Zenuwen

Wie onder jullie heeft een opleiding af te werken in juni? Een belangrijke pitchpresentatie te geven de komende dagen? Een subsidiedossier toe te lichten? Of voor het eerst een live performance te brengen? En wie van jullie durft beweren dat daar geen zenuwen aan te pas komen?

Ik was (en ben nog steeds) ondergedompeld in allerlei vormen van “examenstress” de afgelopen weken. Op verschillende manieren. Maar ik merk dat de juiste middeltjes in al die situaties wonderen doen. En dat ik zoveel te leren heb van mijn helden.

Zo had ik een studente op mondeling examen die overstuur was omwille van een plots overlijden van een vriend. Door me in te lichten over haar emotionaliteit, hebben we het op een andere manier aangepakt. In zulke situaties sta je versteld van het begrip en de steun die je krijgt. En er zijn altijd verschillende opties om toch je doel te bereiken, maar dan misschien op een andere manier.

Vervolgens heb ik haar, net zoals een andere klant, nog wat tips meegegeven voor de verdere voorbereiding van haar examens. Deze zijn eigenlijk dezelfde als bij het uitvoeren van de gebruikelijke taken in je praktijk.

1) Heb je al wat gespeeld met je werkplek? Dan heb je vast wel al gemerkt dat je gemoedstoestand en je gedrag variëren naargelang de plaats waar je je bevindt. En ook niet elke taak pak je aan op je vaste werk- of studeerplek. Je gebruikt ook wel eens andere locaties. Zelf heb ik ook een opleiding af te ronden in juni. En in mijn voorbereiding wissel ik regelmatig van plek.

  • Research/lezen doe ik in onze leesstoel in de woonkamer met makkelijke kleren aan, een achtergrondmuziekje op en in gezelschap van mijn vriend.
  • Uitvoerend werk (afspraken maken, paper schrijven, presentatie voorbereiden) doe ik altijd alleen aan mijn bureau waar ik al mijn tools en bronnen bij de hand heb en weinig andere afleiding vind.
  • Overleg en oefenen met anderen gebeurt thuis aan de eettafel, in een koffiebar of op locatie bij mijn medestudenten. Telkens goed voorbereid en gewapend met het juiste materiaal en de juiste mindset.
  • Leerstof memoriseren is een mobiele aangelegenheid, dan sla ik op wandel.

2) Word je bijvoorbeeld overweldigd door een emotie waardoor je concentratieproblemen hebt? Of ben je eerder een perfectionist die alles te goed wil doen en van geen ophouden weet? Of misschien heb je moeite focus te houden en de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden? Dan kan de overtuiging “less is more” je helpen. In de praktijk komt het erop neer dat je jezelf beperkt in tijd en stof. Bepaal duidelijk wat je wel en wat je niet zal studeren (de hele cursus of enkel je samenvatting?), hoeveel tijd je er voor nodig hebt en overpresteer niet. Op die manier is het doenbaar, blijf je gemotiveerd en haal je ook je gewenste resultaat.

Zelf had ik ook een première, twee volle dagen mondeling examen afnemen in een gesloten ruimte zonder verse lucht en daglicht. Niet iets waar je meteen naar uitkijkt als je het zo formuleert. Maar op de heen- en terugweg op de fiets heb ik telkens enorm genoten van het mooie weer en de drukte in de stad. En door mijn focus op de steeds wisselende inhoud en het observeren van de studenten, beleefde ik 2 bijzonder interessante dagen. Ik besliste ervan te genieten, en zo ging het.

En dan zijn er onder jullie wellicht die binnenkort een belangrijke presentatie te doen hebben of voor een jury zullen verschijnen. En de vraag hoe je dan je zenuwen beheerst, kwam ook op de proppen afgelopen week.

  • Ben je eerder het verlegen type? Gebruik het binnenkomen als kans de mensen aan de andere kant van de tafel de hand te schudden en oogcontact te maken met elk van hen. Zo is deze drempel alvast overwonnen.
  • Voor je gaat zitten, maak je je nog één keer groot en haal je diep adem. Verder blijf je de ganse tijd rechtop zitten en rustig maar standvastig ademen.
  • Presenteer je rechtopstaand? Maak je dan groot, neem een open houding aan, hou je beide voeten op de grond en blijf rustig en standvastig ademen.
  • Kijk zoveel mogelijk in de richting van je gesprekspartners, maar verlies je perifeer zicht niet.
  • Krijg je een vraag waarop je niet meteen het juiste antwoord kent? Benoem dit gerust als “Geef me even de tijd hierover na te denken” en doe dit dan. Je zal zien, het antwoord komt zich vast aanmelden.
  • Geef je gesprekspartners ook de kans jouw redenering te volgen en formuleer de stappen die je in je denken aflegt om tot jouw antwoord te komen.

En wat voor diegenen onder jullie die een lichamelijke performance of prestatie neer te zetten hebben? Oefenen, oefenen en oefenen. Tot wanneer het vanzelf gaat. En blijven ademen. Ik kan me helemaal vinden in Diane Arbus haar geloof in de kracht van oefening.

“When you try very hard to do something, by the time you can do it, it is easy to do, so effort is maybe a kind of prayer” (Diane Arbus in een brief naar Marvin Israel, circa November 1960).

Ook Picasso toont ons hierin het goede voorbeeld. Dit is het papiertje dat ik sinds een paar weken steeds bij me heb. Hij helpt me mijn motivatie hoog te houden op het voortdurend oefenen van wat ik nog beter wil kunnen.

IMG_1696

Nooit tevreden, altijd vooruit, is een attitude die erg kenmerkend is voor de creatieve professional. Artiesten zien tevredenheid vaak als de vijand van de zelfovertreffing. Hier kunnen we allemaal van leren in onze voorbereiding van een examen, pitchpresentatie of verschijning voor een jury. Bovendien zijn wij maakbare wezens en helpt deze attitude onze intelligentie te oefenen en versterken. Met andere woorden, what doesn’t kill you, makes you smarter.

En gelukkig hebben mijn helden ook humor. Af en toe eens zot doen doet deugd. Of gewoon eens lachen. En heb je aan lachen niet genoeg, trakteer jezelf op een beloning na goede afloop. Zo krijg ik donderdagavond gin tonics geserveerd.

AlfredHitchcockAlfred Hitchcock

Picasso_PistoletPicasso door RobertDoisneau

Picasso_clownPicasso als clown

DavidBowie_IggyPopDavid Bowie & Iggy Pop

ReneMargritteRené Magritte door Lothar Wolleh

MarcelDuchampMarcel Duchamp Parijs 1921

PaulKlee_HandpuppetsPaul Klee handpoppen

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *