Ruimte

The words you speak become the house you live in. (Hafiz 1320 - 1390)

“Kansen zien”. Je zal het zeker wel al eens gehoord hebben. Een ondernemer ziet kansen. En creatieve ondernemers zien overal kansen. Aan ideeën zelden tekort. Frustratie soms te over. Maar wat doen we dan met al die ideeën? Laat ik jullie meteen gerust stellen. Ideeën zijn ideeën, als een nieuw inzicht, een mogelijkheid, een nieuwe combinatie, een uitgangspunt herbekeken dat aanleiding geeft tot nieuwe richtingen. En ja soms zijn ze veelvuldig. Maar ze hoeven niet allemaal uitgewerkt te worden. Dat is net het mooie aan een idee. Het is maar een idee. Relax. Al vormt actie een even wezenlijk deel van het creatief ondernemerschap. Maar niet op al jouw ideeën.

Jaarlijks kies ik een woord van het jaar. “Samen” was voor 2017 het woord van het jaar. Er is van alles samen gebeurd. Samen een boek uitgegeven, samen een kantoor betrokken, samen geleefd binnen ons gezin, samengewerkt met inspirerende klanten en partijen, samen geleerd met medecursisten. Heel veel samen. En dat was precies wat 2017 zo rijk maakte.

2018 krijgt het woord “ruimte”. Ruimte voor groei. Groei binnen in mezelf, groei van mijn activiteiten, groei van mijn zelfvertrouwen, groei van de klantensegmenten en het cijfer (nu klink ik wel als een echte marketeer, maar kom, dat kan nog steeds). Ook ruimte voor nieuwe ontmoetingen en ontwikkelingen. Laat maar komen de suggesties. Maar vooral ook ruimte om ideeën te laten groeien. Gewoon door ze aandacht en ruimte te geven. En zo zal 2018 ook een bijzonder jaar worden.

Nu vragen jullie zich waarschijnlijk af hoe ik zo vroeg op het jaar al bij mijn woord uitkom. Wel, dat is doordat ik dat telkens al voel aankomen in de loop van de laatste maanden van het voorgaande jaar. Door voortdurend de vinger aan jouw pols te houden, krachtig in je doen wie je bent te blijven, voel je aan welke volgende stappen je toe bent en uit welke hoek de mogelijkheden zullen komen.

Benieuwd wat jullie woord van het jaar kan worden. Laat het me zeker weten.

8 reacties op “Ruimte

 1. Wat een goed én mooi woord, “ruimte”.

  Ik kies voor “adem”: veel creatieve zuurstof opdoen door meer cultuur in te ademen. Inspiratie in- én uitademen. De kindjes worden ouder, dus ik wil stilaan een tweede adem vinden na een paar overweldigende en vermoeiende jaren. En vooral: méér boswandelingen!

  1. Een tweede adem en veel boswandelingen, power combi!

 2. Ik heb hetzelfde woord: ruimte. Must be in the air 🙂 xx

  1. Dag Valerie, dat is leuk, ook niet toevallig dat we beide in verhuisfases zitten denk ik 🙂

 3. Bij mij is het uiteindeljk ‘vleugels’ geworden. Zo kan ik steeds wanneer ik nood aan overzicht heb even alles overstijgen.
  En het voelt ook gewoon geweldig als je vliegt omdat je in de flow zit!

  1. Ja mooi Gillian; vleugels bieden je overzicht en flow, fly for it in 2018 xxx

 4. Dag Charlotte,

  Mijn woord is vertrouwen. Vertrouwen dat alles goed komt. Volledig ondersteund door het leven.
  Vertrouwen dat ikzelf goed genoeg ben. Vertrouwen in jezelf om van daaruit de mensen rondom jou te vertrouwen. Ruimte te creeëren voor anderen en mezelf. ❤️

  1. Dag Lyza, hoe mooi, dat vertrouwen biedt ruimte voor jezelf en anderen. En dat is meer dan genoeg. Veel plezier er mee! groetjes Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *