Inspiratiezaadjes op vakantie

De zomer staat voor de deur en vakanties zijn in aantocht. Hopelijk naar zonzekere oorden! Voordat ik mijn boeken voor even dicht doe, geef ik mezelf huiswerk. Niet om de start van de vakantie te bederven. Neen. Wel met de bedoeling die welverdiende pauze te voeden met inspiratiezaadjes voor de tweede helft van dit jaar.

Kort voor de start van de vakantie overschouw en evalueer ik mijn eerste half jaar. Dit doe ik net zoals ik op het einde van het jaar zal doen. Of deed afgelopen winter en dit in “closing time” met jullie deelde. Ik wil met dit huiswerk geen spelbreker zijn voor de zorgeloze vakantie-uittocht, maar wel de basis leggen om helemaal opgeladen en vol ideeën terug te komen.

Kijk, ik wil namelijk met een goed gevoel aan mijn vakantie beginnen. Niet met vragen en onzekerheden (want die zijn er, geloof me). Maar met inzichten, een redelijk concreet idee waar ik naartoe wil tegen het eind van het jaar en eerder vage plannen hoe ik daar kan komen. Ik wil vertrekken met een positieve vibe en met de eerste zaadjes voor die plannen in mijn hoofd. Zonder heel concreet te worden. Maar ik vertrek op vakantie met op zijn minst een positief uitkijken naar wat ik de rest van het jaar kan realiseren. Met andere woorden, ik geef mezelf materie mee om te dromen en me te laten inspireren.

Onze vakantie is gepland in augustus, dus ik heb nog wat tijd en heb mijn huiswerk nog niet gemaakt. Maar jouw vakantie start misschien wel één van de komende dagen. En daarom wil ik het nu over de kracht van dromen hebben en hoe je die bij uitstek kan inzetten tijdens je vakantie.

Iedere mens heeft een dromer, een realist en een criticus in zich. Dat zal je wel al ondervonden hebben. Het is niet ongewoon dat één van deze drie rollen dominant is, maar de andere twee hebben ook hun plaats en recht van bestaan. Maar tijdens de vakantie stel ik voor onze dromer aan het stuur te zetten.

  • Dromen zijn heerlijk. Dromen zijn een projectie van het soort leven dat je wil leiden. Je kan er je fantasie de vrije loop in laten en je kan jezelf helemaal laten opgaan in dit prachtig maar denkbeeldig toekomstbeeld.
  • Dromen zijn krachtig. Ze kunnen je sturen en je obstakels laten overwinnen. Wanneer je je laat leiden door je dromen, dan laat je een creatieve kracht los die elk obstakel kan overwinnen. Zonder jouw criticus en realist te negeren natuurlijk. Maar die komen tijdens de vakantie minder aan bod. Die zijn voor later.

Wanneer je tijdens de vakantie helemaal ontspannen bent, neem de tijd eens de volle aandacht te schenken aan je droombeeld over je professionele plannen voor de tweede helft van dit jaar. Kies een rustig plekje waar je ongestoord kan dromen, ga in een makkelijke houding zitten of liggen, sluit je ogen en adem rustig. En ga aan het dromen met je vage plannen. Ga eens na:

Wie ben je daar op het einde van dit jaar? Wat doe je in deze nieuwe situatie? Hoe verschilt deze situatie van die van de eerste helft van het jaar? Wat is er veranderd? Wie zie je daar nog? Hoe zie jij eruit? Hoe gedraag je je? Hoe gedragen de anderen zich tegenover jou? Wat ben je aan het doen? Wat hoor je rondom je? Wat zegt je innerlijke stem? Welke gedachten gaan in je om? Wat voel je? Wat doen die gewaarwordingen met je lichaam? Enz.

Dit zal je helpen om in je hoofd al helemaal in de droom te leven. Klinkt jou dit te zweverig? Kan zijn. Maar hiermee heb je de basis gelegd om de rest van de vakantie onbewust maar doelgericht ideeën op te doen en je te laten inspireren. Laat de tijd dan maar zijn werk doen.

Trouwens, wanneer je middenin een monsteropdracht zit, moet je je aanmoedigingen kunnen voelen. Je moet bereid zijn door een oncomfortabele fase te gaan totdat het uiteindelijk comfortabel wordt. Want zo verwezenlijk je dromen. Hoe sterker die dromen zich in je hoofd nestelen, hoe groter de kans je jouw doelen aanpakt als een droom met een deadline. De mate van je succes wordt bepaald door de mate van je geloof in je dromen.

Dat Picasso kon dromen, dat verbaast ons niks. Dat hij een intens liefhebber van het vrouwelijk schoon was, is geen geheim. In “de droom” beeldt hij op 50-jarige leeftijd zijn 24-jarige minnares uit. Naar verluid zou hij het schilderij gemaakt hebben op één namiddag. Het wordt ingedeeld in de verwrongen figuratieve periode waarbij hij vooral werkt met een erg eenvoudige lijnvoering en contrasterende kleuren die doen denken aan het fauvisme.

 de droom, Pablo Picasso, 1932, olieverfschilderij, 130 x 97 cm

 

 

 

5 reacties op “Inspiratiezaadjes op vakantie

  1. […] er voor de laatste dagen van het jaar eventjes de stekker uit trek. En hopelijk rust vind om mijn inspiratiezaadjes te planten. Zo kan ik met een schone lei aan 2014 beginnen. En wel in actiemodus. Want beter niet […]

  2. […] ik weet het niet. Maar mijn hoofd zit in vakantiesferen. Wat me meteen verbindt met mijn inspiratiezaadjes die ik telkens meeneem op vakantie. Dat is de materie (in mijn hoofd en in mijn handen) die ik […]

  3. […] onder de vorm van lezen, gesprekken, activiteiten, de natuur en ontmoetingen. Om mijn inspiratiezaadjes te kunnen laten kiemen, heb ik de komende weken alvast enkele verkennende gesprekken […]

  4. […] inspiratiezaadjes op vakantie hebben me een heel duidelijk beeld gegeven van de tweede helft van dit jaar. Paul Klee kwam […]

  5. […] samen met mijn halfjaarlijkse evaluatie. Een moment waar ik telkens naar uit kijk. En de inspiratiezaadjes die ik tijdens mijn vakantie heb geplant, hebben me duidelijk inspiratie en inzichten opgeleverd. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *