Voltooiing

Heerlijk toch. Dat magische gevoel van voltooiing op het einde van de dag of bij de start van de zomervakantie? Je hebt gedaan wat je wou doen. Dat is niet alles, maar genoeg. Je kan de zomervakantie starten met een gerust hart en open geest voor nieuwe inspiratie en ervaringen. Er liggen geen lijken meer in de kast. Je volgende stappen zijn helder. Je weet ook meteen waar je de volgende dag (of na je zomervakantie) je tanden in kan zetten.

Zelden hoor ik mensen uitspreken hoe voltooid en vervuld ze zich voelen. Wat niet betekent dat ze zich nooit zo voelen. Meestal hoor ik frustratie over het niet kunnen afwerken van de to do lijst. Of het niet halen van doelen. Het niet inlossen van verwachtingen. Die droom die wel een plan wordt maar de actie die uit blijft. En dan zijn we meestal hard voor onszelf. We zadelen onszelf op met een slecht gevoel over onze productiviteit, efficiëntie, uitstelgedrag, onvolmaaktheden, gebrek aan visie, doorzetting enzovoort.  Wat ons ook niet verder brengt.

Onderzoek eens: wat heb jij nodig om tot dat magische gevoel van voltooiing te komen? Is het een klankbord zodat je vlotter kan beslissen? Zijn het deadlines? Wat niet verwonderlijk is, want we werden sinds onze peutertijd getraind om naar deadlines toe te werken. Hou je van beloningen? Tof, waarom stort je dan niet bij elke voltooiing een som op een aparte rekening bedoeld voor een goed doel, een plan of een investering? Maar het kan ook zo simpel zijn als lekkere taart of een middag wandelen met je snoet in de zon. Of misschien werkt de dreiging van een straf beter voor jou. Kan, maar daar geef ik je liever geen ideeën rond. Of werkt groepsdruk beter voor jou? Deel dan je intentie met een groepje vertrouwelingen zodat ze jou er regelmatig op kunnen aanspreken. Kan wonderen doen. Of helpt het een eerste post op de social media te doen waarin je jouw intentie formuleert en tips vraagt. Doe maar, je netwerk zal je met plezier helpen. En beloofd is beloofd, toch? Of voel je dat de ideeën sterker worden na een zekere tijd van professionele luiheid? Waarom niet eigenlijk. Allemaal goed.

Natuurlijk lukt dit niet elke keer opnieuw. Bij niemand trouwens. We zijn mensen. Maar er is helemaal niks mis met het inzetten van dergelijke hacks. Maar dan wel bewust. En dan kan je van je gevoel van voltooiing misschien wel bij het gevoel van vervulling komen. Hoe heerlijk zou dat zijn?

2 reacties op “Voltooiing

  1. Een reflectie die resoneert, Charlotte. Ik had deze week nog eens dat gevoel van dertig jaar geleden, na het laatste examen. Je hebt alles gegeven, je bent vrij, de wereld ligt open. Het voorbije jaar was voor mij ontzettend intens. Deze week vielen echter de laatste afspraken en is de agenda leeg … tot november. Een dag lang voelde ik me echt opgelaten. Maar al heel snel komt de neiging op om nieuwe doelen te stellen, structuur aan te brengen in die ‘lege’ tijd … Ik wens je een heel fijne zomer toe …

  2. Dag Philippe, wat een bijzonder gevoel omschrijf je. Geniet van je lege tijd en volg je leerhonger en energie. Die draagt vast veel antwoorden in zich. Warme groet Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *