Geloof

Bij het woord geloof denk je misschien aan de tien geboden, door God gebeiteld in steen voor Mozes en zijn bevrijde volgelingen uit de slavernij in Egypte op doortocht door de Sinaï.

Waarin geloof jij? In wie geloof jij? Geloof je in iemand of in iets? Of in niets? Dat zou me verbazen. Tja, noem het geloof, levensovertuiging, spiritualiteit, je kompas, overtuigingskracht, het is des mensen. Eeuwenoud.

Het menselijk gedrag wordt gestuurd door gedachten, een combinatie van bewuste en onbewuste overtuigingen. In onze overtuigingen schuilt onze richting, onze visie. Al zijn onze overtuigingen (in tegenstelling tot de tien geboden) voortdurend in ontwikkeling. Het leven daagt ons uit. Ons denken wordt gestretcht. Elke ervaring wordt afgetoetst aan onze overtuigingen die dynamisch zijn en mee evolueren met onze ervaringen. Soms ter bevestiging, soms bij verrassing, soms om de grond van onder je voeten te trekken.

Mensen houden van mensen met sterke overtuigingen. Ook van merken met duidelijke overtuigingen. Hoe komt het dan dat we zo vaak in het duister tasten als het op onze eigen overtuigingen aankomt? Als solo-ondernemer is het een verhelderende en bevrijdende oefening je set van overtuigingen bewust te maken. Want ze spelen vast veel meer mee dan je vermoedt. Onderzoek eens. Wat maakt dat je doet wat je doet? Waarin moet je geloven om te doen wat je doet?

Het bewust maken van je overtuigingen geeft je richting, moed, motivatie, visie. Soms met een onvermijdelijke portie angst en twijfel. Want denk anders, leef anders zeg maar. Veranderen je overtuigingen, dan verandert ook je gedrag. En hoe zal je omgeving daarop reageren? Zullen ze dit zomaar aanvaarden? Zullen ze volgen? Weerstand bieden? Zal je hen tegen de borst stoten? En wat is daar dan goed of fout aan?

Je kan je natuurlijk afvragen in welke mate je jouw overtuigingen deelt met je omgeving. En geloof me, het is niet dat ik jullie wil stimuleren om elke mening stellig te gaan tweeten. We hebben al genoeg opiniespuwers. Maar stuurt jouw set aan overtuigingen waar je mee bezig bent? Hoe je doet wat je doet en met en voor wie je dat doet? Het zou kunnen betekenen dat je ergens in voorop loopt en dat net wel of geen comfortabele positie voor je is. Of dat je door de bewustwording van jouw set overtuigingen in een groep of beweging landt waar je je thuis voelt. Of zet je jezelf apart door jouw overtuigingen? Eén ding is zeker, door ze bewust te delen, zal je gelijkgestemden aantrekken. En dat staat centraal in je self-marketing.

Het is een bijzonder verhelderende oefening om je overtuigingen regelmatig eens onder de loep te nemen en ze bewust te maken. Soms ga je hiervoor door een moeilijk moment. Maar vaak eindigt het in thuiskomen bij jezelf. Het is iets wat Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) voortdurend deed. Hij noteerde ze zorgvuldig in zijn dagboeken. Ze gingen over de schilderkunst, de kunst van het vliegen, anatomie, filosofie, moraal, religie, liefde, vriendschap, wetenschap, gezondheid, geneeskunde en de natuur. Omdat ik niet kan kiezen, enkele pareltjes om mee te nemen in jullie zelfonderzoek.

Al onze kennis vloeit voort uit onze fijngevoeligheid.

Laat matigheid, gezonde voeding en goede nachtrust je gezond houden.

De vijf zintuigen zijn de dienaren van de ziel.

Een welbestede dag geeft een goede nachtrust, een welbesteed leven geeft een vredige dood.

2 reacties op “Geloof

  1. Dat heb je heel mooi gezegd!!!

    1. Oh dank je wel en goed weekend

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *