Flow

Ben je een einzelgänger of eerder een groepsdier? Of beide? Kan ook natuurlijk. Werk je het liefst alleen of samen? Samen met enkelen of samen met veel? Hangt ervan af hoor ik velen denken. Het is natuurlijk niet of/of, maar en/en. Als solo-ondernemers werken we alleen en samen, en dat op verschillende manieren en locaties meestal.

Eén van de voordelen van alleen werken, is de kans op flow. Flow is een concept bedacht door de psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. In Creativity: The Psychology of Discovery and Invention ondervroeg hij artiesten en wetenschappers en formuleerde op basis van zijn bevindingen negen elementen die flow mogelijk maken:

  1. There are clear goals every step of the way. 
  2. There is immediate feedback to one’s actions. 
  3. There is a balance between challenges and skills. 
  4. Action and awareness are merged. 
  5. Distractions are excluded from consciousness. 
  6. There is no worry of failure. 
  7. Self-consciousness disappears. 
  8. The sense of time becomes distorted. 
  9. The activity becomes autotelic (een doel op zich).

 

Toen ik dit lijstje voor het eerst las, begreep ik waarom het zo moeilijk is in flow te komen en te blijven. Ik schrok er wel van eigenlijk. Elk nummertje vormt een uitdaging op zich.

Je zou dit kunnen zien als een troostende verklaring voor de vele malen dat we er niet in slagen in flow te werken. Maar laat deze opsomming vooral een motivatie zijn om regelmatig voldoende tijd alleen aan het werk te zijn, al is het maar om die flow een kans te geven.

Alleen is natuurlijk ook maar alleen en isolement is niet aan iedereen besteed. Toen ik afgelopen vrijdag de kunstenaarsateliers van Nucleo bezocht, viel het meteen op. Slechts enkele deuren staan permanent open. De andere blijven meestal dicht. En ook de kunstenaars erachter verborgen. En dat had gelukkig niet te maken met mijn bezoek. Twee Nucleo kunstenaars (Free Pectoor en Brantt) hebben het idee opgevat vodden uit het atelier van andere kunstenaars te verzamelen en daar iets rond te bouwen. RAGS heet het. Boeiend. Elke vod toont de identiteit van de 47 vrijgevige kunstenaars en hun oeuvre. Wat het resultaat wordt, is een verrassing voor iedereen. Ook voor hen. Pas te zien vanaf vrijdag 3 juni (19.30 u.) tot en met zondag 5 juni (open van 14u. tot 18 u.) in BLANCO (Paddenhoek 12, Gent). Benieuwd of ze de flow ook vinden in hun gezamenlijk proces.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *