel nuttig.
  • En ik wil wekelijks lopen, één of meerdere keren, kort of lang, traag of iets minder traag. Maar ik heb wel de keuze en eens aan het lopen voelt het als een luxe. Zalig toch?
  • En ik kies bewust mezelf voortdurend te ontwikkelen en bij te scholen, dus kan ik niet wachten eindelijk aan die eindproef te beginnen. Zo ongeduldig ben ik, dat ik het moet, liefst vandaag nog. Spannend allemaal.
  • En eens met mijn handen op mijn klavier, vliegen de mailtjes de deur uit, in een fijne connectie met die mooie diversiteit aan contactpersonen. Van babysit, tot student tot vriend, tot artiest, tot designer, tot ontwikkelaar, tot opdrachtgever tot begeleider. Heerlijk toch.

Dus hoera, vandaag is het de dag van de arbeid. Mijn man is aan het werk, mijn kindjes zijn op speeldate en ik doe een paar uur waar ik goed in ben. In alle rust en in alle vrijheid. Ik kies zelf wat, hoe, wanneer en hoelang. Lang leve de arbeid, lang leve de vrijheid!

En jij? Hoe belangrijk zijn vrijheid en rust voor jou in je werk?

Hopper, NYOfficeNew York Office, olieverf op dock, Edward Hopper (1882-1967, VSA)

Rembrandt, the artist in the studioDe schilder in zijn atelier, Rembrandt van Rijn, 1629, olieverf op doek, Museum of Fine Arts, Boston.

banksy-french-maid-uncle-b164-colour-39776-53494_mediumBanksy

banksy-dreams-cancelled-b223-colour-white-40366-55087_mediumBanksy

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *