Orde en chaos

Deze week hoorde ik mensen het belang van orde en netheid prijzen, tijdens een afspraak die ze eigenlijk vergeten waren. Maar gewoon ietsje later dan gepland en op een nieuwe locatie doorging met een prachtig resultaat. Anderen hoorde ik verklaren hoe chaotisch ze te werk gaan. Terwijl ze drie belangrijke ontmoetingen om hun business de juiste kansen te bieden op één dag combineerden. Ondertussen vloeken de gedisciplineerden omwille van de mindere beschikbaarheid door praktische tegenslagen. En dan zijn er nog diegenen die onverwachts en op kousenvoeten opdagen. En dan weer verdwijnen in de stilte.

Ik kan alleen maar vaststellen dat wanneer we naar onszelf in de spiegel kijken, we al eens de foute conclusies trekken. We praten onszelf positieve en negatieve eigenschappen aan. Maar zien niet altijd even duidelijk welk “verrassend” effect deze eigenschap op ons gedrag en resultaat heeft.

Zelf heb ik de allergrootste moeite met het toelaten van chaos in mijn praktijk. Controle ligt in mijn hoofd op het bovenste schap. Omdat op de onderste schappen chaos heerst. Mijn gedachten springen voortdurend heen en weer en er bieden zich constant denkpistes en kritische vragen aan. Bladzijde per bladzijde overtuigt Nassim Nicholas Taleb in “Antifragile” me dat een gezonde dosis chaos in je leven een positieve voedingsbodem is. Het is het middel bij uitstek tegen het verliezen van de bodem onder je voeten. Wat soms gebeurt. Vaak door onze behoefte aan overorganisatie wat zich uit in micromanagement van al de informatie die speelt in ons leven. Wat voor velen onder ons een valkuil is. Want één ding is zeker, micromanagement leidt tot chaos. Micromanagers begrijpen (of geloven) niet dat een overdosis aan informatie, of zelfs een matige dosis informatie giftig is. Het maakt ons neurotisch lees ik. En ik begin Nassim Nicholas Taleb stilletjes aan te geloven.

Orde en chaos spelen beiden een belangrijke rol in ons functioneren. Beiden leveren ze ons iets op. Sommigen hoor ik zeggen dat orde ruimte schept voor andere zaken. Anderen hoor ik zeggen dat chaos hen alert en vindingrijk houdt. En diegenen die zichzelf “chaotisch” noemen, zoeken maar al te vaak naar professionele complementariteit in een business partner.

Ik hou er enorm van met mijn klanten af te spreken op hun werkplek. Te zien waar en hoe ze werken en denken biedt me erg veel inzichten. Dat geeft me meteen een beeld van hun orde/chaos verhouding.

Welke plaats nemen orde en chaos in in jouw hoofd en praktijk?

En wat is het werkelijke effect ervan op je resultaten?

Houden ze elkaar in evenwicht of slaat de balans af en toe eens grondig door?

Dit kan je aftoetsen aan:

  • De inrichting van je studio. Omring je jezelf met informatie of creëer je visuele rust?
  • Je behoefte aan prikkels. Ben je prikkelzoekend of prikkelmijdend?
  • De mate waarin je informatie opzoekt en verwerkt. Duik je graag diep in een massa informatie? Of focus je liever op grote lijnen?
  • De feedback die je hieromtrent krijgt van bezoekers, opdrachtgevers en samenwerkingspartners.

Wat je kan doen om beide in evenwicht te brengen:

  • Neem regelmatig afstand (letterlijk en figuurlijk). In je vertrouwde omgeving of net niet. En kijk naar jezelf, je praktijk, je manier van werken, je resultaten, de feedback enz. Dit kan je alleen doen, of in interactie met een waardevolle vertrouwenspersoon of coach.
  • Kies dagelijks voor momenten zonder prikkels. Dus geen schermen, geen gesprekken, geen taken, geen gezelschap. Enkel jij en je omgeving en de dingen laten zijn. Zodat ze op hun plaats kunnen vallen in je hoofd en lichaam.
  • Verlies het groter geheel niet uit het oog. Waarom doe je wat je doet en hoe je het doet? Waar zal dit jou brengen op lange termijn en wat levert jou dat op?
  • Zorg dat je werkomgeving jou biedt wat je nodig hebt. Zijn het prikkels of is het rust? Zijn het gesprekspartners of gegevens? En speel ermee.

Op die manier schep je verheldering, inzicht en visie.

Wat levert orde of chaos jou op?

Wat is jouw verhouding tussen rust/prikkels of orde/chaos en hoe regel je die?

Als ik naar mijn pinterest board “artist that inspire” kijk, dan is het duidelijk dat ik zoek naar rust, eenvoud en duidelijkheid als tegengewicht voor mijn niet te stoppen denken en behoefte aan duidelijkheid.

KikiSlaughter_LakeComoSaatchi Online Artist: Kiki Slaughter; Oil 2013 Painting “Lake Como”

CyTwombly Cy Twombly

KatrinBremermann Katrin Bremermann

EdwardHopper_beachEdward Hopper (1882-1976) Gloucester Beach, Bass Rocks

Claire_RioDelDuca Clare Caulfield – Rio del Duca, Venice

1 reactie op “Orde en chaos

  1. […] Organiseer je werkplek. Heb je het nodige materiaal? De links naar die interessante lectuur bij de hand? Prikkelende chaos of stimulerende rust? […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *