Rust

Het effect van een deugddoende vakantie kan verschillen. Van opgeladen batterijen, een energieke en gezonde uitstraling, een vers geleerde activiteit of vaardigheid, een hoofd vol inspiratie en ideeën tot een uitgeruste kop en een opmerkelijk vrolijke stemming. Mijn grote winst op vakantie is de rust in mijn hoofd die ik er vind. Want toegegeven, na een paar dagen terug thuis, merk ik op dat die rust opnieuw verdwenen is. Hoe jammer ik dat ook vind. Dan loop ik terug rond met die vertrouwde onrust. De voortdurende vraag wat ik nog allemaal te doen heb, of ik wel de juiste dingen doe en die dan bovendien ook nog op de juiste manier doe. En geloof me, erg rustig wordt een mens daar niet van.

Mijn inspiratiezaadjes op vakantie hebben me een heel duidelijk beeld gegeven van de tweede helft van dit jaar. Paul Klee kwam ontegensprekelijk aankloppen zodra ik aan het dromen ging over de komende 6 maanden.

 PaulKlee_Highway&Byways1929Highway and Byways, 1929

Art does not reproduce the visible; rather, it makes visible. (1920, Paul Klee)

En zoals je ziet, is dit een mix van veel verschillende dingen, maar toch mooi in harmonie en rust. Het is de verbeelding van wat ik nodig heb. En dat is harmonie, schoonheid, orde, variatie, speelsheid en beweging. Zo werkt zijn kunst als tegengewicht voor mijn werkelijkheid en als uitdrukking van mijn droom. REBALANCING, één van de zeven functies van kunst zoals beschreven in “Art as Therapy” door Alain de Botton en John Armstrong, uitgegeven door The School of Life.

Nu zou ik me de vraag kunnen stellen of mijn leven niet te vol zit. Maar daar zal mijn erg nieuwsgierige natuur me niet dankbaar om zijn. En het lijkt me verstandiger aan mezelf te sleutelen dan aan de werkelijkheid.

De vraag die ik me stel is, hoe kan ik die variatie en drukte aan vanuit rust?

Het antwoord bestaat uit 3 delen.

  1. Tijdsurfen. Een concept van Paul Loomans, te lezen in zijn boek ‘Ik heb de tijd”. Verder dan de inleiding ben ik voorlopig nog niet gekomen, maar ik ben vastberaden me de methode eigen te maken. De inleiding vertelt me dat deze manier van omgaan met tijd je naast een basis van kalmte, ook voldoening geeft in datgene waarmee je bezig bent. Het brengt je tot een volle en ongedwongen vorm van aandacht. En bovendien resulteert het in effectiviteit, want je bent telkens geïnspireerd bezig. Ik ben benieuwd.
  1. Eenvoud. Deze vakantie werd het me nog eens heel duidelijk. Less is more. Hoe minder mogelijkheden, of hoe meer focus, hoe groter de diepgang en hoe sterker de voldoening. Een zuinige levensstijl is me niet vreemd. En alles wat me niet helpt in mijn visie om ieders talent te laten bloeien, schuift een paar banken achteruit.
  1. Natuur is voor mij een beetje als een goed vakantielief. De natuur helpt me enorm om tot rust te komen en helemaal dicht bij mezelf te komen. Nu zweer ik al mijn hele volwassen leven dat ik een stadsmens ben, wat ook zo is. En zoek ik tijdens de vakantie de natuur op. Maar meer activiteiten in de natuur, op regelmatige basis, liefst op een structurele manier, staan bovenaan mijn lijstje.

Niet verwonderlijk dat artiesten wel eens als zonderlinge kluizenaars leven. Vanuit hun rust kunnen ze het volle potentieel inzetten en zich volledig realiseren in hun werk. Al zijn er die net heel veel prikkels nodig hebben en voortdurend rusteloos rondlopen en functioneren. En hiermee de voedingsbodem onderhouden om uitzonderlijk werk te maken. De vraag is maar, tot welke groep behoor jij? En hoe bewust ga je er mee om?

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *