’t is ’t moment

Voor het eerst in 26 jaar toont de teruggetrokken schilder Sam Dillemans een selectie van zijn omvangrijke oeuvre. Hij wordt in een interview in De Morgen (17/4/16) door Lotte Deckers omschreven als een compromisloos schilder die schildert voor de eeuwigheid. Hij liet een pand opknappen op wandelafstand van zijn atelier waar hij vanaf nu altijd een eigen tentoonstellingsruimte ter beschikking heeft. Hij treedt nochtans niet vaak naar buiten met zijn werk. Maar nu dus wel, op zijn geheel eigen manier.

Het is toch opmerkelijk hoe mensen op een bepaald moment er dan toch toe komen stappen te zetten die ze lang niet wilden zetten. Of konden of durfden zetten misschien.

En dat heeft niks met leeftijd te maken. Ik spreek zowel met 64-jarigen die aangeven op een keerpunt te staan als met 24-jarigen die voelen dat nu het moment is om een bepaalde keuze te maken of te herbekijken. Sam Dillemans is nu vijftig jaar en hij omschrijft het als één van zijn laatste wapenfeiten.  Wat is dat toch met dat ’t is ’t moment-gevoel?

Het is in ieder geval krachtig. Wanneer we dat gevoel hebben, dan maken we van onze dromen en ideeën plannen en worden ze werkelijkheid.

Het is ook dwingend. Er is geen ontsnappen aan. Er zijn blijkbaar voldoende signalen die erop wijzen dat iets kan (of moet) gebeuren zodat het ook werkelijk gebeurt.

Het is meestal ook volkomen onverklaarbaar. Gewoon een gevoel, je intuïtie die je aangeeft dat er je iets te doen staat. We kunnen het hoogstens post rationaliseren. Wat helpt voor onze omgeving (en soms onszelf) om er vrede mee te nemen.

Het is er gewoon, onverklaarbaar maar ook onvoorspelbaar. Ik heb al velen uitspraken horen doen in de trend van “Ik zeg al mijn ganse leven dat ik een boek wil schrijven en awel, nu ga ik het doen”.

En vaak gaat het in tegen de heersende cultuur. Je moet wel gek zijn om als kunstenaar je eigen expositieruimte op te starten, los van het galeriecircuit en het museumwezen. Of als volkomen onbekende een boek te publiceren. Of om na enkele jaren voorbereiding dat project toch maar uit te stellen. ’t Is dat het ’t moment niet is blijkbaar.

En dat voelen, dat weten we met onze buik. Wanneer had jij voor het laatst zo’n ’t is ’t moment idee? En wat is het geworden?

De minzame Sam Dillemans in volle voorbereiding van de openingen van zijn expositieruimte leer je in deze Canvas reportage kennen. De strijdvaardige versie van de man ontmoet je in de bekroonde documentaire “The madness in the detail”.

sam-dillemans-life-magazine-tentoonstellingsruimte(afbeeldingen: Sam Dillemans – © Wim Van Eesbeek)

Wie benieuwd is, Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans (Eggestraat 2, 2060 Antwerpen) is geopend van 16 april tot en met 16 oktober 2016. De ruimte is te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Toegangsprijzen variëren van € 2 tot €4.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *