Eruit, buiten, alles moet weg!

Alles moet weg is misschien wel te sterk gesteld, maar dat gevoel had ik heel erg het afgelopen najaar. Namelijk de behoefte komaf te maken met het oude en klaar te stomen voor het nieuwe. Een grote lenteschoonmaak zeg maar. En dat hebben we er dan ook van gemaakt. Doorheen ons hele huis, in mijn hoofd en aan mijn lijf. Alleen duurde het wel een dik half jaar in plaats van enkele dagen tijdens het voorjaar.

Maar het resultaat mag er zijn. Alle ballast is uit ons huis, van mijn computer, uit onze kasten, kelder en is terecht gekomen in goede handen met nobele bedoelingen. Mijn haar ging eraf. Rommel het huis uit. Plannen werden gemaakt. Ruimtes werden ingezegend. En sommige afspraken werden stopgezet zodat er ruimte kwam voor nieuwe. Kortom, een helder hoofd, huis en bureau. Geweldig toch?

Herken je dit? Reserveer in je agenda een paar dagen voor de grote schoonmaak. Dit kan de volgende acties inhouden:

  • Ruim grondig op, zoek voor het overbodige een zinvolle nieuwe bestemming. En dat is altijd buiten je eigen huis of werkplaats wel te verstaan.
  • Herbekijk wat je waar doet in je huis en je werkplaats. En misschien geeft je opgeruimd huis je wel nieuwe ideeën om ruimtes te herverdelen. Onze werkplek vormt namelijk wie we zijn, hoe we ons gedragen en heeft een belangrijke invloed op onze creatieve output. Reden genoeg dus om er eens bij stil te staan. Want onze werkplek is één van die plaatsen waar we werkelijk een erg groot stuk van ons leven doorbrengen. Het loont dus zeker de moeite die te organiseren ten voordele van onze productiviteit en creativiteit.
  • Heb je wat teveel van bepaalde contacten? Van die contacten die energie vreten zonder enig positief resultaat? Ga dan eens rustig na hoe je die kan beperken. Wissen uit je contact list is niet altijd de oplossing. Jim Rohn heeft hier een treffende uitspraak rond: “You are the average of the five people you spend the most time with.” Als dat geen goede motivator is.
  • Stel je een gebrek aan inspiratie en werklust vast bij bepaalde opdrachten? Overweeg deze te stoppen of te vervangen door andere opdrachten waarbij de ideeën en jouw energie vloeien.
  • Ben je jouw versleten of achterhaalde tools en werkmateriaal grondig beu? Goed, nu is de kans ze voor eens en altijd buiten te gooien en te vervangen door nieuwe.
  • Ben je door al deze nieuwe kansen toe aan een nieuw kapsel? Aarzel niet zou ik zeggen. En vergeet je profielfoto op je website en social media niet aan te passen.
  • Wat doe je met oud werk hoor ik jullie denken. Te goed en te kostbaar om weg te gooien maar te oud en te achterhaald om dagelijks mee geconfronteerd te worden? Archiveren. Digitaal of analoog, zoals je wil. Zolang het maar geen ergernis meer bij je opwekt en het toch toegankelijk en beschermd blijft. Vergeet niet te documenteren vooraleer je hiermee start.
  • En heb je dan het gevoel dat jouw website eigenlijk niet meer klopt met de realiteit. Dan ben je goed bezig. Dus tijd om aan te passen en ook daar die frisse wind te laten waaien.

En dat laatste puntje, daar ben ik nog mee bezig. Al dat opruimen gaf me ruimte en nu ben ik in volle ontwikkeling van 3 nieuwe producten. Binnenkort zien jullie ze op mijn website verschijnen en krijgen jullie de preview.

En het beste van al? Onze grote schoonmaak zal me de komende winternachten warme voetjes bezorgen. We stuurden een selectie van onze overtollige kledij, badlinnen en lakens naar Marokko om daar geknoopt te worden tot ons exclusief carpet of life. Nu hopelijk onderweg naar Marokko, deze winter naast ons bed.

IMG_1565

Wat zou jij kunnen doen met je opgeruimd materiaal? Al eens gedacht aan up-cycling van art work? Hier alvast wat extra inspiratie.

typewriter birdTypewriter Part Birds by Jeremy Mayer

FoundObjectAssemblagePortraitFound Object Assemblage Portraits – Zac Freeman. Remote controls, buttons, film canisters, bottle tops, Altoid Tins, spools, wire, telephone parts, circuits, gears, and hot glue

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Eruit, buiten, alles moet weg!

  1. Zo’n grote schoonmaak is het eerste wat ik ga aanpakken tijdens mijn aanstaande sabbatical. Ik kijk er echt naar uit om het hele huis – kelder tot zolder – en al die hard drives eens goed uit te mesten …

  2. Dat klinkt als een goede start Philippe!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *