Hoe ga jij om met afwijzing?

Dagelijks worden ontelbare schrijvers hun manuscripten geweigerd door uitgevers. Voor conceptuele of visuele kunstenaars is het gangbaar de deur in het gezicht te krijgen bij het contacteren van galeries. Creatieven krijgen voortdurend met afwijzing te maken omdat Executive Creative Directors in de toonaangevende agentschappen zelfs geen tijd maken om hun portfolio online, laat staan in een gesprek, te bekijken en bespreken. En ga zo maar door. Afwijzing is deel van het spel, het overkomt iedereen, maar hoe we er mee omgaan maakt het verschil.

Op het 99u platform las ik een interessant artikel over de impact die afwijzing kan hebben op je creativiteit. En dan vooral bij de onafhankelijke geesten onder ons. Als creatieve professionals zien we in vrijheid een hoog goed en beschouwen we onszelf als onafhankelijk. In meerdere of mindere mate althans. Bij een afwijzing, is het precies die onafhankelijkheid die wordt wakker gemaakt. Iemand vindt jouw werk niet interessant of goed? Wel, dat is dan hun probleem! (horen we onszelf – stilletjes vanbinnen of luidop naar buiten – zeggen). Dit resulteert in een sterke impact op je creativiteit. Tenminste, als je bereid bent buiten je comfortzone te treden en actie te ondernemen.

In een interessante studie van Forbes, leren we de 6 vijanden kennen voor grootheid en geluk. Het zal ons niet verbazen dat comfort en passiviteit de 2 belangrijkste beperkende factoren blijken.

Je hoeft het niet met alles eens of oneens te zijn, maar durf te luisteren naar je interne stem wanneer die jou iets probeert duidelijk te maken. Zegt die wel eens “dit is geen goed idee” of “dit is niks voor mij” of “hier wil ik meer van weten” of “dit moet ik uitproberen” of “dat is dan hun probleem”, geef er dan aandacht aan. Een deel van jezelf wil jou iets duidelijk maken. Vaak jouw onafhankelijke deel. Of jouw kritische deel. Onderzoek die boodschap. Wees niet bang de grenzen van je comfortzone af te tasten, of ze te doorbreken. Wil je graag wezenlijk evolueren, vooruitgang boeken of zelfs jezelf of je vak heruitvinden, dan betekent dat je comfortzone verlaten.

Dus wanneer je bij een volgende afwijzing, na het nodige gefulmineer en gevloek, terug de handen uit de mouwen steekt, stel je dan eens de volgende vraag: wat als niemand mijn werk wil zien of lezen, laat staan ervoor wil betalen, hoe zou ik het dan maken?

Een afwijzing kan een statement zijn dat jij (of jouw werk) te ver verwijderd bent van het gangbare om als veilig en comfortabel te worden beschouwd. Namelijk dat jouw omgeving (nog) niet klaar is voor jouw creaties. Besef dat dit de incubator kan zijn tot jouw persoonlijke doorbraak. Stefani Germanotta had haar eerste contract bij Def Jam Records, dat na een paar maanden al werd verbroken omdat men niet in haar geloofde. Na die afwijzing ging ze terug aan de slag en experimenteerde ze met verschillende stijlen. Zo ontdekte ze haar “personal sound” en de volgende platenmaatschappij introduceerde haar aan de wereld als Lady Gaga.

 

1 reactie op “Hoe ga jij om met afwijzing?

  1. […] je omgeving niet positief reageert, of straffer nog, jouw werk of jouw bijdrage afwijst. Omgaan met afwijzing is moeilijk. Een verklaring voor die afwijzing kan zijn dat jouw omgeving voorlopig niet toe is aan jouw werk? Of […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *