Heerlijk is het om in onze geschiedenis en cultureel verleden te duiken. En daar is Brugge geknipt voor.
Er was “De Mena, Murillo, Zurbarán. Meesters van de Spaanse Barok”. In de monumentale ziekenzalen van het oude Sint-Janshospitaal werden Spaanse religieuze sculpturen en schilderkunst boordevol passie uit de 17de eeuw tentoongesteld. Het hoogtepunt was ontegensprekelijk de zes hyperrealistische sculpturen van de grootste beeldhouwer van de Spaanse barok, Pedro de Mena. Verbluffend. En dat in een context die je ineens ook een inkijk geeft in hoe de zorg voor kwetsbaren tot stand kwam en georganiseerd werd. Bijzonder intrigerend als geheel. En ontroerend.
Wat me tijdens mijn bezoek aan Brugge aan het denken zette over welvaart en welzijn. Een goede zorg komt voort uit welvaart. En welvaart kan welzijn brengen. Wat voor Brugge het geval was. Vandaag is Brugge een toeristische trekpleister vol culturele schatten. Je kan genieten van de prachtige historische binnenstad, de fijne kunstcollecties in het Groeningemuseum en onderweg naar de verschillende monumenten smul je van heel wat lekkers. Maar reeds in de 15de eeuw bloeide de stad dankzij haar gunstige ligging. En je duikt er pas echt in onder door een bezoek aan het historium. Daar word je meegenomen op een tijdreis naar de Brugse Middeleeuwen. Je beleeft een spannend liefdesverhaal terwijl je door zeven historische themakamers wandelt met decor, film en speciale effecten. Met een audioguide hoor je alles over de Gouden Eeuw van Brugge, en waan je je even in de tijd van Jan van Eyck, waar handel en cultuur bloeide. Toen verstond men onder cultuur voornamelijk allerlei ambachten, die zich verzamelden in gilden en in wijken. Het werk en leven vormde één geheel, er was helemaal nog geen sprake van een goede work life balans. Er was enkel de integratie van het werk in het leven en vice versa. Je was wat je deed. Punt. En dat was in sommige gevallen ronduit indrukwekkend. Zo ontstond uit de herberg van de familie Ter Beurze het hedendaags beursconcept. Er was prachtig edelsmeedwerk, de paternostermakers draaiden op volle toeren en er was natuurlijk ook het succesvolle atelier van Van Eyck waar hij zijn leerjongens het ambacht van het schilderen leerde. Die op hun beurt kopiëerden naar hun Meester in dezelfde stijl, omdat dit nu eenmaal is wat ze geleerd hebben. En dat ter ieders waardering.
Het Historium ligt op de Markt, waar vroeger de Waterhalle stond. Dit was de centrale opslagplaats voor de scheepvaart in de bloeiende handelsstad. De locatie is gereconstrueerd in deze attractie en geeft uw bezoek een extra dimensie. Net zoals de Historium Virtual Reality cabine, waarin je een indrukwekkende tocht maakt door het middeleeuwse Brugge om te landen voor het meesterwerk van Jan Van Eyck “Madonna met kanunnik Joris van der Paele” in het Groeningemuseum. Trek je liever de stad in? Met de City VR biedt het Historium ook een virtuele outdoor beleving aan. Ik heb ze niet geprobeerd, maar zou het een volgende keer zeker doen. De bijhorende expo is begrijpelijk en interessant.
Hoe zit het nu in de 21ste eeuw? Genieten we van een bloeiende cultuur? Ik geloof het wel, al kan die universeler. Zijn we ook wat we doen? Dat niet meer vrees ik. In “Wat op het spel staat” van Philipp Blom vind je veel duiding. Vandaag ben je wat je hebt door de verstrengeling tussen identiteit en consumptie. Ondersteunt door de verhalen die we over onszelf vertellen en die onze maatschappij over zichzelf vertelt. Alleen is er de treurige evolutie dat het inkomen uit arbeid verder daalt en het inkomen uit kapitaal stijgt. Onaantrekkelijk dus om te zijn wat je doet in de 21ste eeuw. Welvaart ja, dat hebben we zeker in de 21ste eeuw. Al is dat lang niet voor iedereen. En welzijn, dat hebben we jammer genoeg steeds minder zou je vrezen. Dus liever doen wie je bent. Om welvaart en welzijn te verzoenen binnen jouw zinvol wereldbeeld en jouw definitie van succes.