Deel dit bericht

Je kan rustig ontwaken. Je kan ook wakker schieten. Ik verkies het eerste. Jij vermoedelijk ook. Soms heb je niet te kiezen. Maar het goede is, je bent in ieder geval wakker. En ook al lijkt het zo, echt wakker zijn, is niet vanzelfsprekend.

Ik heb het voorrecht omringd te zijn door wakkere mensen. En daar zelf ook een rol in te mogen spelen als coach en loopbaanbegeleider.

En kijk, mensen die wakker zijn, die hebben opgemerkt dat het beter kan in de wereld (of toch in een bepaald domein), gaan hiervoor zichzelf vernieuwen, hun levensstijl daaraan aanpassen en daardoor kunnen ze de wereld vernieuwen. En dat kan op veel manieren. Een paar mogelijkheden ter inspiratie.

Als kunstenaar.

Voice of Nature, 2018, using data from living trees to give them a voice in times of climate change, in collaboration with TU Delft, Thijs Biersteker.

 Thijs Biersteker beschouw ik als een artivist. Maar één die verder gaat dan de antiwar en antiglobalisatie richting van eind de jaren negentig. Een actuele artivist die wetenschappelijk onderzoek en technologie combineert om activistische en experimentele kunstervaringen te creëren die ook wel eco- of awareness art worden genoemd.

Als wetenschapper:

Jan Rotmans is een internationale autoriteit en hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij werd al jong professor maar een fietsongeluk en ziektes van zijn kinderen schudden hem wakker. Hij voelde de behoefte meer mensen te bereiken dan enkel de wetenschappers. Hij werd een activistische wetenschapper of een scientivist die zijn stempel drukt en niet meer weg te denken is uit het toekomstdenken. Na veel weerstand, waar hij ontzettend dankbaar voor is, want dat betekent dat hij eindelijk gehoord wordt. Eind 2018 had ik het geluk Prof. Rotmans te ontmoeten op het congrestival 42 waar we beide spreker waren. Na zijn stuk stelde ik hem de vraag; “Voel je angst wanneer je de krant openslaat en de toestand van de wereld overschouwt”? Na een korte pauze en diepe ademhaling was zijn antwoord heel rustig. “Neen. Ik geloof in de toekomst. Ik weet dat het moeilijk zal zijn. Maar het beste ligt voor ons. En ook daar komen we wel door.”

Een pleidooi voor scientivisme wordt ook al jaren gevoerd door Prof. dr. Marleen Temmerman. Wetenschap dient het groter nut te dienen. En daar is Marleen een ongezien voorbeeld in. Voor Marleen gaat het dan over vrouwenrechten- en gezondheid.  Je kan haar beter leren kennen in het boeiend ZIGO interview (voor wie ZIGO = Zwijgen Is Geen Optie, niet kent, je zal me dankbaar zijn voor deze intro, aarzel vooral niet om mecenas te worden) En nu we toch bezig zijn, voel je ook vrij om het Fonds Marleen Temmerman te steunen.

Als werknemer

Voel je hoe het anders en beter zou kunnen in het bedrijf waar je werkt? Je kan je door Rudy Vandamme laten opleiden tot corporate activist, de change professional van de 21ste eeuw. Zo kan je diepe paradigma’s in organisaties en in de samenleving helpen kantelen. Het doel is om meesterschap te verwerven om in een complex systeem een zinvol verschil te maken.

Als particulier

En dan hebben we het over de levensstijl activist. Kies je bewust voor een bepaalde levensstijl omdat dit weerspiegelt wie je bent en hoe jij jouw zinvolle bijdrage wil leveren aan de wereld waarin we leven? Dan ben jij een levensstijl activist en kan je er anderen toe inspireren. Heerlijk toch?

Voel je dat je aan het begin van een nieuw hoofdstuk staat? Laat het boek “Disrupt jezelf” je inspireren, het kan een goede handleiding vormen. Een aanrader.

Ik hoop sommigen onder jullie hiermee zachtjes wakker geschud te hebben.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwsbrief

Tweemaandelijks inspiratie in persoonlijke ontwikkeling voor ondernemers en leiders inclusief het gratis ebook “Waarom de meeste ondernemers werken met mensen moeilijk vinden. En hoe dat niet zo hoeft te zijn.”