Netwerken versus niet werken

“You are the average of the 5 people you spend most time with” (Jim Rohn)

We hebben er de mond van vol, van het netwerken. Netwerk events, social media, online networks, status updates, group discussions en zo meer, het stopt niet. Maar voegen we ook werkelijk de daad bij het woord? Hoe regelmatig gaan we naar een netwerkevent? Ik veel te weinig stel ik vast. Terwijl een interessant en goed georganiseerd netwerk een inspirerende ervaring is. Het biedt je de kans om unieke inzichten op te doen, leuke mensen te ontmoeten en vooral vruchtbare zaadjes te planten.

Dinsdagavond had ik er zo eentje. An evening with Peter Hinssen georganiseerd door Avenue L, de mensen achter Gent M. We zouden met Peter praten over de wereldtentoonstelling in Gent, over zijn privéverzameling van Apple en over zijn volgende boek. Als trotste Gentenaar en altijd open voor inspiratie, wou ik dit niet missen. Ook al heeft het onderwerp niet direct een functionele link met mijn activiteiten. Iets zei me dat ik erbij wilde zijn, en zo ging het. Ik heb genoten en geleerd. Over bovenstaande onderwerpen, maar nog meer over andere onderwerpen.

Kijk, wanneer je zelf aan het roer staat van je loopbaan, is het tegenovergestelde van netwerken “niet werken”. Heb je nog wat extra motiverende inzichten nodig om tot actie over te gaan? Hieronder mijn 2 favoriete:

  • “You are the average of the 5 people you spend most time with”. (De Amerikaanse zakenfilosoof Jim Rohn)
  • “In de toekomst zullen de markten worden vervangen door netwerken van collectief denken”. (Peter Hinssen)

We delen niet allemaal ons atelier, kantoor of huis met een inspirerende leider. Dus maak tijd om ook fysiek deel uit te maken van de netwerken die jou voeden, energie geven en een rol spelen in je professionele en privé activiteiten.

Mijn intentie om mijn fysieke netwerkmomenten – zowel individueel als in groep – op te drijven, werd hernieuwd. En ondertussen blijf ik me omringen met mijn helden. Levend of dood, op het scherm of op papier.  Dus tijd om “Leonardo en het Laatste Avondmaal” van Ross King te beginnen lezen. Over een meesterlijk geschilderd tafereel van een ongeëvenaard cultuurhistorisch netwerkmoment.

  Leonardo Da Vinci (1452 – 1519), Het Laatste Avondmaal, 1495-1498, fresco, Santa Maria della Grazie, Milaan

Wat ik me nog afvraag. Spendeer jij je meeste tijd met mensen met wie je echt je tijd wil doorbrengen?

1 reactie op “Netwerken versus niet werken

  1. […] Ja, netwerk. Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ontmoetingen zoek je nieuwigheid op. Je komt in contact met andere standpunten. Andere manieren van werken en denken. Leonardo werkte in verschillende bottega’s onder verschillende leermeesters. Hij was zijn ganse leven op zoek naar interessante gesprekspartners in zijn verschillende kennisdomeinen. Hij hield enorm van de kennisoverdracht onder geleerden. Netwerken vormt voor velen onder ons een uitdaging. Dus nu heb je nog een goede reden erbij om er eindelijk werk  van te maken. Want het tegenovergestelde van netwerken is niet werken. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *