Ontmoeten

Elk idee ontstaat uit een ontmoeting

Toen ik deze week dik tegen mijn zin een initiatief afblies omdat de omstandigheden het niet meer toelaten, dacht ik terug aan de notities die ik onlangs maakte bij een lezing van de fotografe Lieve Blancquaert over ondernemen. En dat hielp om de onrust in mijn hoofd te bedaren en me te verzoenen met deze annulatie.

Er zat nochtans een aantrekkelijk prijskaartje aan mijn idee maar intussen heb ik me er mee verzoend dat het niet gaat gebeuren. Althans de komende weken toch niet. Al blijft het idee aantrekkelijk overeind.

Lieve beweert helemaal geen ondernemer te zijn, maar geen mens in de zaal die dit geloofde. Behalve zij natuurlijk. Al is dat geheel onterecht. Alleen, ze onderneemt vanuit haar buik, haar gevoel, haar talent en haar durf. Zonder strakke plannen, met een sterk waardegedreven innerlijk kompas. Wat voor velen een ontdekking is. Hieronder de inzichten waar ik deze week op mocht leunen.

Elk idee ontstaat uit een ontmoeting. Een ontmoeting van persoon tot persoon die Lieve deed stilstaan. Ze liet er tijd over gaan en zocht naar diepgang. En dat werden de ideeën die plannen werden en op successen uitdraaiden. En ik weet ook welke ontmoeting me op mijn idee bracht. En gelukkig blijft deze pittige dame in de buurt.

Formuleer je idee in drie zinnen, anders hoef je er niet aan te beginnen. En gelijk heeft ze. Wanneer je (zoals meestal) een ploeg mensen hebt mee te trekken in de realisatie van een idee, neem je de verantwoordelijkheid hen net zo enthousiast te maken als jou. En hiervoor heb je een heel heldere en krachtige verwoording van je idee nodig.

Ondernemen doe je van verhaal naar verhaal. Ik vond het mooi hoe Lieve haar loopbaan omschreef als een aaneenschakeling van verhalen. Ze rolde van het ene in het andere. Meestal een goed teken.

Ook je netwerk legt jouw lat daar waar ze ligt. Lieve is haar netwerk heel dankbaar voor de introducties en kansen die ze krijgt. En uit ervaring weet ik dat ze heel vrijgevig is in de “pay it forward” mentaliteit. Maar wanneer jouw netwerk jou kansen biedt, is het aan jou om die kansen te grijpen en de verwachtingen in te lossen. Dus kies je netwerk zorgvuldig, maar ambitieus.

Doe dingen die niets opbrengen. Ja! Daar heb ik eigenlijk nog het meest van al zin in. Dus dat idee van mij, dat komt er toch. Al is op het een andere manier. En al brengt het misschien niets op, ik voel toch dat dit is wat me te doen staat.

Zorg voor een veilig team waar je fouten kan maken en je kwetsbaar mag zijn. Kwetsbaarheid is een sleutelwoord in al de verhalen van Lieve. Eentje om te koesteren en te aanvaarden dat fouten gebeuren, de dingen niet lopen zoals je het voorzien had, maar dat daar heel wat kracht in schuilt.

Ontmoeten is voor mij deze week waar het om draait. In de echte ontmoeting gaan met mijn klanten. Daarin het moeten loslaten en helemaal vertrouwen op wat er klaar zit om te gebeuren. Ook mezelf ontmoeten en me terug vinden los van al het moeten dat ik me opleg(de). Want is het niet dat wanneer we het moeten loslaten, we pas echt zien, voelen en ondervinden wat er werkelijk speelt? Bij onszelf en bij elkaar?

2 reacties op “Ontmoeten

 1. Charlotte,

  Bedankt voor dit mooi verhaal, met een boodschap waar ik me helemaal in kan terug vinden.
  En succes met jouw idee!
  Vriendelijke groeten,

  Tanya

  1. Dank je wel Tanya en geniet van deze zonnige werkdag vol ontmoetingen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *