De maakbare mens

Leonardo vond met zijn Mona Lisa 3D uit. Kun je dat geloven? Nu is hij als Italiaans renaissance genie onovertroffen, maar dit is toch wel erg straf. De originele Mona Lisa (1504) uit het Louvre te Parijs werd vergeleken met een copy in het Prado Museum te Madrid. Er werd lang gedacht dat het laatste een onbelangrijke replica was. Blijkbaar zijn beide op hetzelfde moment gemaakt, maar vanuit een lichtjes ander perspectief. Het verschil in de afstand van het perspectief is gelijk aan de afstand tussen twee mensenogen. Bij de combinatie van de twee portretten ontstaat er daardoor een stereoscopisch 3D-beeld. En dat meer dan 500 jaar geleden.

Mona Lisa PradoMona Lisa Prado

Mona Lisa LouvreMona Lisa Louvre

Ik geloof erg in de maakbare mens. En van Leonardo kunnen we nog veel leren op dat gebied. Deze week rakelde ik voor mijn lessen het artikel “You can increase your intelligence: 5 ways to maximize your cognitive potential” nog eens op.  En wat blijkt, het bevat een gedeeltelijke verklaring voor zijn genialiteit. Idem voor Einstein. En het beste? Wel, dat wij het kunnen leren. Lees maar verder.

“ One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one’s greatest efforts.” (Albert Einstein)

Met andere woorden, what doesn’t kill you, makes you smarter.

In het artikel lezen we dat iedereen zijn intelligentie kan trainen. Ongeacht je startpunt. En hoe meer je oefent, hoe beter het resultaat.  Geweldig toch? En dit kan aan de hand van 5 eenvoudige principes.

 1. Zoek nieuwigheden.

Leonardo leefde en werkte in veel verschillende Italiaanse steden, om te eindigen in Amboise in Frankrijk. Geen enkele wetenschap of discipline liet hem onverschillig. Anatomie, dierkunde, plantkunde, sterrenkunde, mechanica, geologie, alchemie, stedenbouw, biologie, schilderkunst, beeldhouwkunst en ga zo maar door. Alles interesseerde hem en over alles werd hij enthousiast. Het is niet toevallig dat geniën zoals Da Vinci en Einstein in meerdere domeinen uitblonken.  Ze zoeken voortdurend naar nieuwe interessevelden en activiteiten. Dat maakt deel uit van hun persoonlijkheid. Dus volg je interesses en ga actief op zoek naar nieuwe activiteiten. Leer een muziekinstrument spelen, een nieuwe taal spreken, volg een extra cursus, ga naar die expo’s en voorstellingen. Lees over al jouw interessevelden. Met andere woorden, be a knowledge junkie.

2. Daag jezelf uit.

Eens je goed bent geworden in iets, ga door naar een volgende activiteit. Geef je brein niet de kans lui te worden en met minder inspanning dezelfde resultaten te behalen. Je hersenen zijn zoals je andere lichaamsspieren, als je ze niet oefent, worden ze niet sterker. Dus je verkeert best in een voortdurende toestand van licht ongemak, in een hevige poging iets te bereiken wat moeilijk haalbaar is voor jou.

“I want to be a painter different from all others, and for this I have to study what the others ignore or neglect. I must know the causes and not the effects, which are eternal, so that I can paint them.” (Leonardo Da Vinci)

3. Denk creatief.

Dit betekent niet dat je kan gaan schilderen of ontwerpen. Het betekent denken met zowel je linker- als je rechter hersenhelft. Oefen op divergent denken, met andere woorden over een breed scala aan onderwerpen. Door associaties te maken tussen verschillende ideeën, op de gebruikelijke manier, maar ook op ongebruikelijke manieren. Om zo originele en nieuwe ideeën te ontwikkelen die van toepassing zijn op jouw werkdomein. Leonardo verzamelde alles in zijn nota’s zodat hij de meest verrassende verbanden kon vinden.

4. Kies voor de moeilijke weg.

In zijn nota’s schreef Leonardo in spiegelschrift. Eenvoudiger werd het er niet door, maar het liet hem toe om alles te documenteren op een beschermde manier. Zelfs zijn meest vooruitstrevende en vernieuwende ideeën. Voor de moeilijke weg kiezen betekent zoveel als je hersenen voortdurend uitdagen. Vertrouw je altijd op je GPS, dan zal je oriëntatievermogen opmerkelijk afnemen. Daar hebben we de hersenspier terug. Die oefening nodig heeft. Vertrouw dus niet automatisch op technologie gewoon omdat die voorhanden is. Maar doe het eens zonder je online rekenmachine, vertaler, spellingchecker enz.

5. Netwerk.

Ja, netwerk. Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ontmoetingen zoek je nieuwigheid op. Je komt in contact met andere standpunten. Andere manieren van werken en denken. Leonardo werkte in verschillende bottega’s onder verschillende leermeesters. Hij was zijn ganse leven op zoek naar interessante gesprekspartners in zijn verschillende kennisdomeinen. Hij hield enorm van de kennisoverdracht onder geleerden. Netwerken vormt voor velen onder ons een uitdaging. Dus nu heb je nog een goede reden erbij om er eindelijk werk  van te maken. Want het tegenovergestelde van netwerken is niet werken.

Bronnen:

  • Da Vinci vond met Mona Lisa 3D-beelden uit, De Morgen, dinsdag 6 mei 2014.
  • Leonardo, portrait of a master, Bruno Nardini, Giunti, Milaan, 1999

 

 

1 reactie op “De maakbare mens

  1. […] voorbereiding van een examen, pitchpresentatie of verschijning voor een jury. Bovendien zijn wij maakbare wezens en helpt deze attitude onze intelligentie te oefenen en versterken. Met andere woorden, what […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *