Persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers ihkv loopbaanbegeleiding, carrièreswitch, loopbaancheques en KMO-portefeuille
Een opstellingsspel met ondernemers

Ondernemen (en het leven bij uitbreiding) is bewegen, leren en groeien. Je bent voortdurend onderweg naar een vernieuwde versie van jezelf. Je kan ondernemen zien als een extreme vorm van persoonlijke ontwikkeling. Hoe beter jij als persoon ontwikkelt, hoe beter jouw activiteiten evolueren.

De belangrijkste sleutels tot persoonlijke ontwikkeling zijn zelfkennis en zelfsturing. Weten wie je bent, wat je talenten en mogelijkheden zijn, maar ook je beperkingen, je dromen, je verlangens, je drijfveren en welke bijdrage je wenst te leveren, is een noodzakelijke basis om op een milde maar doortastende manier aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Daar bovenop is een stevige zelfsturing nodig om vooruitgang te maken en te blijven lachen op de roller coaster van het ondernemerschap. Iedereen heeft zijn/haar eigen zelfsturingsstijl. Deze kennen, sterker maken en durven experimenteren met atypisch gedrag brengen je in een continue ontwikkeling waarbij het denken, het voelen en het doen samenwerken.

Wie me al langer leest, weet dat ik kunstenaars hier een inspirerend voorbeeld in vind. Ze hebben een sterk innerlijk kompas, werken met hart en ziel vanuit een gevoeligheid die gelinkt is aan een groter geheel en worden onderweg wie ze willen zijn. Ondernemers en kunstenaars hebben meer gemeen dan je op het eerste zicht zou denken.

Op www.haikume.be lees je een verslag van mijn persoonlijke ontwikkeling aan de hand van zelfgeschreven haiku’s. Elke haiku is een uitdrukking van een ogenblikervaring in het hier en nu. Want daar wil ik meer naar toe, naar het hier en nu. Het is voelen en denken, in mijn lijf en hoofd. Zintuiglijk en in gedachten. In mij en buiten mij. En tenslotte schrijvend in een boekje. Zo haiku ik me regelmatig. Het is de creatieve uitdrukking van mijn bewuste persoonlijke ontwikkeling die er verzameld wordt. Zodat jij er misschien ook iets aan hebt.

Ben je altijd ondernemer geweest, dan besef je het belang van persoonlijke ontwikkeling misschien niet meer. Dan ligt persoonlijke ontwikkeling in je natuur en is het een manier van “zijn” voor je. Ben je een late ondernemer, dan bestaat de kans dat je die voortdurende nood aan persoonlijke ontwikkeling voelt als een uitdaging.

Maar laat je niet gek maken. Vertrouw op de productiviteit van de schijnbare ondoelmatigheid op lange termijn. I.t.t. de geboren ondernemer of vroege specialist, is dit een ode aan de late ondernemer en de generalist.

erkend dienstverlener van de KMO-portefeuille

Verlang jij naar een gids die een licht laat schijnen? Kies op welke manier ik je mag begeleiden naar “doen wie je bent”.

"Het gaat niet over jezelf veranderen in functie van de markt, maar wel over het benaderen van jouw markt in functie van wie jij bent."

Meer info over het boek

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang tweemaandelijks inspiratie in persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en leiders.