Richard Serra en zijn proces

Richard Serra’s “The Matter of Time” behoort tot de permanente collectie van het Guggenheim te Bilbao, een indrukwekkend museum van de hand van de architect Gehry. Het schept een reeks ruimtes waar je in en door kan wandelen. Al spelend zoals kinderen doen, of in existentiële contemplatie onderweg, zoals volwassenen wel eens pogen te doen.

Zo neergeschreven klinkt dit niet bijzonder, maar ik ben erg benieuwd er eens door te wandelen na wat ik erover las. Wat ik me dan afvraag bij lezen over zo’n imposant werk, is hoe die man dit maakt. Hoe kom je in godsnaam bij dit idee en hoe krijg je dit gerealiseerd?

“The Matter of Time”  bestaat uit hele grote vellen staal, geplooid tot spiraalvormen, ellipsen en lange bogen. Loodzwaar materiaal, veel zwaarder en sterker dan jezelf. En toch heeft de menselijke intelligentie, creativiteit en techniek dit gemaakt. Dit is sculptuur die eerder aanvoelt als architectuur. En daarom zo mooi dat het te bezoeken is in het Guggenheim te Bilbao, op zich een hoogstandje van de hedendaagse architectuur.

Het kunstwerk werkt onmiskenbaar met de golvende lijnen van het museum. Maar zijn inspiratie vond hij niet in Bilbao, maar in Rome bij een bezoek aan Borromini’s kerk, San Carlo alle Quattro Fontane, een barok meesterwerk met een ovale koepel.

Richard Serra verklapt zelf hoe hij hiervoor aan de slag gaat. Wat zijn proces is en wat dat voor hem betekent. In dit filmpje heeft hij het over zijn “tools & strategies”, die hij ontdekt heeft door zijn werk te reduceren tot een lijst werkwoorden. Gewoon werkwoorden, pure fysische states zonder de link naar de psychologie, de inhoud of de esthetiek. Zo stelt hij dat kunstenaars strategieën ontwikkelen (die bestaan uit processen en tools) om dingen te kunnen zien die je anders niet zou kunnen zien. En bij hem is dat van binnen naar buiten.

Hopelijk kan ik in een latere post verklappen hoe het voor me was om letterlijk in zijn kunstwerk te staan. Eens zien wat mijn zintuiglijke beleving dan met mijn gedachten doet. Zoveel is duidelijk, een citytrip naar Bilbao is slechts een kwestie van tijd!

Bron: Man of steel, Jonathan Jones, The Guardian, 2007

 

2 reacties op “Richard Serra en zijn proces

  1. Fascinerend. Ik heb vaak moeite om klanten uit te leggen wat ik bedoel met het concept ‘interventiemodel’. Het is eigenlijk een meta-strategie, een manier van werken die je toelaat om jouw ‘verschil van betekenis’ te maken. Serra licht hier beknopt toe wat zijn interventiemodel is. Ik ga dat filmpje dus vanaf nu aan mijn klanten tonen …

  2. […] heeft geproduceerd, kan je uitgebreid te weten komen in het museum. En dat hij er heel bewust zijn proces rond bedacht heeft, weten we al […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *