Over schoonheid en bewondering

Wat betekent schoonheid? Wat doet bewondering met een mens? Veel en nogmaals veel is mijn antwoord op deze 2 vragen. Zijn schoonheid en bewondering uitsluitend positieve ervaringen of hebben die ook een keerzijde? Afgelopen weekend kreeg ik hier een treffend antwoord op in een prachtig interview met Peter Buwalda door Griet Op De Beeck in Zeno (De Morgen). Eentje om je vingers bij af te likken.

Zowel Peter Buwalda (1971) als Griet Op De Beeck  (1973) zijn late maar sterke debutanten. Hij debuteerde op zijn 38ste met “Bonita Avenue” waarvan hij 300.000 exemplaren verkocht en is nu volop aan het schrijven aan zijn tweede roman.

Griet debuteerde begin dit jaar op haar 39ste met het knappe “Vele hemels boven de zevende”, uitgegeven bij Prometheus. Deze roman gaat over vijf verschillende mensen, met mekaar verwant over drie generaties heen, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Een aanrader, ik heb het in 2 keer uitgelezen en genoten van elk hoofdstuk, elke paragraaf, elke zin. En ook van de diepte en de banaliteit van de levens van de hoofdpersonages.

Begrijpelijk is Griet benieuwd naar Peter zijn ervaring met het schrijven aan zijn tweede boek. En hij vindt dit makkelijker nu hij de bevestiging heeft van zijn eerste boek. Het voelt als een bevrijding (oef). Hij kan alleen maar boeken schrijven zoals hij ze schrijft, omdat hij is zoals hij is. En nu weet hij dat lezers dat goed vinden. Een mooi vertrekpunt noemt hij het. Ook al is er nog twijfel natuurlijk.

Het moet gezegd, hij is één van de uitzonderingen die rijk is geworden door het schrijven. Hij heeft er zijn vrijheid mee gekocht. Zoals J.K. Rowling deed met haar Harry Potters. En de goede raad die we hieromtrent van haar kregen. Maar Peter Buwalda past daar voor op, want ik geloof hem als hij zegt dat vrijheid en luiheid heel dicht bij elkaar liggen.

Op de vraag wat het belangrijkste is wat hij de afgelopen veertig jaar over het leven heeft geleerd antwoordt hij het volgende:

“Dat schoonheid alles is. Ik moet kunnen bewonderen, anders vind ik er hier geen reet aan. Ik zou het iedereen aanbevelen: ga op zoek naar wat je aangrijpt, bezighoudt, overdondert, dat heeft namelijk meer effect dan psychotherapie en aanverwanten. Het is zoveel boeiender om na te gaan waarom Messi zo goed kan voetballen, of waarom de stem van Elvis iets teweegbrengt wat weinig anderen kunnen, dan om na te denken over wat men vindt van mij of waarom mijn moeder niet aardig was toen, die keer.”

Maar als ik het goed lees, werkte die bewondering dus ook als een vertragende factor. Griet noteert het volgende.

“Ik kon mezelf voordien niet zien als schrijver. Ik hield zoveel van literatuur, ik was zo begeesterd en overdonderd door boeken, al sinds mijn studie Nederlands, dat ik me niet kon inbeelden dat ik het zelf zou kunnen maken.”

Maar na een paar jaar te werken in de journalistiek kwam hij in het boekenvak terecht en tot het inzicht dat auteurs blijkbaar gewone stervelingen waren. En toen is hij kunnen beginnen.

Een prachtig interview vind ik dit. Door de verwantschap tussen de interviewer en de geïnterviewde, door de interessante vraagstelling van Griet die zoekt naar de mens achter de schrijver. En door het feit dat Griet in het interview duidelijk haar gevoel volgt. Ze zegt zelfs dat ze Peter niet gelooft als het over zijn karakter, zijn natuur gaat.

Heb je dus een boek mee te nemen op vakantie binnenkort, zorg dan zeker dat “Vele hemels boven de zevende” niet ontbreekt.

Hou je niet van lezen maar bekijk je liever een geweldig interessant interview, haal dan de DVD serie “Van de schoonheid en de troost” in huis gemaakt door Wim Kayzer in 2000. De vraag ‘Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt’ was de grondslag voor een zevenentwintigdelige televisieserie waarin 26 mensen, werkzaam als schrijver, filosoof, wetenschapper, beeldend kunstenaar of musicus, vragen krijgen voorgelegd over schoonheid en troost en waarin zij ook reflecteren op de innige relatie tussen schoonheid en troost. Iedereen bleek het onderwerp niet alleen vanuit een bepaald perspectief te bezien, maar verbond de woorden schoonheid en troost ook met de meest persoonlijke ervaringen.Een tip trouwens die ik een aantal maanden terug kreeg van Griet in De Morgen. Bedankt hiervoor! Ik zit ongeveer halfweg de reeks en heb al wonderbaarlijke inzichten ontdekt.

Veel plezier met al die schoonheid!

 

 

2 reacties op “Over schoonheid en bewondering

  1. Prachtige levenslessen van mensen uit verschillende milieus krijg je ook elke week op France 2 (vanaf 22u30) in het ronduit fantastische programma “La parenthèse inattendue”. Ik kijk met verbazing naar de peilingen voor de volgende verkiezingen die aangeven dat Vlaanderen blijkbaar zijn ogen wil sluiten voor schoonheid en bewondering die vaak vlakbij ligt…, maar wel in het Frans is.
    http://www.france2.fr/emissions/la-parenthese-inattendue

  2. Ziet er interessant uit Geert, ideaal voor een woensdagavond of om te herbekijken

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *