Opnieuw

Timing is alles. Nu, misschien niet alles, maar toch heel veel. Neem nu een boek. De kwaliteit van een boek en wat het voor je betekent, ligt voor een stuk besloten in de inhoud en de vorm van het boek, maar ook in het moment waarop je het leest.

Zo heb ik altijd wel een stapeltje “te lezen” liggen. En sommige boeken blijven daar verdacht lang in vast zitten. Ze zouden kunnen vrezen veroordeeld te zijn tot eeuwig gesloten blijven en enkel hun rug tonen. Tot er een moment komt waarop ik voel dat die titel de volgende is waar ik in duik. Omdat die op dat moment het meeste spreekt, het meeste nodig is en ik er de vruchtbaarste bodem voor vorm.

Omgekeerd gebeurt ook, dat ik in een boek start, en het na enkele tientallen pg’s aan de kant schuif omdat ik voel dat het niet het juiste moment is. Ken je dat? Dan komt het op het stapeltje “aan het lezen”. Voor wie weet hoe lang. Wat niet betekent dat het niet ondersteunend of goed is. Wel dat ik er nog niet aan toe ben.

En weet je, soms zijn er zelfs boeken die meerdere keren gelezen worden terwijl andere titels uit dezelfde stapel ongelezen blijven. Want ook die tweede lezing brengt je wat je op dat moment nodig hebt. Je leest nog meer tussen de lijnen, gaat er dieper in en onderlijnt andere zaken die op dat moment relevant voor je zijn. Opnieuw lezen is verdiepend lezen vanuit vernieuwde perspectieven.

En hetzelfde geldt voor het volgen van een opleiding of het inschakelen van een coach. Elke keer opnieuw, al is het onderwerp hetzelfde, leer je andere zaken. En is het relevant en helpt het je groeien.

Wat kan jij nu opnieuw (en opnieuw en opnieuw en opnieuw) doen (lezen, leren, oefenen) dat jou in deze periode versterkt? Ik haal nu ontzettend veel oefenmateriaal uit de tweede lezing van “De kracht van het nu” van Eckhart Tolle:

Maak er bij elke denkactiviteit een gewoonte van om om de paar minuten af te wisselen tussen denken en een soort verinnerlijkt luisteren, een luisteren naar de stilte in je. We zouden kunnen zeggen: denk niet alleen met je hoofd maar met je hele lichaam.

En zo oefen ik in luisteren en denken met mijn hoofd en lichaam. Wat tijd vraagt en geduld. Veel zelfs. Maar zoals Leo Tolstoj (1828 – 1910) in 1869 schreef in “Oorlog en vrede”:

The two most powerful warriors are patience and time.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *