Padvinders, waarheidssprekers, virtuele mentors en reset buttons

Wie helpt jou bij moeilijke beslissingen? Wie kan je onzekerheid wegnemen door goed en betrouwbaar advies, gebaseerd op ervaring en kennis in het veld waarin jij wil groeien? Of wie kan je helpen los te komen van je professionele zorgen? Zelf heb ik lang gezocht en gehoopt precies de juiste mentor te vinden. Maar dusver, zonder succes. Maar niet getreurd. Ik heb er talrijke alternatieven voor ontwikkeld.

Ben jij ook nog op zoek naar een mentor? Wie kan dit dan zijn en hoe kan je die vinden? Met andere woorden, wie in je omgeving heeft reeds succes geboekt in het domein waar jij succes nastreeft? Want dat is toch wat we verwachten:

  • iemand die het allemaal al eens gedaan heeft
  • die zijn ervaring en leerlessen wil delen met jou onder de vorm van tips, advies, aanmoediging en contacten
  • die bovendien bereid is om genereus te zijn met zijn tijd
  • en een oprechte interesse toont in jouw succes en welzijn.

Je zou hen jouw “padvinder” kunnen noemen. Zelf ben ik er nog niet in geslaagd die te vinden. Dus verwijs ik beter door naar één van mijn virtuele mentors, Todd Henry om te weten te komen hoe dat allemaal werkt.

Wat je niet vindt, kan je dan maar beter zelf bedenken is mijn motto. Dus heb ik de afgelopen jaren de rol van de mentor op verschillende manier in mijn werkveld ingepast.

Het integreren van feedback in mijn praktijk doe ik op verschillende manieren. Hierover meer in de vorige webpost “test one two three”.

En dan zijn er natuurlijk mijn talrijke virtuele mentors. Dood of levend. Maar stuk voor stuk mensen die ik bewonder in het humane veld van de creatieve industrie. En dat zijn er wel wat. Van hen probeer ik zoveel mogelijk te pakken te krijgen als maar kan. Met een voorkeur voor boeken, biografieën newsletters, tweets en blogposts. Deze informatie-uitwisseling is meestal éénrichingsverkeer, maar toch erg zinvol. Het grote voordeel is dat velen erg toegankelijk zijn en bereid zijn hun kennis en advies te delen online. En eerlijk waar, zij hebben een beduidende invloed op mijn denken en evolutie.

LeonardoDaVinci_self-portrait2Leonardo Da Vinci, zelfportret

Picasso_portretPicasso

Rembrandt_zelfportretRembrandt

IMG_1479Mijn stapeltje content van enkele van mijn virtuele mentors.

Wie zijn je waarheidsprekers, je orakels? Maar dan de echte. Die mensen die jou zaken durven en kunnen zeggen die anderen niet durven. Dan heb ik het over die verdomde spiegel die anderen ons durven voorhouden, die cruciaal in voor onze zelfontwikkeling. Lastig maar soms noodzakelijk.

En daarnaast heb ik nog een paar zegeningen te tellen. Mijn vriend helpt me naar mijn lichaam te luisteren. Want daar ben ik helemaal niet goed in. Mijn adem helpt me mijn innerlijke rust terug te vinden wanneer die zoek is. En mijn kinderen, die zijn mijn reset button.

Je kan vast wel een paar kandidaten vinden in je directe omgeving om als padvinder, virtuele mentor, waarheidsspreker of reset button op te treden in jouw leven. Zijn er mogelijke padvinders, maak een afspraak zodat je hun voorbeeld kan volgen. Identificeer jouw virtuele mentors en ga na onder welke vorm en met welke intensiteit je input van hen wil. En die waarheidssprekers, die jou vast al gevonden hebben, geef hen op tijd en stond de toestemming om ronduit hun gedacht te kunnen zeggen over jouw evolutie als creatieve ondernemer.

Ik heb het geluk één van die rollen steeds meer en meer te mogen vervullen voor mijn klanten. Als life en business coach zeg maar. En geloof me, het is een enorm fijne rol. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen met plezier één van deze rollen vervullen voor jou.

 

2 reacties op “Padvinders, waarheidssprekers, virtuele mentors en reset buttons

  1. Goeie bijdrage, Charlotte! Ik kan zeker het belang van een mentor onderschrijven. Ik heb het geluk gehad om te kunnen leren van twee zeer vrijgevige mentors. In het ene geval ging het om een lange, intensieve samenwerkingsrelatie, in het andere om een informeel proces van coaching (altijd bij een goede lunch). Dat soort van leerprocessen is onvervangbaar. Boekenwijsheid is geen substituut, eerder complementair. Binnen de mentorrelatie leer je net dieper begrijpen wat je in boeken die je uitdagen, kan leren. Op de duur, naarmate je zelf meer ervaren wordt, evolueert de relatie naar co-leren. Eén van mijn mentors stuurde me gisteren nog een paper waar hij op aan het kauwen is met de vraag voor kritische commentaren. Dat is heel plezierig. Zo kun je, behalve de lunch, nog eens iets terugdoen.
    Ik kom nu in een fase dat jonge mensen me aanspreken om als hun mentor op te treden. Dat zijn vragen die ik altijd zorgvuldig overweeg omdat de mentorrol zo belangrijk is.

  2. Dag Philippe, ik ben het met je eens dat boekenwijsheid eerder complementair is aan een goede mentor. Het is voor de mentor vast even interessant en plezierig. Leuk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *