Eenvoud

Sinds jaren verlang ik naar een eenvoudig leven. Overtuigd van “minder is meer”, de voor de hand liggende formule van het minimalisme. Maar hoe verklaar ik dan mijn verlangen naar iets dat ik niet heb? Of eerlijk, vanwaar dan die stiekeme jaloezie rond iets dat ik ook wil omdat ik geloof dat ik het verdien, net zoals vele anderen? Is verlangen fout? Verschilt het van begeerte? En als minder meer is, hoe hou je dan je vooruitgang bij? En wat dan met mijn verlangen om te kunnen leven zonder te moeten tellen? Je voelt het wel, vermoeiend, dat zoeken naar een eenvoudig leven. Omdat ik dus door de foute bril en in de foute richting keek. Het gaat niet over bezit en het begint van binnen naar buiten, en niet omgekeerd.

Na het lezen van “De Tao van leiderschap, strategieën voor de nieuwe tijd (John Heider, Business contact)” vallen de puzzelstukken op hun plek en voelt dat eenvoudig leven echter en passender.

Want wat lees ik? Het begint bij een open geest en hart. Gecombineerd met een geaarde houding, stabiel en standvastig. En dus flexibel. Zodat je helderheid kan krijgen. Of kan scheppen. En als je steeds aandachtig blijft, kan je precies voelen wat er speelt en hoe de dingen gebeuren. En als je er dan in slaagt om niks te forceren, maar mee te bewegen met wat er is, wordt het leven eenvoudig. Hiervoor heb je het vermogen nodig om zacht te zijn. En hoera, ik geloof dat ik zo ver ben na 48 jaar!

En als het dan eens niet lukt, dan zoek je de rust en de stilte op zodat al je zintuigen tot rust kunnen komen. En je opnieuw uitkomt bij je open geest en hart, helderheid en zo verder en zo verder. Want als je rustig bent geworden, worden ingewikkelde dingen ineens heel eenvoudig. Heerlijk is dat, toch?

Eenvoud ervaar ik nu als een manier van leven afgestemd op onderstaande overtuigingen.

 • Als ik tevreden ben met hetgeen ik heb, ben ik in staat eenvoudig te leven en van zowel welvaart als vrije tijd te genieten.
 • Als mijn doelstellingen helder zijn, kan ik ze zonder moeite bereiken.
 • Als ik in vrede met mezelf leef, zal mijn leven niet door conflicten worden verscheurd.

Geen controle, maar overgave aan wat er is. Hebben we dan niet meer tussen te komen met daadkracht? Ja, maar het effectief handelen wordt geboren uit stilte en geestelijke helderheid. Mensen dwingen te doen wat jij goed acht, leidt niet tot helderheid en meer bewustzijn. Hoewel er uiterlijk misschien sprake is van gehoorzaamheid, ontstaat er innerlijk een groeiende opstandigheid, verwarring of zelfs de behoefte aan wraak. Wat geen deel uitmaakt van een eenvoudig leven. Weten wanneer het tijd is om te luisteren, te handelen of je terug te trekken is essentieel. Om dan telkens terug te gaan naar de helderheid en meer bewustzijn.

En waar ik zo van geniet in het eenvoudig leven, is het meebewegen met wat is in plaats van de boel te willen sturen of zelfs te forceren. Alles wat flexibel en beweeglijk is, zal groeien, net zoals in de natuur. En alles wat star en hard is, zal wegkwijnen en sterven. Dus ja, laat ik dat team loopbaancoaches maar verder uitbreiden.

12 reacties op “Eenvoud

 1. Dag Charlotte, prachtige woorden!

  1. Dank je wel An, blij dat ze in de smaak vallen. Fijne dat en geniet van al wat je kan vandaag. Warme groet Charlotte

 2. Dankjewel voor deze wijze woorden.
  Ik hou van de mildheid die spreekt uit steeds opnieuw kunnen terugkeren naar een open hart en geest om helderheid te krijgen.
  Nog een fijne eenvoudige dag.

  1. Zo fijn je te lezen Marianne en dank je wel voor je feedback. De zachtheid en mildheid zijn noodzakelijke ingrediënten voor een eenvoudig leven voor mij. In weerstand is dat onmogelijk. Ik wens je veel moois. warme groet Charlotte

 3. Klopt het dat de rust toch slechts kwam nadat je een appartement had gekocht? Daarvoor merkte ik daarrond veel onrust… zo eenvoudig leven vind ik dit al niet en evenmin eenvoudig is een leven waar je naar voorstellingen gaat, fototentoonstellingen in culturele centra, solo shows in musea, eerste expo’s op nieuwe plekken. Maar misschien bedoelen we niet hetzelfde met het woord eenvoud?

  1. Ik begrijp je opmerking. Eenvoud ligt voor mij in de manier waarop je de dingen ervaart en benadert. Door alle overbodige lagen weg te halen en bewust te voelen en denken en doen. In helderheid en met aandacht. En dan worden complexe dingen eenvoudig. Een basisveiligheid (zowel financieel, materieel, sociaal, emotioneel) zijn voor mij voorwaarden. Maar ik zie rondom me dat niet iedereen diezelfde veiligheid nodig heeft om eenvoudig te leven. In andere periodes in mijn leven was die veiligheid er ook, en slaagde ik er niet in het leven als eenvoudig te ervaren. En nu nog steeds niet altijd hoor, een blijvende oefening voor mij. Wat betekent eenvoud voor jou?

 4. Prachtig Charlotte! De woorden en zinnen raken me… ik voel ze op mijn pad…
  Momenteel volg ik de opleiding Leading by Being, en het gaat exact daarover ❤️🍀

  1. Dank je wel Sara, blij te lezen dat het je raakt. klinkt heel interessant de opleiding. Misschien wel samen met een vriendin van me in de opleiding als ik het goed heb. Was me er niet van bewust dat dit het thema is. Veel geluk Sara. warme groet Charlotte

 5. Heel mooie woorden, maar soms moelijk om na te streven! Wanneer het lukt dan heb je je vrijheid gevonden.

  1. Dank je Marinda, heel moeilijk om na te streven, zo ervaar ik het ook. En vrijheid als gevoel is inderdaad het resultaat. Veel geluk ermee. Ik wil heel graag je werk eens zien. Hou je me aub op de hoogte wanneer daar de gelegenheid eens toe is in België? warme groet Charlotte

 6. Dag Charlotte,
  Een post die helemaal resoneert met hoe ik in het leven wil staan.
  Wu Wei, de weg van de minste weerstand, tevreden zijn met wat er is en ervan genieten zonder er al teveel aan gehecht te geraken.
  Groetjes,
  Andy

  1. Dag Andy, ik herken jouw houding daarin, je bent daar goed in geoefend vind ik. Ik ervaar het als een dagelijkse oefening, de Wu Wei. Geniet van deze mooie dag. Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *