De mix van het leven

Een tijd terug bezocht ik – opnieuw in uitstekend gezelschap-  La Biomista. La Biomista vind je in Genk, in een 24 hectare park, vroeger de dierentuin van de stad. Het is een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven door Koen Vanmechelen, gekend van zijn kosmopolitische kip.

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in het levenswerk van Koen Vanmechelen. Terwijl je in het park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties, worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst. Zijn wijdlopig oeuvre omvat schilderijen, sculpturen, video’s, mixed media installaties en ‘levende kunst’ projecten.

Zijn gedrevenheid stoelt op het geloof in kunst als promotor van wederzijds begrip en als gids in de zoektocht naar antwoorden op de grote uitdagingen van de 21e eeuw, zoals de relatie tussen natuur en cultuur en duurzame gemeenschapsopbouw in het bijzonder.

Je wandelt door een gemengd themalandschap op het vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Dit is Vanmechelen’s wonderlab. En zo voelde het ook voor mij. Wonderbaarlijk harmonieus. Je vertoeft in een cocktail van pertinente thema’s, gedurfde vragen, baanbrekende standpunten en dat voelt….. goed. Heel gewoon en natuurlijk. Totaal niet destabiliserend.

Terwijl wanneer diezelfde cocktail zich manifesteert in ons eigen innerlijke microwereld, dit ontzettend verwarrend, verlammend en onrustig kan voelen. Dan zouden we geholpen zijn met wat innerlijk wederzijds begrip voor al die verschillende en soms tegengestelde gedachten en gevoelens, op zoek naar de antwoorden op onze grote levensvragen.

Waar Koen Vanmechelen heel sterk in is, is het uitdrukking geven aan de gedachte dat het lokale een verlengstuk moet krijgen in het globale en omgekeerd. Het verbinden van micro en macro. Misschien is dit wel wat men bedoelt als het over levenskunst gaat. Die subtiele afstemming van micro en macro op elkaar tot een harmonieus en betekenisvol geheel.

Hoe breng jij op een betekenisvolle manier je micro beleving in verband met de macro beleving? Met andere woorden, hoe verbind jij jouw innerlijk leven met het grotere leven waar je deel van bent?

Intussen is La Biomista in winterslaap, om je terug in volle bloei te ontvangen vanaf 1 april 2022. Zet het zeker op je planning. En dompel je onder in de mix van het leven. Vrees niet voor een overweldigende “mixed emotions”, maar verheug je op harmonie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *