Ready Set Go (repeat)

2016 is gestart en we hebben onszelf terug op gang getrokken. Voor sommigen uit een diepe winterslaap. Voor anderen uit een verkwikkende korte pauze. Zelf ging ik de voorbije twee weken in “monk mode” zoals ik dat graag noem. Ik dook onder met mezelf en een hoop inspiratie. Zachtjes en in stilte. Vertragen en verstillen, voedende “soulsearching” is dat voor mij.

Het is wat velen doen op het einde van het jaar. Ieder op zijn manier natuurlijk. De balans opmaken. Om vervolgens plannen te maken. En dat deed ik ook. 2016 belooft een bijzonder jaar te worden. Met spannende uitdagingen en een mooi proces samen te vatten als “doen wie ik ben”.

Wanneer voel jij je opgeladen en geïnspireerd om een frisse (her)start te nemen met het gevoel dat het juist zit? Wat heb je hiervoor nodig? Is het lectuur? Zijn het gesprekken? Is het slaap? Is het confrontatie? Zijn het facts & figures? Zijn het beklijvende ervaringen? Misschien een voorbeeld? Eén of andere opleiding? Of een uitnodiging? Of een handleiding? Of is het de natuur? Of eerder niks, wil je gewoon met rust gelaten worden en vertrouw je op je gevoel? Of net de combinatie van enkele dingen? Is het stilte?

Heel mooi vind ik de definitie van ‘stilte’ die Brené Brown geeft in “De moed van imperfectie”:

“Stilte is geen kwestie van focussen op het niets, maar van een opening creëren. Stilte ervaren betekent de deur openzetten naar een ruimte zonder emotionele rommel, waar je kunt stilstaan bij je gevoelens, gedachten, dromen en vragen.”

Beschouw dit als een uitnodiging het wat vaker te doen. Als je denkt dat één keer per jaar voldoende is, doe het dan gerust een paar keer per jaar. Gewoon jezelf de tijd en de ruimte gunnen om stil te staan, in kaart te brengen wat er allemaal speelde de afgelopen periode, wat je daaruit leert, welk gevoel het jou bezorgt en waar je tot actie wordt aangemoedigd. En dan wordt er vast het één en ander duidelijk en word je beloond met een verse dosis energie en vernieuwde visie.

Dit zal je dichter brengen bij “doen wie je bent”, trouw zijn aan jezelf en doen wat voor jou aanvoelt als juist. Of je het nu kan verklaren of niet. Een beetje zoals de artistieke keuzes die kunstenaars maken tijdens hun creatief proces. Die gebeuren gewoon. Onbewust en instinctief. Zonder ze te begrijpen. En sommigen vinden het heel vervelend hierover te moeten spreken of toelichting over te verzinnen. Denk maar aan Picasso natuurlijk. Dit was zijn antwoord toen hem werd gevraagd het symbolisme in Guernica te verklaren:

“..this bull is a bull and this horse is a horse… If you give a meaning to certain things in my paintings it may be very true, but it is not my idea to give this meaning. What ideas and conclusions you have got, I obtained too, but instinctively, unconsciously. I make the painting for the painting. I paint the objects for what they are.”

PabloPicasso_guernica-1937

Pablo Picasso, Guernica, 1937, olieverf op doek, 349,3 x 776,6 cm, Museo Reina Sofia, Madrid, Spanje.

Picasso in Futurism, Didier Ottinger, Centre Pompidou, 5 Continents Editions, Milan, 2008

“Everyone wants to understand painting. Why don’t they try to understand the song of the birds? Why do they love a night, a flower, everything which surrounds man, without attempting to understand them? Whereas where painting is concerned, they want to understand. Let them understand above all that the artist works from necessity; that he, too, is a minute element of the world to whom one should ascribe no more importance than so many things in nature which charm us but which we do not explain to ourselves. Those who attempt to explain a picture are on the wrong track most of the time. “

Zeggen dat je het niet aanvoelt wat er juist is voor jou, kan zijn hoor. Ik hoor dit dikwijls. Het goede nieuws is dat iedereen zo’n innerlijk kompas heeft. Het kan ergens diep verborgen zitten. En met voldoende aandacht en stilte kom je er zeker bij.

2 reacties op “Ready Set Go (repeat)

  1. Mooie post om het nieuwe jaar te starten, Charlotte. Ik wens je een inspirerend 2016. En graag tot kijk.

    1. Dank je wel Philippe, ik wens je hetzelfde, met veel schoonheid en eenvoudig geluk. Ik hoop dat ook voor jou het jaar goed gestart is. En ja, graag tot binnenkort nog eens. We hebben vermoedelijk heel wat bij te praten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *