Less but better

Wanneer de vakantie je naar een andere leefwereld brengt, of die nu net leger of voller is dan normaal, wordt het opvallend duidelijk hoe gevuld je leven is. Wat er allemaal speelt, wat er allemaal te doen valt, niet één keer maar voortdurend, wat er te ontdekken valt, te ontwikkelen, te verwerken, te exploreren, te organiseren, te plannen, te doseren en ga zo maar door. Onze dagen zitten propvol, maar daarom voelen we ons nog niet vervuld.

“Essentialism, the disciplined pursuit of less” van Greg McKeown bracht me enkele inzetbare inzichten. Samen te vatten als “less but better”. Zegt dit je iets, dan heb je vast iets aan de volgende inzichten. Ze helpen je het beste van jezelf te geven en je waardevolste bijdrage te leveren aan wat voor jou essentieel is.

 • Als solo-ondernemer ben je de sterkste asset van jouw zaak of merk. Net zoals je misschien heel bewust en strategisch omgaat met je loopbaan of merk, verdient je lichaam en geest dezelfde bewuste strategische aanpak.
 • Alleen wanneer je jezelf toestemming geeft op te houden met alles te proberen doen, op te houden met ja te zeggen tegen iedereen, kan je je waardevolste bijdrage leveren aan wat voor jou essentieel is. Het gaat om het gedisciplineerd nastreven van minder in plaats van het ongedisciplineerd nastreven van meer.
 • Hiervoor hebben we ons de trage ja en snelle nee eigen te maken. Velen zijn standaard ja-zeggers. We zeggen dat vaak, snel en soms onoverdacht. Terwijl een snelle maar elegante nee een mooie ja voor onszelf oplevert.
 • Kiezen staat hierbij centraal. Volgens psychologen leiden we aan “decision fatigue”: hoe meer keuzes we moeten maken, hoe meer de kwaliteit van onze keuzes afneemt. Dat hebben we allemaal wel al eens ondervonden. Gelukkig zijn keuze en kiezen twee verschillende dingen. Een keuze is een optie, iets buiten jezelf, wat je hebt. Kiezen is een werkwoord, een intern proces dat je zelf kan activeren. En een mogelijkheid die je altijd bij je hebt. Kiezen kan je altijd en overal.
 • Hetzelfde geldt voor focus. Focus kan je hebben en kan je doen. Geen van beide is eenvoudig. Maar focussen in je acties kan je altijd. Jij kiest hoe aandachtig en voorbereid je een gesprek voert bijvoorbeeld. Focus hebben heeft dan weer te maken met keuzes maken.
 • “Less but better” heeft veel te maken met eenvoud. Leven volgens het essentialisme laat je toe je maximale waarde te realiseren. En het geheim ligt in de eenvoud. Zoals de Dalai Lama zegt.

“If one’s life is simple, contentment has to come. Simplicity is extremely important for happiness.”

Wanneer je het essentialisme ook toelaat in je hart en niet enkel in je hoofd, dan wordt je een essentialist en maakt het deel uit van je identiteit. Dan wordt je een andere, betere versie van jezelf. En ben je niet meer zoals een hoop anderen. Dan wordt je meer een kunstenaar eigenlijk.

Het essentialisme is mooi verwant met “doen wie je bent”, waar ik mijn klanten creatieve solo-ondernemers toe wil brengen. Het is niet de makkelijkste weg, en je krijgt best wat weerstand. Maar de makkelijkste weg is zelden de interessantste.

Hoe dicht leef en werk jij bij de idee van “less but better”? En welke obstakels zitten jou nog in de weg?

4 reacties op “Less but better

 1. Doen wie je bent. Mooi verwoord Charlotte!

  1. Dank je Angélique, het is de titel van mijn boek waar ik deze week aan verder schrijf en gepland is voor publicatie mid februari 2017

 2. Kan niet wachten om het te lezen!

  1. Dat doet me plezier. En dat doet me schrijven. Mercikus

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *