Antwoorden

De stilte zegt ja. (Euripides, Grieks tragediedichter 480 - 406 v. Chr.)

Er bestaan geen domme vragen. Alleen domme antwoorden. Maar wat zijn dan de slimme antwoorden? En hoe vinden we ze? Of beter, waar vinden we ze?

Sommige dagen schreeuwen de vragen heel hard door ons hoofd en tieren ze welig in de media. Vandaag is er zo één. En de antwoorden? Die worden heftig rondgestrooid. Waar die ook gevonden worden. Soms in de stilte van het hart, soms in de wanhoop van de toestand. Vandaag kan ik alleen maar hopen dat de stilte raad brengt.

Sinds een poos ben ik steeds meer geboeid geraakt door de kracht van stilte. Aanvankelijk vanuit mijn ergernis aan storend geluid (wat je dan beter lawaai kan noemen). Maar steeds meer vanuit de waarde die de stilte ons brengt. Afgelopen weekend organiseerde de stiltehoeve Metanoia een screening van de meditatieve documentaire “In pursuit of Silence”. Een aanrader.

Enkele prikkelende gedachten over stilte:

 • Hoe lager het achtergrondgeluid, hoe groter ons luisterbereik.
 • Ons genetisch materiaal is nog steeds dit van de natuurmens. Al is onze omgeving enorm veranderd (met een gigantische impact op geluid of stilte). Onze genen hebben 10.000 tot 30.000 jaar nodig om mee te evolueren, wat ons vandaag fysiek onaangepast maakt aan deze luidruchtige wereld.
 • Stilte is de onderbreking van geluid en beweging. Het is een menselijk, abstract concept. De natuur is nooit stil (uitgedrukt in decibels en de afwezigheid van beweging).
 • Tijd doorbrengen in (relatieve) stilte in de natuur werkt therapeutisch en toont zowel fysiologisch als psychologisch positieve resultaten zoals een sterker immuunsysteem en verlaagde kans op het ontwikkelen van kankercellen.
 • Heel mooi vind ik de definitie van ‘stilte’ die Brené Brown geeft in “De moed van imperfectie”:

“Stilte is geen kwestie van focussen op het niets, maar van een opening creëren. Stilte ervaren betekent de deur openzetten naar een ruimte zonder emotionele rommel, waar je kunt stilstaan bij je gevoelens, gedachten, dromen en vragen.”

 • Stilte is de rustplaats van het essentiële.
 • In de stilte zit de ziel van de wereld verborgen.
 • Hoe verder van de stilte, hoe meer we onze menselijkheid verliezen.
 • Stilte is een universele taal.
 • In de stilte kan je leren terug van de wereld te houden

De Griekse tragedieschrijver Euripides (480 – 406 v. Chr.) liet ons de uitspraak

“De stilte zegt ja”

na. Wat ik begrijp als “in stilte stellen we proactief gedrag, in het lawaai stellen we reactief gedrag.” Als dat geen mooie motivator is om de stilte te omarmen en in te bouwen in je leven en creatieve praktijk.

Voor velen is de stilte een onuitputtelijke bron van inspiratie. De Amerikaanse avant-garde componist John Cage (1912 – 1992) schonk de stilte een prominente rol in de klassieke muziek. Als één van de grootste vernieuwers in de twintigste eeuwse klassieke muziek begreep hij dat muziek een compositie is van geluid en stilte. Hij geloofde in de pertinente vraag naar de verhouding tussen geluid en stilte en kwam tot zijn beroemde stuk 4’33”. In dit stuk hoeft de uitvoerende muzikant gedurende de aangegeven tijd helemaal niets te doen. Het hele stuk bestaat akoestisch uit de toevallig aanwezige, niet geregisseerde omgevingsgeluiden. Het werd zijn filosofie om geluiden van buitenaf niet slechts te tolereren, maar als wezenlijke muzikale elementen in zijn composities op te nemen. In deze video vertelt hij over de betekenis van geluid en stilte.

Wat betekent stilte voor jou?

6 reacties op “Antwoorden

 1. Mooi stuk om even bij…. stil te staan;;;

  1. Dank je Geert, tot binnenkort eens

 2. Mooie blogpost Charlotte!
  Ik kan zeker en vast ook genieten van stilte maar ik moet toegeven dat mijn gedachten dan ook vrij snel afdwalen en dat ik dan plots aan vanalles en nog wat denk :-). Stilte staat voor mij dus een beetje gelijk aan nadenken (en soms ook piekeren).

  1. Dank je Angélique. Dat is het begin. Vaststellen dat je nadenkt. Je kan stilte oefenen als je wil, gewoon door het keer op keer te proberen. Op verschillende manieren. Door bvb alleen in de natuur te wandelen, fietsen, zwemmen, door stil te zitten … Vele groetjes

 3. Als oorverdovend stil applaus mogelijk was, dan zou ik het je gunnen!

  PS Silence is the sleep that nourishes wisdom

  1. Dag Philip, hartelijk bedankt voor je mooie compliment en fijne toevoeging, het doet plezier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *