Dicht bij jezelf

Heerlijk vind ik het om nieuwe dingen te ontdekken. Te experimenteren zelfs. Vooral dingen die me helpen dichter bij mezelf te komen. Want mijn onrustige geest is een eeuwige constante. Dit kunnen mensen zijn, maar evengoed methodes, inzichten, filosofieën, alchemie enz. Enkele voorbeelden:

Tijdens het voorjaar heb ik mezelf ondergedompeld in de natuur en in de stilte door een midweek te verblijven op de stiltehoeve metanoia. Een zeer krachtige ervaring die mijn bewustzijn heeft verdiept en me dichter bij mezelf heeft gebracht. Stilte schept denkruimte. Een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar.

Wanneer een weekend de mogelijkheid biedt een blok van een paar uur te reserveren, dan heb ik geleerd richting natuur te trekken. Dat kan heel dichtbij zijn, in de groene longen van Gent. Maar dit is ook één van de weinige gelegenheden waarvoor we ons zonder aarzelen kilometers verplaatsen.

Wanneer dat niet mogelijk is, ga ik rustig op mijn eentje naar een galerij of het museum. Hier in mijn stad, een andere Belgische stad of ik plan er een citytrip rond. De schoonheid en de rust die ik daar vind, doen soms wonderen.

Het is een gewoonte geworden enkele keren per week te lopen. Dat doet mijn lichaam en geest deugd. En ook mijn vriendschapsbanden. Ik heb zonet het boek Running Buddha besteld. Omdat ik nog steeds op zoek ben naar een passende manier van meditatie die ik kan verankeren in mijn levensstijl. Wat dat heb ik tot nu toe nog niet gevonden. Alle tips welkom.

Sinds het starten van deze blog, heb ik op verschillende manieren het schrijven geoefend. Het schrijven van deze posts gaf aanleiding ook andere dingen te schrijven, die helemaal niet voor publicatie vatbaar zijn: een dagboek, vrije notities, conceptnota’s, opleidingen… Het verdiept en structureert mijn gedachten en kennis.

En zo is er altijd iets nieuws te leren of te oefenen omdat het me sterker maakt in mijn ontwikkeling. Dingen die ik kan doen wanneer het even niet op wieltjes loopt. Maar evengoed als permanent onderhoud, zodat het op wieltjes kan blijven lopen.

Welke onderhoudswerken doe jij aan jezelf zodat jij en je zaak op wieltjes kunnen (blijven) lopen?

Voor velen onder jullie kan het een creatieve activiteit zijn. Zoals schilderen. Onderstaand beeld van een bevriende fotograaf en schilder toont heel mooi hoe verschillend we de werkelijkheid interpreteren. Ieder heeft zijn eigen wereldbeeld, verschillend van alle anderen. Dus geen wonder dat er nu en dan eens een kink in de kabel komt.

veldwerkWil je eens proeven van een nieuwe manier om dichter bij jezelf te komen? Tijdens onze kunstbelevingsworkshop gebruiken we kunst als metafoor voor ons innerlijk bestaan. De volgende gaat door op 14 november. Hier kom je meer te weten en kan je inschrijven.

 

2 reacties op “Dicht bij jezelf

  1. Fijn artikel, Charlotte! Bedankt om dit te delen ; )

    1. Met plezier Stefaan, fijn dat je het apprecieert.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *