Speel met je werkplek

Je studio, je kunstenaarsatelier of je bureau is een zeer gespecialiseerde en persoonlijke werkplaats waarbij alles gericht is op de uitvoering van jouw talent. Klopt, niet? Onze werkplek vormt namelijk wie we zijn, hoe we ons gedragen en heeft een belangrijke invloed op onze creatieve output. Reden genoeg dus om er eens bij stil te staan. Want het is één van die plaatsen waar we werkelijk een erg groot stuk van ons leven doorbrengen. Het loont dus zeker de moeite die te organiseren ten voordele van onze productiviteit en creativiteit.

Onlangs las ik in “The perfect workspace (according to science)” door Christian Jarrett vijf wetenschappelijk bewezen tips om op basis van de inrichting van je werkplek je productiviteit te verbeteren.

 • Het is jouw werkplek, jij kiest hoe je ze organiseert. Jij bent in controle en jij beslist. Dit geeft empowerment. En de manier waarop een creatieve professional dit doet, klopt meestal met de ziel van zijn werk. Hij kan dat alleen maar op zijn manier doen wil hij het goed doen. Een voorbeeld. Het atelier van Lucian Freud (1922 – 2011) was eerder rommelig. Het zag er niet echt ingericht uit. Het was gewoon zoals het was. Net zoals de modellen op zijn schilderijen. Hij liet de prachtige statische architectonische lijnen van zijn atelier zoals hij ze aantrof, maar vulde de ruimte met zijn passie voor de schilderkunst en het portret: schilderijen, materiaal en een doordringende geur van olieverf. Het hoeft ook niet te verwonderen dat zijn atelier de achtergrond vormt van talrijke schilderijen.

lucian-freud in studio

 • Golvend en rond in plaats van scherp en recht. Want dat zou goed zijn voor de positieve vibes en gegarandeerd minder blauwe plekken op mijn bovenbenen betekenen. Maar niet voor Piet Mondriaan (1872 – 1944). Zijn werkplek was netjes en ordelijk, bijna als een laboratorium. Hij woonde tijdens het interbellum in een klein appartementje in Parijs en transformeerde zijn werkomgeving tot een driedimensionaal equivalent van zijn werken. Hij woonde te midden van zorgvuldig opgestelde rechthoekige panelen en verticale lijnen met één uit de toon vallend object, de cilindervormige kachel.

PietMondriaan_Studio

 • Haal je voordeel uit kleur, licht en ruimte afgesteld op je mindset en het soort werk dat je doet. En plafondhoogte zou ook een invloed hebben. Hoe hoger, hoe sterker het vrijheidsgevoel en hoe conceptmatiger je denkt.

MarkRothko_studio2

Mark Rothko (1903 – 1970) in zijn studio in 69th street New York met de Rothko Chapel murals, 1964, foto door Hans Namuth, website National Gallery London.

 

 • Maak gebruik van planten en ramen. De eerste zijn goed voor de luchtverversing en beide stimuleren zowel de fysieke als mentale recuperatie.

 

 • De voordelen van een rommelig bureau. Albert Einstein (1879 – 1955) zat er dan toch niet zo ver naast met zijn beroemde vraag:

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

EinsteinDesk572x429-425x319The Desk of Albert Einstein — Photo Treatment: Oscar Ramos Orozco

En soms wordt die rommel verheven tot kunst. Francis Bacon (1909 – 1992) schilderde tussen afgedankte spullen en rommel: lege dozen waarin champagneflessen hadden gezeten, oude langspeelplaten van Frank Sinatra, tijdschriften en kranten die materiaal zouden kunnen bevatten dat hij voor zijn werk kon gebruiken. Na zijn dood in 1992 werd alles met archeologische precisie opgedolven en van zijn appartement overgebracht naar de Hugh Lane Gallery in Dublin. Een ander voorbeeld hiervan is het voormalige woonhuis en atelier van Panamarenko (1940) te Antwerpen. Dit werd volledig gerenoveerd en authentiek heringericht. Het originele interieur van het atelier en de woonkamer van Panamarenko werd volledig behouden. Alles ademt de sfeer van wetenschappelijk onderzoek, technisch vernuft en doorgedreven nieuwgierigheid. De bouwstenen van tal van artistieke uitvindingen van Panamarenko zijn hier zichtbaar aanwezig. Daarnaast ook goudkleurig behangpapier, historische foto’s aan de muur en gerestaureerde interieurobjecten die het verleden helemaal tot leven brengen.

Je zal ook wel al gemerkt hebben dat je gemoedstoestand en je gedrag variëren naargelang de plaats waar je je bevindt. En ook niet elke taak pak je aan op je vaste werkplek. Je gebruikt ook wel eens andere locaties voor jobgerelateerde activiteiten. Ik wissel regelmatig.

 1. Research/lezen doe ik wel eens in onze leesstoel in de woonkamer met makkelijke kleren aan, een achtergrondmuziekje op in gezelschap van mijn vriend.
 2. Uitvoerend werk (schrijven, mails, …) doe ik altijd alleen aan mijn bureau waar ik al mijn tools en bronnen bij de hand heb en weinig andere afleiding vind.
 3. Overleg, besprekingen, coaching sessies gebeuren thuis aan de eettafel, in een koffiebar of in de meeting room bij mijn partners of klanten. Telkens goed voorbereid en gewapend met het juiste materiaal en de juiste mindset.
 4. Telefoneren is een mobiele aangelegenheid. Zodra het gesprek langer dan 1 mintuur duurt, sla ik op wandel.

Wanneer je moeite hebt je aan een bepaalde taak of opdracht te zetten, kan het nuttig zijn bewust te spelen met het effect van je werkplek of omgeving op je gemoedstoestand en gedrag.

 1. Bekijk welke taken je kan bundelen tot gelijkaardige taken (telefoons, mails, research, denkwerk, ontwerpen, …)
 2. Ga na op welke plaats je die meestal goed doet en hoe je je dan gedraagt (lichaamshouding, gedachten, visuele beelden, geluiden, omgevingsfactoren,…?)
 3. Zet deze factoren bewust in om die taken zo productief mogelijk uit te voeren.

Speel ermee. Reserveer alvast verschillende plekken voor het uitvoeren van verschillende soorten taken. Onbewust doen we dit, de winst zit in het bewust inzetten van deze inzichten. Precies zoals we doen met onze werkrituelen.

 

Bron: Man met blauwe sjaal. Poseren voor Lucian Freud, Martin Gayford, Uitgeverij Walewein, Amsterdam, 2011.

5 reacties op “Speel met je werkplek

 1. […] werkplaats. En misschien geeft je opgeruimd huis je wel nieuwe ideeën om ruimtes te herverdelen. Onze werkplek vormt namelijk wie we zijn, hoe we ons gedragen en heeft een belangrijke invloed op on…. Reden genoeg dus om er eens bij stil te staan. Want onze werkplek is één van die plaatsen waar […]

 2. […] Heb je al wat gespeeld met je werkplek? Dan heb je vast wel al gemerkt dat je gemoedstoestand en je gedrag variëren naargelang de plaats […]

 3. […] je erbovenop nog weet hoe je met je werkplek kan spelen, heb je heel wat in handen om je volle potentieel te benutten. Niet verwonderlijk dat kunstenaars […]

 4. […] Zorg dat je werkomgeving jou biedt wat je nodig hebt. Zijn het prikkels of is het rust? Zijn het gesprekspartners of gegevens? En speel ermee. […]

 5. […] is het niet op je gebruikelijke werkplek. Of misschien net wel. Zelf hou ik er nogal van om te variëren in mijn werkplek. Ik heb daar zo mijn redenen […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *