Foert focus!

Focus bekleedt een enorm hoge status onder het gedachtengoed van ondernemers en hun coaches. Het is een belangrijk en voortdurend aandachtspunt. Maar ik vraag me dagelijks af wat ons dat eigenlijk oplevert.

Je hebt 2 soorten focus

 1. De focus (of concentratie) vereist bij het uitvoeren van één taak. Erg belangrijk, maar over deze heb ik het niet deze keer.
 2. De focus die je richting bepaalt, de soorten activiteiten of projecten waarvoor je kiest.

En ik zal het er maar meteen uitgooien, ik krijg daar de kriebels van. Van die tweede focus. Een mens neemt nu éénmaal veel verschillende rollen tegelijk op in het leven. Als ik naar mezelf kijk ben ik moeder, lief, loper, cultuurliefhebber, jongste dochter, kleine zus, docent, coach, inspirator, motivator, schrijfster, researcher, reisgezel, bevriende ondernemer, medecursist, zelfontwikkelaar, creatief ondernemer, vriendin enz.

Hoe precies gaan we die focus dan toepassen in ons geïntegreerd work/life bestaan?

Mijn natuurlijk enthousiasme en mijn voorliefde voor vrijheid en opties hebben die focus altijd danig gesaboteerd moet ik bekennen. Voor velen zal dat anders liggen, maar voor mij is dit het geval. En dat is OK, ook al lees ik overal dat focus van doorslaggevend belang is om te slagen. Iedere solo-ondernemer heeft een veelheid aan competenties en interesses nodig om de boel draaiende en plezant te houden. En daar kan die focus mij persoonlijk maar weinig bij helpen. Ik geloof in een inzetbare “merkbelofte” en een verbindend merkverhaalvoor iedere professional. Dat gecombineerd met de vrijheid ervan te maken wat goed voelt en wat zinvol is voor je klanten of publiek, is mijn tegenhanger voor die focus.

De keuze welke projecten je wel of niet aanneemt of ontwikkelt bezorgt vele solo-ondernemers voortdurende twijfel. Nassim Nicholas Taleb zet in “antifragile” een stevige boom op over de waarde van variatie. Een gezonde variatie in je activiteiten zorgt voor een voortdurende onzekerheid maar beperkt risico. Gaat er eens iets fout, dan gaat het volgende weer goed. Bovendien houdt het je scherp wat een manier is om je volle potentieel te ontwikkelen. Wat hierbij helpt is dat onze waarde eerder ligt in onze“know how” (vakmanschap) dan in onze “know what” (theoretische kennis).

In deze video bespreekt Nina Burrowes van “the cartooning psychologist hoe waardevol en zinvol “twijfel” is wanneer je de ambitie hebt iets nieuws te realiseren. Wanneer je keuzes maakt zonder enige vorm van twijfel, betekent dit dat je wellicht iets doet voor de zoveelste keer en je weet dat het goed zal lopen. Maar wanneer je wil evolueren en groeien, is twijfel onvermijdelijk. “Twijfel” is de keerzijde van “vertrouwen” en beide zijn essentieel voor een creatieve ondernemer. Hoe oncomfortabel dat soms ook voelt.

Stel je nu eens voor dat Picasso een coach had die hem dwong te focussen. Dat zou natuurlijk niet gewerkt hebben. Hij bleef tot het einde van zijn leven werken en vernieuwen. Hij maakte gewoon wat hij maakte. Zijn 88ste en 89ste levensjaar behoorden tot enkele van de productiefste. Vooral wat het schilderen betrof. Al liet hij ook één van zijn schilderijen “Femmes à leur toilette” door de Gobelin fabriek omzetten in een groot formaat tapijt.

PP_the-roofs-of-barcelona-1903.jpg!xlSmall

PP_untitled-1968

PP_lying-female-nude-1964.jpg!xlSmall

PP_advertisement-for-tavern-four-cats-1897.jpg!xlSmall

PP_woman-with-spanish-dress-1917.jpg!xlSmall

PP_guitar

PP_shegoat

PP_portrait-of-ambroise-vollard-1910.jpg!Blog

PP_dutch-landscape-with-windmills-1905.jpg!xlMedium

PP_angel-fernandez-de-soto-with-woman.jpg!Blog

PP_lichtsculptuur PP_thevisit PP_zelfportret_1938

PP_lesdemoisellesd'avignon

 

 

 

 

 

5 reacties op “Foert focus!

 1. Dag Charlotte,

  Fijn hou jij telkens weer verfrissend, dynamisch en toch op mensenmaat uit de hoek komt. Heel geruststellend voor mij dat ik niet de enige ben die regelmatig twijfelt. Ik weet dat focus helpt om ‘efficiënt’ en doelgericht te werken, maar voel me er ook vaak door bekneld en beperkt.
  Welk soort ‘focus’ je hanteert, moet gewoon aansluiten bij wie je bent en hoe je het beste werkt. Hinkelpaden leiden ook ergens naar toe, en zijn zo veel leuker dan altijd gewoon rechtdoor. Bedankt Charlotte !

  1. Dag Eva,

   Bedankt voor je mooie feedback. Absoluut, de hinkelpaden (mooie beeldspraak trouwens!) zijn veel leuker en interessanter.

   groetjes
   Charlotte

 2. Beste Charlotte,

  Een fijne Blog met een goede verwijzing naar “Antifragile”. Het lezen van het boek , heeft me ook gesterkt in mijn overtuiging dat variatie en experimenteren een zeer goede leerschool is .ik ben een gewezen zaakvoerder , op rust, en geef nu workshops in complexiteit en systeemdenken en coach ondernemers door systemisch inzicht.Twijfel en vertrouwen zijn 2 tegenpolen zoals zekerheid en onzekerheid.In onze hedendaagse complexe samenleving is onzekerheid een gegeven.Door te experimenteren krijgen we meer vertrouwen in de weg die we aan het volgen zijn , en gaan er altijd resultaten uit voortvloeien , goede of slechte .Door te twijfelen gebeurt er meestal niets.

  1. Beste Ides, fijn te lezen dat antifragile ook voor jou iets betekende. Bedankt voor je heldere toelichting, mooi om het experimenteren te formuleren als een manier om vertrouwen te krijgen. groetjes Charlotte

 3. […] die twijfelt, dingen toevoegt om ze dan weer te verwijderen en voortdurend van mening wisselt. Twijfel als keerzijde van vertrouwen zeg […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *