Sfeer

Wanneer je ergens binnen komt, kan je voelen hoe het daar is. Wanneer je uit bed stapt en de badkamer inloopt waar je kinderen bekvechten, is er herrie op komst. Wanneer je de sleutel in de deur draait van je atelier en je kan in alle rust het licht aandoen, het raam sluiten, een koffietje zetten, de radio opzetten en nog wat opruimen van gisteren, dan is het alvast goed begonnen lijkt me.

In “Het Overloop effect” van Meredith Van Overloop las ik veel interessants over sfeer, de oorzaken en gevolgen ervan en wat eraan te doen. Sfeer kan je begrijpen als “wat je voelt om je heen”. Dat is dus binnen in jou, maar ook buiten jou. Dus niet alleen wat jij voelt binnen in jou en om je heen. Maar ook wat anderen (zoals partners, klanten) voelen wanneer ze jouw werkplek binnen komen. Je geeft je sfeer door aan anderen, goed en slecht. Of je het nu wil of niet. Het komt ook niet als een verrassing dat sfeer een impact heeft op onze resultaten en productiviteit.

Hoe komt het dan dat ik zo regelmatig mensen hoor klagen over de sfeer? Alsof die sfeer daar gedumpt wordt en zij er niks aan kunnen doen. Maar de sfeer, dat ben jij ook natuurlijk. Wat betekent dat wij als solo-ondernemers een verpletterende verantwoordelijkheid hebben in het bepalen van onze eigen werksfeer. Hoe leuk is dit?

Sfeer kan je zien, ruiken, horen, voelen, lezen. Allemaal sfeerbepalers die we zelf kunnen sturen.

  • Wat zie jij wanneer je op je werkplek komt? Is het rommel? Allerlei materiaal dat je wakker maakt en inspireert? Zijn het blije of sombere gezichten? Goed verzorgde of half verwelkte planten? Veel of weinig licht?
  • Wat ruik je? Komt de geur uit de richting van je vuilbak? Of ruik je een kop koffie of frisse bloemen?
  • Wat hoor je? Hoe spreken je huisgenoten elkaar aan? Hoe begroet jij je co-workers? Hoor je het nieuws of een heerlijk achtergrondmelodietje van een zorgvuldig gekozen playlist? Piepende devices, een spinnende kat of een stevig rocknummer? Hoe luid of stil is de stem in je hoofd? En hoe vriendelijk of streng spreekt die jou toe?
  • Voel je de frisse ochtend door het raam naar binnen komen? Nervositeit door de heersende drukte? Zere vingers door te hard op het klavier te tokkelen? Spanning in je nek of vlinders in je buik? Of voel je een rustige ademhaling?
  • Wat lees je? Is het die inspirerende quote op het kaartje op je bureau? Of zijn het de alarmerende krantenkoppen? Of het nummer van het aantal onbeantwoorde mails in je inbox? Of is het dat geruststellende berichtje van je partner dat zoals elke dag zegt dat de kinderen helemaal okee op school zijn aangekomen?

Sommige mensen voelen sferen heel sterk aan, anderen minder. Maar immuun zijn we er niet voor. Sfeer bepaalt ons welbevinden, onze productiviteit, creativiteit en resultaten.

Sfeer maak je en breek je. Of andersom. Het is maar hoe je het wil. Hoe ga jij er mee aan de slag?

2 reacties op “Sfeer

  1. Dag Charlotte,
    Helemaal met je eens. Vooral als de sfeer dan goed zit, merk ik het positieve effect ervan op. Bedankt! Inge

    1. Dank je Inge, een goede sfeer doet wonderen, geniet ervan!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *