Ondernemers en kunstenaars

“When one has finished building one's house, one suddenly realizes that in the process one has learned something that one really needed to know in the worst way - before one began.” (Friedrich Nietzsche 1844 - 1900)

Ze hebben heel wat gemeen, ondernemers en kunstenaar. Ze worden beiden geraakt en vertrekken elk op hun manier van een bepaalde gevoeligheid. De één zet die gevoeligheid om in een kunstwerk, de ander bouwt er een bedrijf rond. En soms gebeuren beide samen. Kenmerkend is dat ze hierbij aan ideeën geen tekort hebben. Wat super inspirerend is, maar soms ook best wel overweldigend kan zijn. Want van het één komt het ander en eens de ideeënstroom op gang is, is er geen houden meer aan. En soms zijn het dwingende ideeën, van die ideeën waar geen ontkomen aan is.

Daarom vind ik het prettig het terrein voor mijn ideeënstroom tijdens de vakantie al wat voor te bereiden. Het pad wat te effenen zeg maar. Na een kleine terugblik op de eerste helft van het jaar, plant ik opnieuw mijn inspiratiezaadjes zodat die op vakantie volop kunnen kiemen. Het leuke hieraan is dat dit een zalig luie manier van werken is. Die geplande zaadjes doen onbewust hun ding terwijl ik heerlijk kan genieten.

En genieten ga ik doen. Van de natuur, ons gezin, ons samenzijn en mijn alleen zijn, de zuivere lucht, de verandering van omgeving, hopelijk de zon, de frisse meren, de bergen, de zalige wandelingen, enkele boeken, het bijhouden van een kort reisdagboek, de beweging, de gesprekken, de stiltes, de geuren, de smaken.

En dat in de overtuiging dat het nadien vruchtbare ideeën zal opleveren. Al werk ik niet om rijk en vervolgens lui te worden. Maar leef ik rijk om vol te worden, en liefst niet arm en moe. Door te genieten van het proces, van het onderweg zijn naar waar het ook is. Want het leven moet voorwaarts geleefd worden en kan alleen maar achterwaarts begrepen worden. Een kanjer van een wijsheid van Sören Kierkegaard.  Dus ja, gewoon gaan en doen dan maar, dat maakt het heerlijk licht en luchtig. Niet verwonderlijk dat ondernemers en kunstenaars liever vooruit blikken dan achteruit.

Friedrich Nietzsche zegt het treffend met de beeldspraak van het bouwen van een huis.

“When one has finished building one’s house, one suddenly realizes that in the process one has learned something that one really needed to know in the worst way – before one began.” (Friedrich Nietzsche 1844 – 1900)

Het Nietzsche huis

 

Wist je dat het 200 jaar oude Nietzsche huis in Sils Maria Zwitserland  een museum omvat over het leven en het werk van de filosoof? Maar wat nog interessanter is, het is ook een gasthuis voor onderzoekers, schrijvers en denkers. Naast het werken aan hun eigen projecten, kunnen ze er samen filosoferen en elkaar inspireren. Misschien nog een idee voor deze zomer voor iemand?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *