Poëzie is grijs, niet zwart of wit.

En je moet nooit blijven glimlachen. En als je bang bent, moet je wachten tot de angst er niet meer is. En je kunt elkaars donkere kamer niet uitgelegd krijgen. Over dat het al fout ging en mis bleef gaan. Maar je moet wel het beste geven. En meer schone gedachten van Bart Moeyaert.

In “Iemands lief” rekent hij af met zijn eigen demonen. Hij put uit zijn ervaring met de eenzaamheid. En uit het missen van de liefde. Het illustreert zijn diepe sympathie voor de underdog.

En door erover te spreken een poos later beseft hij dat hij een bladzijde probeerde om te draaien in zijn eigen leven. Het hoofdstuk van zijn stadsdichterschap, die demoon die hij nog steeds aan het uitzieken is. Toen hij zijn eigen leven opzij heeft gezet om gedurende 2 jaar te leven als alle Antwerpenaren.

En nu houdt hij op met sterk zijn en glimlachen. Want het ergste dat hem kan overkomen, is dat hij wordt afgedaan als flauwigheid, gevoeligheid. Hij houdt zichzelf overeind door zijn schrijven, zijn letter. En niet alleen zichzelf. Ook zijn lezers, sommige dan toch. Dus ja, ik ben het helemaal met Bart eens: poëzie en literatuur kunnen de wereld redden.

En dat doet hij zo mooi. Al enkele jaren heb ik zijn prachtige bundel “Verzamel de liefde” op mijn nachtkastje liggen. Het blijft er liggen omdat ik er blijf in lezen. Zo nu en dan een keer. En ook nu. Nu het een periode van afscheid is in onze familie. Omdat we allemaal iemands lief zijn. Deze gedichten zijn zo mooi, roze en rood wel, maar zo mooi, lees maar mee.

 

Sterk

 

Ik dacht dat het niet kon:

dat iets wat je niet ziet

je alle dagen draagt

en sterker maakt.

Alsof je spieren krijgt

van liefde.

 

En kijk, het klopt:

het hart van oma

slaat nog altijd over

als ze opa ziet.

Maar nu hij oud is en te bed,

misschien nog net de hemel haalt,

loopt oma sinds een poosje

krommer en vraagt ze vaker

om mijn arm.

Zonder hem krijgt

ze het huis niet warm

en zelfs de hond

zakt zuchtend naast de luie stoel.

Dus is het waar

dat liefde

spieren geeft

en op den duur

ook vuur.

 

Luister naar zijn getuigenissen op Canvas en Radio 1.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *