Energie

“Everybody has the same energy potential. The average person wastes his in a dozen little ways. I bring mine to bear on one thing only: my paintings, and everything else is sacrificed to it...myself included.” (Pablo Picasso: 1881 - 1973)

Energie kiest de weg van de minste weerstand. Altijd. Voor sommigen klinkt dit misschien als een vanzelfsprekendheid, maar voor mij was er tijd nodig om me deze waarheid eigen te maken.

Wanneer je voor een hindernis staat, of je voelt binnen in jou een belemmering op weg naar jouw doel, heb je meestal de neiging met die belemmering aan de slag te gaan. Door nog harder te proberen bijvoorbeeld. Of door die belemmering weg te duwen. Of door die belemmering hardvochtig te bevechten. Wat jammer genoeg heel vermoeiend blijkt en zelden het gewenste resultaat oplevert.

In de plaats van te vechten, is het vruchtbaarder de weg te volgen waar je energie wel stroomt. Want wanneer je focust op wat wel werkt en waar je wel energie van krijgt, lossen sommige problemen zich precies vanzelf op. En problemen die zichzelf oplossen, daar ben je vast niet tegen, niet?

Klinkt het ongeloofwaardig? Wel, luister dan even naar enkele voorbeelden van de afgelopen week.

Zo besprak ik met een getalenteerde fotografe haar vrees telkens gepubliceerd te worden in een titel met een groot bereik, maar met een kans op een stijlbreuk. Het zou wel loslopen besloten we. Toen ze diezelfde dag mijn opvolgingsmailtje beantwoorde, kon ze trots vertellen dat de redactie haar materiaal zelf gesuggereerd had aan een andere en kwaliteitsvollere zustertitel waar haar werk beter zal passen. Een regisseur die een enorme eruditie en daadkracht toont, verdiept zich in geweldloze communicatie en maakt werk van de situering van zichzelf als merk omdat hij het vechten moe is. Een kunstenares met een prachtig oeuvre zet haar enorm ontwikkelde voelsprieten in om haar contacten en kansen zorgvuldig te kiezen om er dan heel gericht haar daadkracht op te richten. Met een ongezien succes, alsof het vanzelf gaat. Ik ontmoette een jonge, bruisende vrouw met een opmerkelijke zelfkennis en de maturiteit om na een interessante ontdekkingstocht te vertrouwen op haar omgeving en de kansen die haar zullen vinden. Zonder te vechten, te forceren of iets af te dwingen, maar door gewoon zelfbewust en ontvankelijk te zijn. En dan is er de mutigetalenteerde man die voelde dat “de wereld wacht”, die lokroep volgt en dat heel vervullend vindt. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Deze getuigenissen gingen gaandeweg gepaard met twijfels, tranen om te eindigen in breed glimlachen.Maar hoe mooi het stromen nu is, zo uitputtend was het vechten.

Volgende week trek ik samen met mijn man een weekje naar Peking. En in plaats van te vechten tegen de jetlag, te vrezen voor slapeloze nachten in de lucht, de drukte te vermijden en de vervuiling te verwensen, laat ik me meenemen door het ongekende en laat ik de energie stromen. Om hier de volgende keer een verslag te brengen van het 798 Art District in Peking bijvoorbeeld. Of iets anders. We zien wel.

En ja, plannen maken, daar krijg ik energie van. Ik ben een planmaker en doorzetter. Ook een dromer. En dat is leuk, dan ben ik in mijn talent bezig en groeit mijn energie. Want wanneer je werkt in je talent komt er energie vrij. Dus wanneer je moeite hebt met een bepaalde situatie of je worstelt met een probleem, durf het dan even te parkeren en op een plezierige manier met je talent aan de slag te gaan. Doe wat je heel graag en goed doet en je zal zien dat het aanvankelijke probleem zich mogelijks gedeeltelijk zelf oplost. Kies voor die activiteit waar je perfectionisme niet overheerst, waar je interne criticus niet de baas speelt, waar de tijd blijkt stil te staan en je vrijheid voelt, creativiteit opborrelt en je emoties welkom zijn.

Kunstenaars worden wel eens ingedeeld in dat ongeliefde hokje van de egoïsten. Ze wonen en werken met wie, wanneer en waar ze maar willen. En sommigen kiezen resoluut om uitsluitend in hun talent te werken. Ze doen wat ze willen, zolang het hen maar energie oplevert. Want ze beseffen heel goed dat wat je aandacht geeft, groeit. Egoïsten of energiefreaks, het is maar hoe je het bekijkt.

“Everybody has the same energy potential. The average person wastes his in a dozen little ways. I bring mine to bear on one thing only: my paintings, and everything else is sacrificed to it…myself included.” (Pablo Picasso: 1881 – 1973)

Worstel jij met je energiebeheer? Of met andere valkuilen (zoals perfectionisme, gebrek aan klankbord, keuzestress, uitstelgedrag) die de uitvoering van je idee afremmen? Lees dan zeker verder. Dit aanbod progress coaching in een groepje van vijf solo-ondernemers uit de creatieve industrie biedt je de kans samen non-stop vooruitgang te boeken over een periode van zes maanden. Het reikt je een klankbord aan en zorgt voor een structurele opvolging zodat je minder twijfelt en vlotter beslissingen neemt die je project sneller naar een volgende fase brengen. Je motivatie krijgt een boost en je boekt aantoonbare vooruitgang want je kweekt de reflex om niet alleen intenties te formuleren, maar ook actie te ondernemen richting je doel. Resultaat? Je groeit ver boven je mogelijkheden die je nu ziet. En omdat samen zoveel leuker is (ter afwisseling) dan alleen. Alle info (data, budget enz.) vinden jullie hier. We starten op 15 november en er zijn nog twee vrije plaatsen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *