Closing time

Stil staan bij wat was en nadenken over wat komt

Ben jij het type persoon dat de dingen voortdurend in vraag stelt? Of doe je dat nauwelijks? Ben je eerder een doordoener en maakt stilstaan je onrustig? Wel, om het even tot welk type je jezelf rekent, stilstaan en terugblikken is belangrijk. Stilstaan bij wat was en nadenken over wat komt. En laat dit inderdaad de juiste tijd van het jaar zijn om af te sluiten.

Dusver heb ik nog niet veel gelezen over dergelijke gewoontes specifiek voor creatieve beroepen of kunstenaars. Ik heb ook nog niet uitgebreid gezocht. Maar vermoedelijk houden ze er niet echt van. Wanneer het over hun werk gaat, kijken artiesten liever vooruit, en niet achteruit. Want tevredenheid beschouwen ze als een vijand van de zelfovertreffing.

Maar naast artiest, vormgever, creatief brein, dromer, uitvinder, vakman/vrouw, bedenker vervul je wellicht ook één van de volgende rollen. Je bent ook ondernemer, zakenman/vrouw, hoofdverdiener, perscontact, subsidieaanvrager, contractbespreker, klant van je boekhouder, project manager, blogger … Wel, het is voor jou in één of meerdere van deze laatste rollen dat ik deze blogpost schrijf.

Neem de komende dagen even de tijd om 2012 af te sluiten. Bewuste sluitingstijd. En dit niet enkel in een gesprek met je boekhouder. Want heel erg inspirerend is dit meestal niet. Maar maak werk van je eigen afsluiting aan de hand van de volgende 7 vragen.

1.    Waar ging het goed in 2012?

Heb je bvb:

  • een nieuwe techniek of stijl aangeleerd?
  • een nieuwe inspiratie aangeboord?
  • je eerste of misschien wel heel wat teksten/blogposts gemaakt over je activiteiten?
  • knappe variatie gebracht binnen een bestaand thema?
  • je kennis en skills aan anderen doorgegeven (studenten, collega’s, vrienden, …)?
  • een nieuwe galerij bereid gevonden je werk te vertegenwoordigen?
  • een curator ontmoet met veel interesse in je werk?
  • een award of andere vorm van herkenning gekregen?
  • positieve persaandacht gekregen?
  • een nieuwe klant gemaakt die meer betekende dan je ooit durfde te dromen?
  • teamgenoten of partnerships gemaakt waar je in de toekomst zeker nog verder mee wil werken?
  • goed nieuws van je boekhouder/fiscalist gekregen (?)

Dit en nog vele andere zijn redenen om tevreden terug te kijken naar 2012. Hier ging het goed voor mezelf in 2012:

  • Ik heb mogen werken met heel erg leuke en gemotiveerde creatievelingen.
  • Elke potentiële klant die ik op hun initiatief ontmoette, is ook werkelijk klant geworden van Ziezo.
  • Ik heb veel bijgeleerd tijdens mijn opleiding tot NLP practitioner en enorm genoten van de gedeelde kennis en ervaring tijdens de oefengroepjes
  • Ik heb geleerd uit de ervaringen van mijn klanten.
  • Ik genoot mateloos van een bezoek aan Paris Photo, een trip naar New York en de ontdekking van de kunstschatten in Rome.
  • Ik ben dankbaar voor de nieuwsgierigheid en interesse voor Ziezo. in mijn directe omgeving.
  • Ik krijg interesse in mijn activiteiten van eerder toevallige gesprekspartners.
  • Ik ben tevreden over de reacties op mijn linkedin launch mail die resulteerden in tal van projecten.
  • Ik heb mijn website gelanceerd.
  • Ik werd erg geholpen door de kritische feedback van mijn inner circle en mezelf.
  • Ik ben trots op mijn eerste volledig jaar als zelfstandige in hoofdberoep.
  • Ik geniet van de schatten die ik heb ontdekt in mijn research en boeken.
  • Ik ben trots op de 16 webposts sinds midden augustus 2012, een gemiddelde van ongeveer 1 per week.
  • Ik ben blij verrast met de positieve feedback op mijn schrijfkwaliteiten.
  • Ik ben tevreden over de blijvende inspiratie voor mijn wekelijkse blogposts.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het loopt ook wel eens fout, bij iedereen en overal.

2.    Waar ging het mis voor mij in 2012?

  • Ik ben voorzichtig gestart, misschien wel te voorzichtig.
  • Ik ging naar enkele events (te weinig eigenlijk) en sprak voornamelijk met mensen die ik al min of meer kende.
  • Ik heb met mijn blog voorlopig enkel mijn directe omgeving geïnspireerd.
  • Ik kon mijn activiteiten nog scherper en concreter formuleren.
  • Ik was zo bedachtzaam en op mijn hoede dat ik af en toe vergat te beseffen hoe blij ik ben met het zelf invullen van mijn professionele activiteiten en mijn agenda.

Gelukkig is het tweede lijstje korter dan het eerste. Klopt dit ook voor jou?

3.    Wat leer ik hier uit?

Misschien wist je het (de) antwoord(en) op deze vraag wel al langer. Maar bleef die zich schuilhouden in je achterhoofd en heb je die nu zelf op papier gezet. Ik leer voor mezelf dat ik moet durven groot te denken. Negeer jouw antwoord niet en bedenk waar het jou kan brengen, wat ons meteen bij de volgende vraag brengt.

4.    Wat zijn mijn doelen voor 2013?

Heb je deze helemaal vers te formuleren? Of vormt het een logische volgende stap op wat je al langer aan het doen of voorbereiden bent? Of is jouw doel misschien net zoals in 2012, maar dan met meer plezier? Of met meer opbrengst? Of geloof jij niet in doelen? Ik ben er ook geen fan van. Niet van doelen als absolute eindbestemming met een vervaldatum. Voor mij zijn doelen erg belangrijk als richtingaanwijzers, zodat je kan aftoetsen of jouw inspanningen je in de juiste richting sturen. De snelheid waarmee je deze richting uitgaat, ligt niet vervat in je doel. Nee, deze wordt bepaald door je daadkracht en je dagelijkse vooruitgang. Mijn doel is van 2013 het doorbraakjaar te maken voor Ziezo. Wat is jouw doel?

5.    Wat heb ik hiervoor nodig?

Dit is meestal de moeilijkste vraag. Soms wel de vraag waarop je het antwoord niet kent. Of je denkt het antwoord te kennen, maar eigenlijk is dat niet zo. Zoals ik, ik kende het antwoord gedeeltelijk, maar afgelopen week heb ik ontdenkt dat er nog een flink stuk ontbrak. Ga in ieder geval aan de slag met de antwoorden die je al hebt. En heb je echt geen idee, dan is het zinvol je “Do It Yourself” mentaliteit eens onder de loep te nemen. Deze mag enkel van toepassing zijn op je vak waarvoor je jouw uniek talent inzet. En best niet op alle of misschien wel geen van de omringende activiteiten.

6.    Wie kan mij helpen?

Besef dat hulp inroepen bij jouw professionele activiteiten van consultants, coaches, assistenten of anderen jou 2 grote voordelen oplevert:

  • Waardevolle tijdswinst waarin je kan focussen op jouw kernactiviteiten, namelijk het maken en commercialiseren van jouw creatief product. Want dit is waarmee je jouw brood verdient.
  • Je laat anderen toe hun talenten, waarin ze beter zijn geoefend of opgeleid dan jou, in te zetten in jouw voordeel.

Dit zijn de redenen waarom het belangrijk is je eventuele DIY mentaliteit in vraag te stellen en op te geven. Leer delegeren daar waar mogelijk en zinvol. Dit kan door bvb. hulp te aanvaarden van je directe omgeving.  Of ga te rade bij bevriende collega’s en check of hun oplossingen ook jou kunnen helpen?

7.    Wie kan ik helpen?

En zo komen we bij de laatste vraag, ook in dit rijtje de plezantste vraag vind ik. Wie in mijn omgeving kan mijn hulp gebruiken? En geloof maar niet dat niemand van jou kan leren. Dat is vast wel zo. Hetzij over je techniek, je materiaalkennis, je inspiratiebronnen, enz. Er is vast wel interessante literatuur die je kan delen, tips die je kan geven, ervaringen die je kan delen, aanmoediging die je kan bieden of feedback die je op regelmatige basis kan formuleren. Ik geloof in een rechtstreeks verband tussen de ontplooiing van jezelf en anderen en leiderschap. Meer hierover kan je nalezen in de post ‘leiderschap en zelfverwezenlijking”. En ga maar na hoeveel plezier je jezelf en de anderen doet door ongevraagd hulp te bieden. Er bestaat geen mooiere manier om met je vak bezig te zijn.

All the best & keep up the good work!

 

4 reacties op “Closing time

  1. […] was en denk ik na over wat volgt. Net zoals vorig jaar heb ik mijn jaar afgerond met een compacte evaluatie aan de hand van 7 eenvoudige […]

  2. […] doelen en hoe je die definieert en realiseert. Eind vorig jaar bracht ik doelen reeds ter sprake in “closing time”. Ik zie doelen als richtingaanwijzers, zodat je kan aftoetsen of jouw inspanningen je in de juiste […]

  3. […] Een mid- en eindejaar planning & evaluatie om je koers te bepalen, aan te houden of bij te sturen. […]

  4. […] heb je 2014 geëvalueerd. Dit jaar deed ik het al wandelend, op een frisse maar heldere ochtend langs de kust en met mezelf […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *