Verzamel je nee’s

Een sterke productiviteit en stromende creativiteit zijn sleutelelementen in onze ambitie ons talent te laten bloeien. Daar is al heel wat over geschreven. Bibliotheken vol en ontelbare zoekresultaten online. Ongeacht de verschillen in competenties, zijn er nu eenmaal figuren die een uitzonderlijke creativiteit en productiviteit tonen. Denk maar aan Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Pablo Picasso, Rembrandt… Sam Spurlin van ‘the workologist’ wijst ons op een interessant verband. Zij zijn diegenen met de hoogste creatieve output. Meer zelfs. Zij zijn diegenen met de hoogste output tout court. Zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Met andere woorden, hoe meer projecten we doen, hoe groter de kans dat er een meesterwerk of succes in schuilt. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Zeker als je net een afwijzing kreeg. Maar hiervoor hebben we nu eenmaal heel wat nee’s of afwijzingen te verzamelen. Als solo-ondernemer ervaren we dagelijks afwijzingen. Denk maar aan:

  • een onbeantwoorde uitnodiging tot kennismaking
  • een weigering van een samenwerkingsvoorstel
  • een nauwelijks of ongelezen blogpost
  • een out of stock materiaal
  • een te lage open rate van onze nieuwsbrief
  • een afwijzing deel te nemen aan een festival of groepstentoonstelling
  • een negatief antwoord op een sollicitatie
  • een onverschillige reactie op een creatief voorstel of concept
  • een gebrek aan interesse bij een uitgever

Dit is maar een greep uit de nee’s die ik verzamel. En dat is goed (al moet ik mezelf er  soms ook nog van overtuigen). Elke ervaring is een stap vooruit. Of die nu positief of negatief is. Hoe meer nee’s, hoe groter de kans dat we een knaller van een “ja” realiseren. Hiervoor vertrouw ik op het proces, het dagelijks vervolmaken van je expertise en vaardigheden en ieders persoonlijke vooruitgang. Dus telkens je een nee krijgt, voeg die dan liefdevol toe aan de stapel. En op naar het volgende.

Ter inspiratie wat cijfers over Pablo Picasso (1881 – 1973). Tijdens zijn lange leven maakte hij maar liefst een 50.000-tal werken. Stel je voor, 50.000. Waarvan 1885 schilderijen, 1228 sculpturen, 2880 keramieken, ongeveer 12.000 tekeningen en nog een pak andere creaties zoals decors, gedichten, lichtsculpturen, vloer-en wandtapijten… Om zoveel te maken, moet je wel houden van het proces.

(Afbeelding: Picasso’s studio in Cannes. Fotograaf: David Douglas Duncan)

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *