Overweldigd?

Een neen tegen een ander, is vaak een ja tegen jezelf.

Wie herkent zich hierin? In veel geïnteresseerd, makkelijk enthousiast te krijgen, nieuwsgierig van aard, altijd open voor nieuwe ervaringen, gedienstig ingesteld en gek op research? Jij? Dan voel je je vast wel eens overweldigd. Overweldigd door heel veel prikkels onder de vorm van ideeën, emoties, informatie en communicatie. Wel, dan zou het al eens tijd kunnen zijn wat vaker neen te zeggen. Want geloof me, een neen tegen een ander, is vaak een ja tegen jezelf. Alleen heb je dat misschien nog onvoldoende ondervonden.

Veel creatieve freelancers worstelen met het neen zeggen. En worden overweldigd door vanalles en nog wat, wat soms tot verlamming leidt. Zo bevind je je misschien middenin een project dat qua timing absoluut niet slechter had kunnen vallen. Of een project dat je blijkbaar toch had onderschat qua werkvolume. Of ben je een nieuwe samenwerking aangegaan en raak je overweldigd door de nieuwe omgeving met de mensen en al die ongeschreven afspraken? Dit krijg je niet altijd opgelost door nog meer op efficiëntie in te zetten. Zou het tijd kunnen worden al eens wat vaker neen te zeggen? Wellicht. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan hoor ik je denken.

Een goede oefening om te verkennen waartegen je eigenlijk neen wil zeggen, is de volgende hypothetische denkoefening. Stel, je wint morgen het grote lot (onvoorwaardelijk) maar krijgt meteen ook te horen dat je slechts 10 jaar meer te leven hebt. Wat zou je stoppen met doen? Zet het maar eens op een lijstje. En ja, wellicht wordt dit lijstje langer dan je had verwacht. Maar het zal je verklappen tegen welke opdrachten of taken je neen wil zeggen.

Een ander hulpmiddel zijn je doelen. Wanneer je je doelen op korte (deze week of deze maand) en op lange termijn (einde van het jaar of over 3 jaar) duidelijk hebt geformuleerd en je de waarde ervan kent, heb je een bijkomende parameter om te beslissen of je een taak of opdracht al dan niet aanvaardt. Namelijk, de eenvoudige vraag: zal deze taak of opdracht me helpen mijn korte of lange termijn doelstelling te behalen? Is het antwoord neen, dan kan je bekijken of en hoe je er neen tegen kan zeggen.

Om dat verlammende gevoel van overweldiging te verliezen, moet je natuurlijk ook wel bereid zijn neen te zeggen. Dat wil zeggen: onverwachte kansen onbenut laten en al je goede ideeën niet meteen exploreren. Maar die laatste wel op een “backburner” lijst te plaatsen waar je enkele keren per jaar naar terugkijkt. Lijken die ideeën dan plots niet meer zo geniaal als je aanvankelijk dacht? Dan is het maar goed dat je er nog niet al te veel tijd en energie in stak.

Neen zeggen tegen een taak betekent niet dat deze taak niet wordt uitgevoerd. Neen. Dat betekent dat jij ze niet zal uitvoeren op het ogenblik dat ze komt aankloppen. Je kan overwegen het uit te stellen (indien niet in strijd met je doelen) of het aan iemand anders over te laten. Je business kan niet groeien zolang je alles altijd zelf wil blijven doen. Enkele voorbeelden om je alvast op gang te zetten:

1. Data entry

Heb je pas een tentoonstelling of seminarie achter de rug en word je overweldigd door ontelbare vragen, reacties en contactgegevens die bij elkaar werden geschreven in je gastenboek, op je blog en andere social media accounts? Hoera! Maar deze dienen in je database terecht te komen en opgevolgd te worden, zoniet worden ze waardeloos. Een student(e) of stagiair(e) kan dit perfect voor je doen. Net zoals het adresseren van bedankingskaartjes, het verpakken van je materiaal voor verzending als het resizen van de foto’s van je werk en de tentoonstelling voor online gebruik en andere.

2. Boekhouding

Dit zal vast niet je lievelingstaak zijn. Eerder het tegendeel. Het kan je creatieve energie helemaal opzuigen. Dus laat dit over aan een professionele boekhouder zodra je kan. Hij of zij zal je rekeningen bewaken, je herinneren aan de BTW en belastingen die moeten betaald worden en jaarrapporten maken.

3. Research en voorbereiding materiaal

Je hebt een heleboel opdrachten op je af komen en weet niet waar eerst te beginnen. Hier komt de student(e) of stagiair(e) terug opduiken. Hij of zij kan jouw schilderdoeken behandelen, je sloten van je juweelontwerpen aanhechten, moodboards samenstellen, testmateriaal verzamelen enz.

4. Event fotografie en video-opnames

Heb je interessante presentaties, opleidingen, events of tentoonstellingen voor te bereiden, denk dan nu al na over de documentatie ervan in foto en video. Dit is vaak een element dat tijdens de drukke voorbereiding wordt vergeten. Jij zal doen wat je hoort te doen: praten met geïnteresseerd publiek, vragen beantwoorden van enthousiaste studenten, spreken met potentiële kopers of partners. Allemaal goede momenten om te registreren en te gebruiken op je site en social media. Hiervoor heb je een professional nodig want het is te belangrijk om aan amateurs over te laten. En al zeker om te negeren.

5. Design werk

Heb je bedankingskaartjes, opvolgmails met hand-outs, uitnodigingen, show reels en zo meer uit te sturen, neem dan een grafisch ontwerpen onder de arm. Natuurlijk zou je dat ook zelf kunnen doen, maar vast niet even goed. Ook hiervoor heb je een professional nodig.

6. Nalees- en redactiewerk

Het is je vast al overkomen dat een voorstel de deur uitgaat met een spellingsfout. Of een uitnodiging met een foute link. Of je drukwerk ontvangt met het oude website-adres. Allemaal simpele vergissingen die je geld en reputatie kosten. Maar begrijpelijke fouten omwille van de drukte en dat overweldigende gevoel. Maar makkelijk te vermijden door je nalees- en redactiewerk over te laten aan, ja, die student(e) of stagiair(e) terug. Twee paar ogen zien nu eenmaal meer dan één paar ogen.

Tegen welke andere taken of projecten zou jij wel eens neen willen zeggen?

Een emotionele overweldiging kan tegelijkertijd een bron van inspiratie zijn. Ik voel in het werk van Vincent Van Gogh (1853 – 1890) een oprechte overweldiging door de schoonheid van een sterrenhemel, een rode wijngaard, een zomeravond, een perzikenboom of een bloementuin.

1 reactie op “Overweldigd?

  1. […] Ik vind wel dat ik veel moet. Van mezelf dan. In mijn hoofd is het de hele tijd van moeten. Ik moet mails beantwoorden, moet lessen voorbereiden, moet studenten begeleiden, moet rapporten schrijven, moet sommige dagen naar kantoor bij een klant… En dan moet ik ook nog tijdens de lange weekends werken. Want er zijn publishing plannen op te stellen, blogposts te schrijven, zelfstudie te doen, papers te schrijven, interviews af te nemen. Plus al dat moeten voor ons gezin. En voor mijn fysieke conditie. En ga zo maar door. En dan raak ik overweldigd. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *