Wacht even

Ondernemen heeft veel te maken met proactiviteit. Vooruit kijken, vooruit denken, voorvoelen en doen. Maar niet alles. Er schuilt ook een portie passiviteit en geduld in. Wachten en doen. Beide maken deel uit van het ondernemerschap. Liefst verbonden door zelfvertrouwen.

Er is voor alles een tijd. Is het nu niet, dan wel een andere keer. Met de blik op de toekomst wordt alles en iedereen interessant. Je ontmoet wel eens mensen waarvan je weet dat jullie nog iets voor elkaar zullen betekenen. Al is het nog niet duidelijk wat en hoe. Maar voldoende om de relatie gaande te houden. Soms grijp je naar boeken zonder goed te weten waarom. Maar de idee dat deze materie jou nog vooruit zal helpen, is voldoende erin te duiken. En dan is er die droom die je telkens weer voor je ziet. Al weet je niet of die ooit werkelijkheid wordt, maar je koestert de droom hoopvol. Of misschien piep je nu en dan op de immosites uit het verlangen naar een groter atelier, ook al ben je nog lang niet klaar om te verkassen.

En toch doen we die dingen. Want ze brengen ons vooruit. Tenminste, als we klaar zijn om geluk te hebben. Ben jij klaar om geluk te hebben? Misschien een vreemde vraag, maar wel een interessante. Er zijn vast mensen van wie je denkt, die hebben nu eens altijd geluk. Zij krijgen de kansen waar jij op hoopt. Of ben jij het type dat jezelf regelmatig hardop hoort zeggen in een gesprek: “ik heb nu eenmaal geluk gehad”. Ben jij een gelukzak?

Veel heeft te maken met jezelf en je omgeving en hoe je beide inschakelt voor elkaar. Dit klinkt misschien nogal functioneel, of zelfs een beetje manipulatief, maar dat is het helemaal niet. Ga eens na:

  • Geloof je voldoende in jezelf?
  • Is je persoonlijk merkverhaal duidelijk?
  • Zitten je talenten en competenties klaar om door de deur te wandelen wanneer ze voor je opengaat?
  • Kent jouw omgeving jouw ambitie en doelen?
  • En hoe verbonden ben jij met de mensen uit je omgeving?

Met andere woorden, ben jij klaar om de kansen te oogsten die zich in je omgeving tonen? En vergeet niet, kansen zitten vast aan mensen. En met mensen spring je zorgvuldig om. Dat betekent ook met geduld. Even wachten is soms beter dan erin te vliegen. Alles op zijn tijd. En misschien is het nu wel jouw moment om samen met zeven andere creatieve solo-ondernemers werk te maken van je self-marketing zodat je kan blijven doen wie je bent? Lees hier dan rustig verder.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *