Nog!

Nog! Een woord dat kleine kinderen vaak en graag zeggen. Jammer genoeg dikwijls met een frons en wanhopige blik. Maar hopelijk vooral met een open, blije en verwachtingsvolle blik. Wel, het is die laatste blik die me deze zomer vergezelde.

In ervaringen, sensaties, inzichten en kennis ben ik eerder gulzig dan profijtig moet ik bekennen. En daar heb ik me deze zomer aan overgegeven. Ik zet ze op een rijtje ter inspiratie.

De Vlaamse Ardennen zijn een prachtige streek, dichtbij en toegankelijk en ik kom er veel te weinig. Dus werd een heerlijke B&B, die nog even verder een verborgen parel blijft omdat daar eerst een roman en muziekstudio af moet, onze uitvalsbasis.

  • Na een heerlijk sap in de tuin en duik in het zwembad, gingen we van weldaad naar eenvoud in het bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare van de architect Juliaan Lampens. Het is een prachtig staaltje brutalisme in het groen. De staat van de kapel is intussen minder voortreffelijk en de invulling hier en daar wat ongelukkig. Onthoud vooral het indrukwekkende ontwerp, de fenomenale akoestiek en de bijzondere ruimtebeleving. Het is een kapel die haar gelijke niet kent.
  • Op een avond op suggestie van onze veelzijdige gastheer belandden we in het beste groenterestaurant van 2021 “De vijf seizoenen” voor een fijnzinnig groentemenu met aangepaste sappen. De veelheid aan smaken en sensaties was bijna overweldigend.
  • Villa Cavrois bij Roubaix is een ander staaltje hoogstaande architectuur. Begin jaren dertig bestelde industrieel Paul Cavrois bij architect Robert Mallet-Stevens de modernistische villa voor zijn gezin met zeven kinderen en huispersoneel. Helemaal gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat treed je binnen in een exemplarisch geval van homogeniteit tussen architectuur, decoratie, meubilair en tuin.

Een regenachtig en ontspannen week aan de Belgische kust bracht rust en gezellige inspiratie.

  • Ik word wel eens om een boekentip gevraagd, wel ik las en genoot er ontzettend van “De grote cirkel” van Maggie Shipstead. Wat een verhaaltalent en wat een boeiend universum waarin je duikt.
  • Een uitstap naar het podiumkunstenfestival “Theater aan zee” met vriendinnen in Oostende deed ons genieten van de voorstelling “The Sheep song” van Toneelhuis – FC Bergman en Faggots van Tibau Beirnaert. Zo zagen we de pronkvoorstelling van het festival en ontdekten we innemend jong talent.

Enkele dagen aan de baai van de Somme in Frankrijk deed me genieten van strand, zee, bos, rust, St-Valéry sur Somme en de liefde.

En toen waren we in Eindhoven. En we kwamen daar thuis. Eindhoven stelt zich voor als de Nederlandse stad van innovatie, creativiteit en design. De stad telt meer fietsen dan mensen en is veel groener dan je zou denken.

  • Het Van Abbemuseum is een mooi voorbeeld van innovatie. Het loopt voorop in de plaats die het kunst en kunstenaars geeft, hoe dat gebeurt en wie die gekozen kunstenaars zijn. Een heel verfrissend bezoek.
  • Maar dat thuiskomen dat gebeurde bij Piet Hein Eek. Hij creëerde zijn veelzijdige plek vanuit een sterk ondernemend en pragmatisch denken. Ook al loopt zijn pad net anders en elders dan de gangbare stromingen, Piet Hein Eek is als ontwerper en ondernemer vastberaden, gedreven en overtuigd van zijn eigen kunnen samen met zijn ploeg. Met ups en downs, deelt hij openlijk zijn proces en vind je er een mix van stijlen en materialen terug in alles wat je om je heen kan zien, horen, voelen, smaken, ruiken, kopen.

Er waren dus heel wat ontdekkingen, intenties terug te gaan, nog meer te beleven en vooral ook nog elders andere dingen te ontdekken. Want inspiratie vind je overal. Al is dat voor mij vooral in schoonheid (kunst, natuur) en mensen. Dat werd duidelijk dankzij het gesprek met Kelly Snoeck, loopbaancoach bij loopbaancentrum Ziezo. en host van de podcast “Kelly en de Kapiteinen”. Ik werd me nog maar eens bewust van mijn behoefte aan afwisseling en inspiratie. Benieuwd wat jullie van het gesprek vinden!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *