Bewonderenswaardig

In “Denk als een kunstenaar” houdt Will Gompertz een helder pleidooi om iedereen te laten denken als een kunstenaar zodat we ook allemaal kunstenaars kunnen worden. Of om na lange tijd te ontdekken dat je inderdaad een kunstenaar bent. En hij doet dat op een overtuigende manier.

Kunstenaars zijn op een bepaalde manier geprogrammeerd zodat hun talent kan bloeien. En die programmatie kan iedereen zich eigen maken. Aan de basis ligt de menselijke verbeeldingskracht en creativiteit. Die hebben we allemaal. Voeg daar een noodzakelijke portie nieuwsgierigheid aan toe en de bereidheid geraakt te worden en je zit goed. Wie vervolgens die verbeeldingskracht en creativiteit cultiveert, kan er fantastische dingen mee doen.

Ik ben het eens. Creatief zijn we allemaal, alleen leggen kunstenaars meer vertrouwen aan de dag en zijn ze moediger. Ze overwinnen twijfels en kijken de angst recht in de ogen om te doen wie ze zijn.

“Ze wachtten niet tot iemand hen vroeg. Kunstenaars vragen geen toestemming om te schilderen, te schrijven, te acteren of te zingen. Ze doen het gewoon. Ze zijn anders dan anderen, sterk en doelgericht, maar niet door hun creativiteit. Creatief zijn we allemaal. Het verschil is dat zij er richting aan hebben gegeven, een afzetgebied gevonden hebben en een manier om talenten ‘aan de man’ te brengen”.

Sommigen weten het al sinds hun peutertijd dat ze een kunstenaar zijn. Al van toen ze op het raam hun eerste tekeningen maakten om vervolgens aangespoord door een grootvader op de gewone manier verder te tekenen. Tot op vandaag. Voor anderen is het een iets langere ontdekkingstocht naar de identiteit van de kunstenaar. Losstaand van de gangbare levensloop van oefenen, experimenteren, werken, een gezin stichten, grootbrengen, geld verdienen en zorgen voor zichzelf en elkaar. Heel bewonderenswaardig.

Het creatieve proces van een kunstenaar vraagt veel flexibiliteit, een ontzettend aanpassingsvermogen, een sterk innerlijk kompas en één of andere technische vaardigheid om de ideeën uit te voeren.

Het proces van het ondernemen verloopt idem. En self-marketing is vaak volkomen onbekend terrein. Kunstenaars zijn er niet in thuis, zijn bang, maar hebben voldoende zelfvertrouwen om ervoor te gaan. En kunnen rekenen op diezelfde flexibiliteit, aanpassingsvermogen, innerlijk kompas en een bepaalde communicatievaardigheid. Om al eens een foute actie te ondernemen. Maar dan gewoon verder te gaan met een ander idee. Wetende dat jij die kunstenaar bent, dat de juiste dingen zich zullen ontvouwen en dat jij de vrijheid en onafhankelijkheid omarmt.

“Maar niets anders bevestigt zozeer dat je leeft en met de tastbare wereld verbonden bent als de verwezenlijking van je ideeën. Mij lijkt het de ultieme bevestiging van je menselijkheid”.

 Sanne De Wolf

Het M HKA en Woonzorgcentrum Immaculata in Edegem ontwikkelden een duurzaam samenwerkingsverband rond hedendaagse kunst, MUSEUM E. Volledig in lijn met haar artistieke praktijk installeerde Sanne De Wolf zich gedurende zes maanden in het WZC Immaculata en ging er op zoek naar het ritme en de codes die ze bevraagt en op de snijlijn van de maatschappij plaatst. Ontmoeting en experiment stonden centraal in de zoektocht naar een gemeenschappelijke taal die verder ging dan louter woorden en beelden. En veel te maken heeft met “Gebaren en Huiveringen”. Met menselijkheid en kwetsbaarheid.

4 reacties op “Bewonderenswaardig

  1. Gelezen en mooi bevonden…

    1. Dank je Inge, dat doet plezier. groetjes Charlotte

  2. Trop fragile , trop belle pour rester seule .
    Wat een wonderlijke zonsopgang van
    verhelderende beelden.

    1. Dank je voor je mooie woorden Aagje. fijne dag Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *